GAMMA Yamaha R125 Cup: Niek van den Broek oppermachtig tijdens GAMMA Racing Day

306
Yamaha R125
Niek van den Broek, Levi Badie en Amber Onderberg op het podium | foto© Mariska Grob

Tijdens het GAMMA Racing Day weekend werden er op de TT Junior Track zowel op zaterdag als op zondag een aantal SOBW races verreden waaronder twee keer twee wedstrijden voor de GAMMA Yamaha R125 Cup.

Niek van den Broek wist zowel op zaterdag als zondag de dubbele races op zijn naam te schrijven. Met 400 punten verstevigt hij zijn leidende positie in de tussenstand van het kampioenschap en met nog twee racedagen te gaan lijkt het kampioenschap hem niet meer te kunnen ontgaan.

Zaterdag 5 augustus
Op zaterdagochtend zette leider in de tussenstand van den Broek al de snelste ronde op de klokken met een tijd laag in de 56 seconden. Vanaf polepositie vertrekkend maakte van den Broek in de eerste race geen enkele fout en wist zijn rondetijden verder aan te scherpen. Als enige noteerde hij tijden in de 55 seconden. Achter hem volgden de leider in het Rookie klassement Selwin Hamden en de sterk rijdende Dustin Timmermans. Timmermans liet zien dat zijn overwinning bij de voorgaande race in het natte Veldhoven geen toeval was en leek op het podium af te stevenen. Maar ook Rein Saris kwam sterk voor de dag in Assen en snoepte in de laatste ronde nog net de derde plaats af van Timmermans. De nummer twee in de tussenstand, Noah Bronkhorst, kende technische problemen en kon zich niet mengen in het gevecht om het podium.

In de tweede race was het verrassend Hamden die in de beginfase het veld aanvoerde. Van den Broek wachtte zijn kans af en sloeg toe op het moment dat Hamden iets verzwakte. Van den Broek wist opnieuw als enige rondetijden in de 55 seconden te noteren en reed onbedreigd naar de overwinning. Daarmee stelde hij ook de dagzege veilig. Hamden finishte de race als tweede. Hij werd daarmee ook tweede in het dagklassement. Bronkhorst kwam als derde onder de zwart-wit geblokte vlag door maar moest door zijn slechte score in de eerste race de laatste podiumplaats in het dagklassement aan Saris laten.

Damian Witte maakte in de tweede race een schuiver en verrekte daarbij zijn kniebanden. Amber Onderberg moest de tweede race laten schieten doordat zij niet fit aan de start kon verschijnen.

Na de prijsuitreiking mocht de sportkleding aan worden getrokken en werden de rijders getrakteerd op een pittige clinic onder leiding van rijderscoach Leon Bovee.

Zondag 6 augustus
De zondag begon vroeg voor de jongens en meiden van de GAMMA Yamaha R125 Cup: al om half negen mochten zij het TT circuit op om daar een aantal demo-ronden te rijden voor het publiek wat al in groten getale aanwezig was. Vervolgens stonden de reguliere trainingen op het programma. Opnieuw liet van den Broek er geen gras over groeien en noteerde een 55.7 op de klokken. Maar dit keer volgden Timmermans en Hamden op een tiende van een seconde. Het zag er dan ook naar uit dat van den Broek meer strijd zou moeten voeren in de wedstrijden maar van den Broek liet opnieuw zien in de wedstrijd continu snelle rondentijden te kunnen rijden en geen enkele fout te maken. In de eerste race was er achter hem een felle strijd om de tweede plaats tussen Hamden en Timmermans. De laatste ronden werd er geregeld stuivertje gewisseld. Het was uiteindelijk Timmermans die met minimaal verschil de tweede plaats opeiste.

De tweede race kende precies dezelfde uitslag: van den Broek onbedreigd naar de overwinning met Timmermans en Hamden vlak achter elkaar op een tweede en derde plaats. Het dagklassement was daarmee ook gelijk aan de uitslag van de races.

Opnieuw kon Noah Bronkhorst zich niet mengen in de strijd om de podiumplaasten en zag daardoor van den Broek in de tussenstand verder weglopen.

Nieuwkomer in de klasse Colin Broesder vond al snel zijn draai en reed prima wedstrijden.

Van den Broek kijkt tevreden terug op het weekend. ‘Het was een goed weekend, de races verliepen prima en het was leuk om op de grote baan te rijden. Al rij je wel lang vol gas en zou ik daar liever met een Yamaha R3 rijden. Maar met 359 punten voorsprong en nog 400 punten te verdienen ben ik erop gebrand om bij de volgende wedstrijd in Emmen het kampioenschap veilig te stellen. Wie weet komt het vervolg in de vorm van een Yamaha R3 dan vanzelf.’

Hamden deed over het hele weekend gezien de beste zaken voor het Rookies klassement. ‘Het was zaterdag voor mij voor het eerst dat ik op kop heb gereden. Dat ging best goed maar ik kon de koppositie helaas niet vasthouden. Op zondag waren mijn rondetijden beter maar ik kon in de tweede race het hoge tempo niet volhouden. Ik merkte dat ik na het sporten op zaterdag wat last van mijn ribben en rug heb gekregen. Ik denk dat als ik wat meer aan mijn conditie ga werken er nog net iets meer inzit. Ik wil het tempo in de races graag tot op het einde vol kunnen houden en het liefst uiteindelijk nog iets over hebben.’

Saris verstevigde zijn tweede plaats in het Rookie klassement. ‘Ik was natuurlijk al heel tevreden met het podium op zaterdag. Ondanks dat ik vandaag in het dagklassement vijfde werd, ben ik nu ook weer heel tevreden. Ik was de eerste race in gevecht met Noah Bronkhorst en heb het gevecht op de millimeter weten te winnen. Mijn doelstelling voor dit eerste jaar met de R125 is top vijf en dat is prima gelukt: beide dagen ben ik in de top 5 gefinisht en ik heb mijn vijfde plaats in de tussenstand ook weer weten te verstevigen.’

Voor Niek van den Broek, Levi Badie en Amber Onderberg was er nog een grote verrassing: zij werden op zondag in de middagpauze gehuldigd op het podium van het TT circuit onder luid applaus van de volgepakte tribunes.

Uitslag zaterdag 5 augustus:

  1. Niek van den Broek
  2. Selwin Hamden
  3. Rein Saris
  4. Dustin Timmermans
  5. Noah Bronkhorst

Uitslag zaterdag 6 augustus:

  1. Niek van den Broek
  2. Dustin Timmermans
  3. Selwin Hamden
  4. Noah Bronkhorst
  5. Rein Saris

Volledige uitslagen: SOBW races GAMMA Racing Day