Op zaterdag 22 april werd het tweede SOBW raceweekend van het seizoen verreden op Circuit Park Berghem. Op een enkele druppel na bleef het droog en er was dan ook goed grip op de nieuw geasfalteerde kartbaan. Er werden spannende races verreden en er waren maar weinig schuivers.

Niek van den Broek geeft concurrentie het nakijken in de GAMMA Yamaha R125 Cup
Bij de openingsraces van het seizoen in Assen wist Noah Bronkhorst de dagoverwinning te pakken in de GAMMA Yamaha R125 Cup. Hij kon in beide wedstrijden een gaatje slaan op Niek van den Broek. Het zou in Berghem lastiger gaan worden omdat hij al geblesseerd aan de wedstrijddag begon.

Bronkhorst komt dit seizoen ook uit in de Yamaha R3 cup en liep door een valpartij bij de openingsraces daarvan in het Franse Croix en Ternois gebroken ribben op. Ook Thom Molenaar was met de Yamaha R3 ongelukkig ten val gekomen in hetzelfde weekend en had daarbij botjes in zijn voet gebroken. Met zijn voet in het gips was hij wel naar Berghem gekomen als supporter. Het veld werd aangevuld door gastrijder Damon van der Wielen en Xavier van Duffelen en zo stonden er zaterdag in Berghem 13 heren en 3 dames aan de start.

Niek van den Broek profiteerde hier het beste van en wist beide races te controleren. “Het ging goed, alles liep eigenlijk perfect vandaag. In Assen kon ik niet voluit gaan doordat ik een lekke voorvork had. De soft compound banden bieden hier goed grip, terwijl ik daar vorig seizoen niet mee uit de voeten kwam. Toen het aan het begin van de eerste race begon te spetteren heb ik de kat even uit de boom gekeken. Dustin Timmermans kwam me voorbij en ik heb hem aanvankelijk gevolgd. Toen ik goed grip bleek te hebben ben ik hem gepasseerd en kon ik wegrijden. De tweede race had ik een slechte start maar naarmate de race vorderde wist ik weer aan de kop te komen. Ik heb gepusht om een gaatje te slaan en kon zo wederom de overwinning pakken. Het is wel jammer dat Noah geblesseerd is. We zijn aan elkaar gewaagd en het is leuk om samen met hem goed strijd te hebben. Maar als Brabander is het toch mooi dat ik hier zo’n goed resultaat neer kan zetten. Ik hoop de progressie over twee weken door te zetten in Assen.”

Noah Bronkhorst moest zaterdag genoegen nemen met de tweede plaats, voor gelegenheidsrijder Damon van der Wielen. Eigenlijk had van der Wielen na vorig seizoen besloten te stoppen maar hij kon het toch niet laten om zijn Yamaha voor Berghem weer uit de schuur te halen. Ondanks dat hij niet getraind had liet hij zien het niet verleerd te zijn en pakte de laatste podiumplaats. Toch zal hij niet het hele seizoen rijden. “Ik denk dat ik ook op Francorchamps zal rijden en misschien nog een andere race.”

De vierde plaats was voor Dustin Timmermans en vijfde werd de snelste Rookie Selwin Hamden.

Een opmerkelijke prestatie werd neergezet door Damian Witte, die beide races als vijfde finishte. Er had misschien wel meer ingezeten want hij streed mee in de groep om de podiumplaatsen. Op de vraag hoe hij in korte tijd zo’n enorme stap heeft kunnen maken antwoordde hij “vooral veel trainen. Hoe meer je rijdt, hoe beter je wordt. En op een racedag weet ik altijd wel iets extra’s te vinden. Ook toen het begon te regenen en ik de anderen een beetje zag aftasten dacht ik: als ik nu toch vooraan rijdt, probeer ik gewoon het tempo hoog te houden. En met succes! Van op een paar rondes worden gezet naar bijna podium, dat voelt goed.”

En ook Birgit Scheffer laat zien dat veel meters maken vruchten afwerpt. Ook zij streed mee in de voorste groepen. “Ik rijd hier nu acht seconden sneller dan vorig jaar. Dat was echt een leerjaar, ik heb geen race-achtergrond. Aan het einde van het seizoen begon ik de machine beter aan te voelen en kon ik al beter met de rest meekomen. Dan maak je sneller progressie want het niveau in deze klasse is hoog en we leren veel van elkaar. Daarnaast krijgen we goede begeleiding, dat is nog een voordeel van deze klasse.”

Overige klassen
In de Topscooterklasse wisten Wietse van der Meij en Tommie Sterk ieder een race te winnen. Doordat Sterk de laatste race won, schreef hij de dagoverwinning op zijn naam.

De winst in de Expiklasse was voor Marchiel Romyn, voor nieuwkomer Bryan Cohen.  Zij werden samengevoegd met de Puchklasse maar reden ieder voor hun eigen klassement.

In de Puch 50cc klasse waren beide races een prooi voor de Topscooter vice-kampioen Hans Minnen. In de 70cc klasse was Bart Dijkhof de snelste.

Bij de Supermoto Asfalt Challenge was Wayne Tessels weer van de partij en gaf Jos Koelewijn en Mitchell Wintersberger het nakijken. Snelste Rookie was Niels Prins.

 

Link: Volledige uitslagen SOBW Berghem