GAMMA Yamaha R125 Cup: Rookie de Boer wint in Veldhoven

203
start-veldhoven
Start GAMMA R125 Cup race Veldhoven | foto© Motografie

Nadat de openingsrace in Assen door een rookie werd gewonnen was het in Veldhoven opnieuw een nieuwkomer in de GAMMA Yamaha R125 Cup die de hoogste trede van het podium zou bezetten. Eddie de Boer hield in beide races het hoofd koel en wist de dagzege op zijn naam te schrijven.

Kartcircuit de Landsard lag er op zaterdag 12 mei prima bij en de weerscondities waren goed. Door afwezigheid van Joey Litjens was Roy ten Napel in Veldhoven als rijderscoach opgeroepen. Hij zag dat de coureurs goede grip hadden op het nieuw geasfalteerde kartcircuit maar wel moesten wennen aan een nieuwe lay-out, waarbij een chicane werd gevolgd door een korte bochtensessie.Rookie Melvin van der Voort was bij de openingsraces in Assen oppermachtig en ook in de kwalificaties gaf hij de concurrentie het nakijken. Kon in de eerste kwalificatie Eddie de Boer hem nog volgen en nagenoeg dezelfde rondetijd noteren, in de tweede kwalificatie reed van der Voort nog een seconde van zijn tijd af. Hij was daarmee meer dan een halve seconde sneller dan de Belg Levi Badie en de Boer. Mateusz Oslak en Badie kwamen tijdens de eerste kwalificatietraining met elkaar in aanraking. Oslak kwam daarbij ten val en ongelukkig op zijn hoofd terecht. De dienstdoende arts constateerde een lichte hersenschudding waardoor de Pool niet verder zou mogen rijden.

Race 1
De start verliep vreemd voor de Boer. De man met de rode vlag was nog net niet van de baan op het moment dat de lichten uit gingen. De Boer moest daardoor inhouden en ging pas halverwege het veld de eerste bocht in. Van der Voort was op dat moment al uit het zicht verdwenen. Hij nam kopstart en sloeg direct een gat op de rest van het veld. Al in de zesde ronde stuitte hij op de laatste man die hij op een ronde zou gaan zetten. Die ging onverwachts wijd en van der Voort moest uitwijken. Hij raakte daarbij de kerbstone en verloor de controle over zijn R125. Een onschuldige schuiver maar op het moment dat hij zijn race kon vervolgen moest hij achteraan het veld aansluiten. Badie kwam door de crash van van der Voort aan de leiding maar ging een paar bochten verderop onderuit. Ook Galip Satici was onderuit gegaan en voor de Boer leek nu de weg naar de overwinning  vrij. Hij maakte geen fout en kwam als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag door, voor Selwin Hamden en Damian Witte. Een knappe prestatie werd neergezet door nieuwkomer Kevin de Haan, die vierde werd. Van der Voort wist zich terug te knokken naar een zevende plaats en zette de snelste tijd op de klokken met een ronde van 54.3 seconden.

Race 2
De tweede race zette Badie een tandje bij. Het lukte van der Voort niet om bij de snelle Belg weg te rijden. Dat het niet kwam doordat van der Voort minder hard zou gaan bleek wel uit de rondetijden die Badie wist te noteren. Halverwege de wedstrijd zette beide kemphanen een supersnelle tijd van 54.2 seconden op de klokken. Dat ze tegen de limiet aan zaten bleek een ronde later toen Badie onderuit schoof. Hij wist zijn machine snel weer op te pakken maar kwam uiteindelijk niet verder dan een tiende plaats. Van der Voort kon onbedreigd naar de overwinning rijden en ook tweede man de Boer reed met een ruime voorsprong op Hamden naar een tweede plaats. Witte werd vierde en achter hem streden rookies Sven Doornenbal en Satici om de vijfde plaats. Doornenbal trok daarbij aan het langste eind.

De tweede plaats van de Boer was ruim voldoende om de dagoverwinning op zijn naam te schrijven. Ook was hij de snelste Rookie. De tweede plaats in het dagklassement was voor Hamden en van der Voort werd ondanks zijn crash in de eerste race derde.

De Boer is uiteraard tevreden met zijn resultaat.

‘De start van de eerste race was wel heel vreemd, ik kon simpelweg niet van mijn plaats komen doordat er nog iemand op de baan stond. Ik moest met grote achterstand aan de race beginnen maar door alle valpartijen kon ik toch vrij makkelijk naar de overwinning rijden. De tweede race hoefde ik alleen nog maar uit te rijden voor de dagzege. Een beetje geluk mag je ook hebben, niet?’

Nieuwkomer Lucas Arends kijkt met gemengde gevoelens terug op de wedstrijd op het voor hem nieuwe Veldhoven. Arends, een dag voor de race vijftien geworden, noteerde bij zijn debuut in Assen netjes een dertiende plaats. In Veldhoven waren zijn rondetijden ook voldoende voor een dertiende plaats.

‘Maar ik werd vijftiende en zeventiende. De start wil nog niet zo goed gaan en ik heb telkens een paar rondes nodig om in mijn ritme te komen. De tweede race kwam ik helemaal niet goed van mijn plek en ging ik als voorlaatste de eerste bocht in. Uiteindelijk heb ik nog wel wat plaatsen kunnen goedmaken. Maar ik was wel weer een seconde sneller dat in de eerste race, progressie zit er zeker in. Nu nog vanaf het begin meteen hard gaan!’

De volgende wedstrijd is op 21 mei in Staphorst. Deze race wordt traditioneel op tweede Pinksterdag verreden op circuit De Tippe.

 

Handige links NK Junior Moto Racing Veldhoven:

Tijdschema en volledige uitslagen