GAMMA Yamaha R125 Cup: Niek van den Broek verovert kampioenschap in Emmen

237
broek
Niek van den Broek | foto© Mariska Grob - Motografie.nl

Na in 2016 tweede te zijn geworden in het kampioenschap mag Niek van den Broek zich nu kampioen van de GAMMA Yamaha R125 Cup 2017 noemen. In Emmen wist hij, nadat hij gediskwalificeerd werd in de eerste race, het hoofd koel te houden en in de tweede race het kampioenschap veilig te stellen.

Onder herfstachtige omstandigheden werden op zaterdag 9 september de wedstrijden verreden op kartcircuit Pottendijk in Emmen. Dustin Timmermans liet eerder dit seizoen in Veldhoven al zien goed uit de voeten te kunnen op een natte kartbaan. Ook nu was hij de snelste in de trainingen en zou hij de wedstrijden van polepositie mogen starten voor Selwin Hamden en Levi Badie. Leider in de tussenstand Niek van den Broek kwam niet verder dan een zesde trainingstijd maar zou aan 41 punten voldoende hebben om het kampioenschap veilig te stellen.

Race 1
Van den Broek besloot voor het kampioenschap te rijden en op safe te gaan. Timmermans en Hamden daarentegen gingen voor de overwinning. Hamden nam in de vierde ronde de leiding over van Timmermans maar kwam enkele ronden later ten val. Timmermans leek daarop de beste papieren in handen te hebben voor de overwinning maar in de eindfase van de wedstrijd maakte ook hij een kleine schuiver. De constant rijdende Badie maakte geen enkele fout en kwam als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag door. Inmiddels was Hamden bezig aan een inhaalrace en hij wist zich van een vijfde naar een tweede plaats terug te knokken, voor Van den Broek. Luuk de Ruiter werd knap vierde voor Birgit Scheffer.

Van den Broek had aan zijn derde plaats in principe genoeg om zich kampioen te mogen noemen en er werd al een klein feestje gevierd. Maar eerst moest hij nog, samen met drie anderen, met zijn machine door een technische controle. Net zoals bij de Yamaha R3 Cup wordt er bij de GAMMA Yamaha R125 Cup regelmatig gecontroleerd of de machine volledig gehomologeerd is. Bij de controle werd geconstateerd dat de luchtfilterbehuizing niet conform de standaard bleek te zijn. Daarmee raakte van den Broek zijn punten van de eerste race kwijt en schoven de coureurs achter hem een plaats door in de uitslag. Snel werd de benodigde aanpassing gemaakt, zodat van den Broek op tijd aan de start van de tweede race  kon verschijnen, waarin hij alleen maar sterker voor de dag zou komen.

Race 2
Van den Broek was duidelijk uit op revanche en kwam al snel aan de leiding te rijden. Hamden vond ook een goed ritme en nam halverwege de race de kop over. Samen sloegen ze een gaatje op Timmermans en Badie. Tot in de laatste ronde wist Hamden de kop vast te houden. In de allerlaatste bocht prikte van den Broek zijn machine naast die van Hamden maar het lukte net niet om hem van de winst af te houden. Timmermans werd nipt voor Badie derde. Een sterk rijdende Birgit Scheffer eiste de vijfde plaats op.

Van den Broek kon nu wel zijn kampioenschap vieren. Hij lacht tevreden: “ik weet niet precies wat er mis was met het luchtfilter maar eigenlijk is het nog mooier om op deze manier kampioen te worden. De eerste race reed ik op safe maar in de tweede race had ik weer strijdlust. Ik wilde echt voor de overwinning gaan en ik probeerde in het laatste deel van de wedstrijd een gaatje te vinden om Selwin te passeren. Ik vond het gaatje wel in de laatste bocht maar Selwin was toch net iets sneller. Maar het voelt goed om op deze manier de titel in de wacht te slepen. En nu op naar de Yamaha R3 Cup!”

Ook Hamden was content met de wedstrijddag in Emmen. Hij schreef de dagoverwinning op zijn naam en veroverde het kampioenschap in de Rookies Cup . “Het ging bijna perfect vandaag. Net niet op pole getraind maar in de eerste race lukte het al snel de leiding van Dustin over te nemen. Helaas maakte ik in de eerste race een klein schuivertje doordat ik de rem iets te lang vasthield bij het insturen maar ik ben toch nog tweede geworden. De tweede race wist ik Niek van me af te houden en de overwinning te pakken. Dit smaakt naar meer en zoals het er nu naar uitziet wil ik volgend seizoen voor de titel gaan.”

De winst van Levi Badie in de eerste race kwam niet helemaal onverwachts. De jonge Belg maakt in zijn eerste seizoen snel progressie en op de natte kartbaan in Veldhoven presteerde hij ook al goed. “Ik reed in de eerste race op de derde plaats en die wilde ik behouden. Toen Selwin en Dustin vielen heb ik mijn eigen tempo goed vast kunnen houden en dat was voldoende voor de overwinning. Ik heb vorige week deel genomen aan een endurance-race in Duitsland en daar heb ik twee uur lang in de regen gereden. Dat was een goede training en dat wierp vandaag zijn vruchten af.”

Rijderscoach Joey Litjens kijkt tevreden terug op de wedstrijddag in Emmen. “Het waren mooie races met een verdiende winst voor Badie in de eerste race en we hebben een waardig kampioen. Van den Broek heeft zich na zijn diskwalificatie kunnen vermannen en een sterkere tweede race gereden met een compleet gehomologeerde machine.”

De laatste wedstrijddag van het seizoen wordt op zaterdag 23 september verreden op de TT Junior Track in Assen.