GAMMA Yamaha R125 Cup: Hattrick voor Eddie de Boer in Assen

435
start-yamaha
Start GAMMA Yamaha R125 Cup - race 1 Assen | foto© Motografie

Na overwinningen in Veldhoven en Staphorst liet Eddie de Boer zien ook op de TT Junior Track de sterkste te kunnen zijn. Na spannende gevechten met Selwin Hamden en Melvin van der Voort trok de Boer uiteindelijk aan het langste eind. Hij scoorde in Assen zijn derde overwinning op rij en daarmee een hattrick.

De vierde wedstrijd van het NK Junior Racing werd op zaterdag 9 juni verreden op de TT Junior Track in Assen. Voor de tweede keer dit seizoen werd de Junior Track bezocht. De baan kan op veel verschillende manieren worden gereden en de lay-out was dit keer anders dan in april. Toen was het van der Voort die liet zien heer en meester te zijn in Assen. Maar de Boer groeit door het seizoen heen en was erop gebrand om ook in Assen de hoogste trede van het podium te bezetten. Dat liet hij zien door in de eerste kwalificatie direct een tijd op de klokken te zetten waar niemand meer aan zou komen. Hij zou van polepositie mogen starten met van der Voort en Hamden naast hem op de eerste startrij. Een prima prestatie werd neergezet door de Belg Kjen Caenen, die vanaf de vierde plaats mocht starten.Race 1
Het was van der Voort die kopstart had en het veld de eerste ronden aanvoerde. Hamden en de Boer bleven aan het achterwiel. Ook Kevin de Haan leek aansluiting te vinden bij de kopgroep. In de derde ronde wist Hamden de leiding over te nemen maar kans om weg te lopen kreeg hij niet. In de vijfde ronde kwam er een plotseling einde aan de wedstrijd nadat de rode vlag werd getoond: Damian Witte en Levi Badie waren ten val gekomen en medische assistentie aan de baan was nodig. Gelukkig leek het mee te vallen en kon er een herstart plaatsvinden. Het tweede deel van de race zou over negen ronden worden verreden en het was de Boer die dit keer de leiding nam. Hamden gaf hem geen kans om weg te komen en nam twee ronden later de koppositie over. Er volgde een spannend gevecht dat tot aan de laatste ronde zou duren. In de eindfase was het de Boer die op kop lag maar bij het passeren van een achterblijver in de laatste ronde kwam hij niet zo goed uit als Hamden. Het was dan ook Hamden die niet alleen het tweede deel van de race maar ook de samengevoegde delen op zijn naam wist te schrijven. De Boer werd tweede voor van der Voort. De Haan leek knap vierde te worden maar kwam in de voorlaatste ronde ten val. Galip Satici profiteerde daarvan en werd nu vierde voor een uitstekend rijdende Kjen Caenen.

Race 2
De tweede race leek een herhaling van race 1. Dit keer een prima start voor de Boer maar opnieuw was er vroeg in de wedstrijd een valpartij waar de race voor moest worden stilgelegd. Colin Broesder was ongelukkig ten val gekomen. Hij liep een armblessure op waarvoor hij ter controle naar het ziekenhuis zou moeten. Er volgde opnieuw een herstart en het tweede deel van de race zou over tien ronden worden verreden. Nu had Hamden de beste start en voerde het veld aan. De Boer zat meteen aan het achterwiel maar het lukte hem aanvankelijk niet om Hamden te passeren. De Boer leek sneller te zijn op het achterste deel van het circuit en met nog drie ronden te gaan zette hij daar de aanval in. Hij nam de kop over en dit keer was het de Boer die de achterblijvers het beste voorbij wist te komen. Hij sloeg zelfs in de laatste ronde een klein gaatje op Hamden en kwam onbedreigd als winnaar onder de zwart-wit geblokte vlag door. Van der Voort werd derde voor Satici. Caenen finishte weliswaar achter de Haan maar zat voor de rode vlagsituatie iets verder voor hem. Na samenvoeging van beide racedelen werd Kjen Caenen dan ook opnieuw knap vijfde.

De Boer en Hamden scoorden voor het dagklassement met allebei een overwinning en een tweede plaats ieder 45 punten. De hoogste score in de tweede race geeft de doorslag voor de dagzege en die ging wederom naar de Boer. Daarmee scoorde hij zijn derde overwinning op rij en mocht hij opnieuw de beker voor snelste Rookie in ontvangst nemen. Van der Voort werd derde. In de tussenstand verstevigde de Boer zijn leidende positie.

De Boer kan niet anders dan tevreden zijn.

‘Het was jammer dat ik in de eerste race in de laatste ronde de achterblijver niet goed voorbij kwam. De tweede race had Selwin een goede start en ik had een mooi gevecht met hem. Ik had voor deze race een harde band gestoken en waar de machine in de eerste race soms iets weggleed had ik nu goed grip. Ik was daardoor sneller dan Selwin in het achterste gedeelte en probeerde hem er daar tussen te prikken. Uiteindelijk lukte dat en kon ik de overwinning binnen halen.’

Hamden wist dat de Boer op het vinkentouw zat.

‘Beide races was het echt close racing. Bij de herstart van de tweede race kwam ik goed weg maar ik hoorde dat Eddie steeds achterin, bij de ovale bocht, hem ernaast wilde zetten. Ik kon aanvankelijk de deur nog dicht houden maar uiteindelijk kwam hij toch voorbij.’

Een knappe prestatie was de vijfde plaats van de pas 13-jarige Belg Kjen Caenen. Hij en zijn 15-jarige broer Mike zijn nieuwe gezichten in de GAMMA Yamaha R125 Cup. De uit Lanaken afkomstige broers maakten dit jaar de overstap naar de Nederlandse competitie.

‘Nadat we met pitbikes hadden getraind hebben we vorig jaar voor het eerst competitie gereden in België’, vertelt Kjen. ‘Ik met de Pitbikes en Mike met een Yamaha R125. Dit jaar hebben we gekozen voor deze cup en het gaat steeds beter. Vandaag ging het in de training nog niet zo goed maar ik heb de tips van Joey goed opgenomen om de hele baan, inclusief de kerbstones te gebruiken. Het ging al snel beter met twee vijfde plaatsen als resultaat!’ Mike legt uit hoe het komt dat ze beide actief zijn op het circuit. ‘Het zit echt in de familie. Onze vader en moeder rijden allebei motor en m’n oom heeft op internationaal niveau geracet. En ook ik heb ontzettend veel plezier in het racen!’

Het seizoen is alweer halverwege. De volgende wedstrijd is op zaterdag 28 juli. Er wordt dan gereden op Circuit Park Berghem.

Handige links NK Junior Moto Racing Assen: 

Tijdschema en volledige uitslagen