Niek van den Broek wist tijdens de voorlaatste wedstrijd van het seizoen in Emmen zijn kampioenstitel al veilig te stellen. Maar hij kreeg bij de laatste wedstrijddag in Assen geen kans om rustig bij te komen. Hij zou alle zeilen bij moeten zetten om twee bloedsnelle buitenlandse gastrijders voor te blijven.

Onder prima weersomstandigheden werden de laatste races van het seizoen op de TT Juniortrack in Assen verreden. Er was een goed gevuld deelnemersveld. Thom Molenaar was hersteld van een langdurige voetblessure en ook Lloyd de Groof was weer hersteld van blessureleed, nieuwkomer Colin Broesder stroomde recent in en speciaal voor de race in Assen waren er twee buitenlandse gastrijders: Chris Wright uit Zuid-Afrika en Brandon Paasch uit Amerika. Nadat de 16-jarige Paasch afgelopen seizoen daar de RC390 Cup won, besloot hij dit jaar de overstap naar de Supersport 600 klasse te maken. Ook rijdt hij een aantal wedstrijden van het British Superbike Championship in de 600cc klasse. De pas 11-jarige Wright komt uit in meerdere competities in de Zuid-Afrikaanse Superbike Mag Short Circuit series. Hij rijdt daar voorin de NSF100 en CBR150 cup. Ondanks dat de TT Junior Track nieuw voor hem was en hij voor het eerst op een Yamaha R125 plaats nam, zette hij in de kwalificatie meteen de snelste tijd op de klokken. Van den Broek volgde op een halve seconde afstand, nipt voor Selwin Hamden, Damon van der Wielen en Paasch.

Race 1
Wright vertrok van polepositie, sloeg direct een gaatje op de achtervolgers en hield het tempo vanaf de eerste ronde hoog. Van den Broek moest alle zeilen bijzetten om richting Wright te kunnen komen. Hamden kon op zijn beurt van den Broek niet volgen en zo werd het veld al snel uit elkaar getrokken. Achter Hamden kwam van der Wielen ten val terwijl Paasch na een matige start aan een inhaalrace bezig was. In de eindfase van de race wist van den Broek toch de aansluiting met Wright te vinden en hem uiteindelijk in te halen. Wright zette nog een keer aan waarbij hij als enige een rondetijd onder de 56 seconden wist te noteren maar het lukte hem niet om van den Broek van de overwinning af te houden. Achter Wright werd Hamden derde voor Paasch, Noah Bronkhorst en Dustin Timmermans. Een sterk rijdende Damian Witte werd zevende, voor Molenaar en Birgit Scheffer.

Race 2
Van den Broek pakte in de tweede race al snel de leiding en wist dat hij er goed voor moest gaan zitten om de kleine Zuid-Afrikaan van zich af te houden. De start van Wright was iets minder goed en hij zag Hamden voor zich de eerste bocht ingaan. Maar het duurde niet lang voordat Wright de tweede plaats opeiste en de achtervolging inzette op van den Broek. Dit keer lukte het Wright niet om hem te bedreigen en van den Broek reed in een foutloze race naar de overwinning. Nadat Hamden ten val was gekomen kon Timmermans de derde plaats overnemen, maar wel op maar liefst 18 seconden van Wright. Witte werd knap vierde voor van der Wielen, Molenaar en Saris. Paasch zette weliswaar de snelste rondetijd op de klokken maar een tweetal crashes verhinderde een goede klassering. Hij werd uiteindelijk achtste.

Van den Broek schreef met 2 overwinningen ook de dagoverwinning op zijn naam voor Wright en Timmermans. Hamden was met zijn zesde plaats de snelste Rookie.

Na de uitreiking van de dagprijzen vond de kampioenshuldiging plaats in de zaal van de Legends Club op het TT circuit. Van den Broek mocht niet alleen de kampioensbeker in ontvangst nemen, maar krijgt ook een jaar lang een Yamaha R3 beschikbaar gesteld om in 2018 mee deel te kunnen nemen aan de R3 Cup. Daarnaast werden er waardebonnen uitgereikt die de dagwinnaars van de races tijdens de GAMMA Racing Day konden verdienen. Tenslotte kreeg van den Broek ook nog de SOBW bokaal uitgereikt, voor de coureur die bij de SOBW de meeste overwinningen in een seizoen heeft behaald.

De gastrijders hadden het duidelijk goed naar hun zin in Assen.

Wright: “de rijders zijn snel, het niveau ligt hoog. De baan is mooi, strak en biedt veel grip. Het was mijn eerste kennismaking met de Yamaha R125 en hij rijdt geweldig. Ik heb het erg naar mijn zin gehad in Assen!”

Paasch: ”ik rijd volgende week bij de British Superbike races in Assen dus was al in de buurt. Ik vond het erg leuk om mee te kunnen rijden in deze klasse. De sfeer is goed en er wordt hard gereden. Jammer dat ik de tweede race wat pech had, met mijn tijden had ik kunnen winnen. Maar door m’n eerste val viel ik terug naar een vierde plaats en na m’n tweede crash waren mijn kansen helemaal verkeken.”

Ook nieuwkomer Colin Broesder, afkomstig uit de BMX sport, had het goed naar zijn zin in Assen.

“Ik reed tijdens de Gamma Racing Day voor het eerst mee. Ik heb helemaal geen ervaring met motoren en had dan ook eigenlijk geen verwachtingen van te voren. Het is wel wennen en soms best lastig, zoals vandaag, als het circuit linksom verreden wordt. Dat is voor mij ook voor het eerst. Maar het gaat best goed en ik vind het erg leuk, dus volgend jaar ga ik graag verder!”


Uitslag zaterdag 23 september:

  1. Niek van den Broek
  2. Chris Wright
  3. Dustin Timmermans

Snelste Rookie:

Selwin Hamden

Eindstand kampioenschap 2017:

  1. Niek van den Broek
  2. Noah Bronkhorst
  3. Selwin Hamden

Eindstand Rookie kampioenschap 2017:

  1. Selwin Hamden
  2. Rein Saris
  3. Timo Wieme

Klik hier voor volledige uitslagen SOBW Assen