Tot de laatste bocht voor de finish leek het erop dat Koen Meuffels zijn tweede opeenvolgende overwinning in het WK Supersport 300 zou gaan behalen. De KTM-Fortron-coureur was op het TT Circuit Assen wederom de snelste coureur. Maar een technisch euvel dwarsboomde de sympathieke rijder waardoor hij in de beruchte Geert Timmerbocht ten val kwam. Zonder WK-punten – maar gelukkig ook zonder noemenswaardige blessures – moest Meuffels als een ridder zonder paard naar het paddock toe. Onder een luid applaus van het publiek ging hij lopend naar zijn KTM-Fortron Team die hem over zijn eerste teleurstelling heen hielp.

Teamgenoot Glenn van Straalen zorgde met zijn tweede plaats, achter de Duitse winnaar Luca Grünwald (KTM) toch nog voor lachende gezichten. Voor Ryan Vos was er ook op het TT Circuit geen succes weggelegd. Net als een week eerder kwam de jonge Osse coureur ten val.

Toch liepen teammanager Arie Vos en KTM-manager Nederland Jeroen Punt met een grote ‘smile’ op hun gezicht. “Hier in onze thuiswedstrijd hebben we wederom laten zien dat we met de top mee rijden. Als Koen vandaag geen pech had gekregen had hij hier weer voor de tweede opeenvolgende keer de volle winst behaald. Tel daarbij de tweede plaats van Glenn, dan kan het gewoon niet beter.”

Dat de goede resultaten een week op het Spaanse Aragón geen toevalstreffer waren geweest bewezen Koen Meuffels, Glenn van Straalen en Ryan Vos tijdens de twee vrije trainingen. Daarin lieten de KTM-Fortron-coureurs wederom zien dat ze alleen maar genoegen nemen met de ereplaatsen. Koen Meuffels was met zijn tweede plaats de best geklasseerde KTM-coureur voor Van Staalen (4) en Vos (21).

Het was Meuffels die direct na de start het heft in handen nam met in zijn kielzog een achtervolgersgroep van 15 rijders. Als een sliert streden de jonge rijders om de ereplaatsen waarbij het continu stuivertje wisselen was. Tot de laatste ronde had Meuffels de bete kansen om de wedstrijd wederom naar zich toe te trekken. Maar een defect remhendel zorgde ervoor dat de race voor de Brabander in de grintbak eindigde. Een enorme domper.

“Ondanks het feit dat ik in de laatste bocht ben gevallen was de race echt super. Halverwege de race kon ik een heel klein gaatje slaan, maar het is in deze klasse onmogelijk om weg te rijden. Op de rechte stukken pakken ze je weer terug en kun je opnieuw beginnen. In de laatste ronde kwam ik in aanraking met een collega-coureur  waardoor mijn remhendel afbrak. Toen ik aan kwam rijden in de Geert Timmerbocht merkte ik dat ik geen remmem meer had en dat is wel even schrikken. Er zat niets anders op dan de grintbak in te rijden en van mijn motorfiets te springen om zo ernstig letsel te ontwijken. Gelukkig heb ik aan de val geen ernstig letsel opgelopen en heeft mijn Rev’it-motorpak uitstekend bescherming geboden. Het is balen dat ik vandaag puntloos ben gebleven, maar ik kijk nu al uit naar de volgende WK Supersport 300 wedstrijd die op het Italiaanse circuit van Imola wordt verreden.”

Vering
Met zijn tweede plaats deed Glenn van Straalen goede zaken voor het WK Supersport 300-kampioenschap. De 17-jarige KTM coureur uit Hoogkarspel kon in het begin van de wedstrijd niet echt goed in zijn ritme komen.

“We reden in een kopgroep van vijftien rijders en het kon echt alle kanten op. Het was weer eens het nodige duwwerk en daardoor wilde ik geen onnodige risico’s nemen. Maar naarmate de wedstrijd vorderde ging het steeds beter. Ik kon in een goede slipstream komen en dat leverde gelijk de nodige winst op. Toen in de laatste ronde Mika Perez en Tom Edwards ten val kwamen kon ik mijn slag slaan. Ik reed net voor hen en realiseerde mijn snelste ronde. Het was jammer dat Koen ten val kwam, anders was het succes voor het KTM-Fortron Team compleet geweest. Dit is echt een raceklasse waar je in elke race goed moet scoren.”

Ook deze keer zat het de jongste KTM-rijder niet echt mee. Een onschuldige schuiver halverwege de wedstrijd maakte aan de opmars van Ryan Vos abrupt een einde. De 18-jarige KTM coureur wist zich tijdens de trainingen continu te verbeteren en mede hierdoor groeide zijn zelfvertrouwen voor de wedstrijd.

“Ik voel mij steeds beter één worden met de KTM RC390″, opent Vos na zijn eerste teleurstelling. “Gedurende de trainingen hebben we enkele aanpassingen aan de motor gedaan en ging het steeds beter. Voorafgaande aan de warming-up op zondagmorgen deden we nog enkele veranderingen aan de vering. Maar na enkele ronden in de wedstrijd voelde dat uiteindelijk niet goed aan, waardoor ik absoluut niet in mijn ritme kon komen. Daardoor ging ik iets te geforceerd rijden en kwam ik ten val. Mijn eigen schuld, ik had het iets rustiger aan moeten doen, maar het ging vandaag zo goed dat ik net iets over de grens ben gegaan. Maar dit soort dingen horen bij het racen en daar leer ik ook weer van.”

 

Handige links Motul Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Toegangsprijzen & informatie TT Circuit Assen
Openbaar vervoer WK Superbikes
Weersverwachting Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag