Goed weekend Niek van den Broek op de Omloop van Terlaemen in Heusden-Zolder

341
niek-van-den-broek
Niek van den Broek - Zolder | foto© Tiny Kolsters

Van 6 t/m 8 juli 2018 stond voor Niek van den Broek alweer het vijfde raceweekend van dit seizoen op het programma. Op het circuit van Zolder streed de Beerzenaar met de Yamaha R3 Cup mee in de wedstrijden in de IDM SS300 klasse. Er werden twee races gereden waarin Niek beide keren als tiende over de finish wist te komen. In het aparte klassement van de Yamaha R3 Cup betekende dat twee keer een vijfde plaats.

Voorafgaand aan dit weekend moest er hard gewerkt worden om al het Assen stof te verwijderen. Werkelijk alles zat onder een dikke laag vuil van het gravel paddock waarop we tijdens de Asser-TT stonden. In Zolder stond alles er echter weer keurig bij.

Enkele weken geleden heeft Niek voor eerst een dagje op het circuit van Zolder gereden om de baan te leren kennen en de motor enigszins op het circuit af te stellen. Omdat er toen met andere geluidsnormen en ook temperaturen gereden werd wist het team niet precies wat die afstelling in dit weekend waard zou zijn.

Op vrijdag werden er twee vrije trainingen gereden waarin Niek zich al behoorlijk wist te verbeteren ten opzichte van de tijden van de testdag. Dat leverde meteen het probleem op dat de voorvering te zacht stond voor de tijden die nu gereden werden. De voorvork kwam bij het remmen volledig onderin en dat voelt niet heel lekker. Niek wist op de vrijdag een 1’51.211 te rijden.

Voor de kwalificatietrainingen van zaterdag werd de vering aangepast en dat resulteerde al in de eerste kwalificatietraining in een forse tijdverbetering. Met een 1’49.408 werd de elfde tijd overall gereden en stond Niek zesde in de Yamaha R3 Cup. Het verschil met de nummer één van de Yamaha R3 Cup bedroeg 1,2 seconde.

Tijdens de tweede kwalificatietraining was het nog een stuk warmer waardoor Niek zijn tijd niet verder wist te verbeteren. Niek zakte in de startopstelling een plaatsje doordat een Duitse rijder hem nog wist te passeren.

Onder prachtige weersomstandigheden werden op zondag twee races verreden over twaalf ronden. In totaal bijna 100 km racen onder de tropische temperaturen vraagt fysiek best wel wat. Niek zat er in de eerste race goed bij en kwam terecht in een groep van tien rijders die vochten om plaats vier in de race en de podiumplaatsen in de R3 Cup. Niek kon goed bijblijven tot enkele ronden voor het einde een Duitse rijder van de baan raakte en net voor Niek terugkeerde op de baan. Niek moest even van het gas en verloor daardoor de aansluiting. Niek kwam als tiende over de finish en werd daarmee vijfde in de Yamaha R3 Cup. Misschien nog wel belangrijker was dat Niek met 1’48.885 opnieuw een persoonlijk record reed en het tijdverschil met de snelste R3 Cup rijders terug wist te brengen tot onder de seconde per ronde.

In de tweede race ging Niek super van start en mengde zich nadrukkelijk in het gevecht om de R3 Cup podiumplaatsen. Op de warmere baan werd met 1’48.702 wederom een persoonlijk record gereden. In de eindfase vocht Niek in een groep van drie om de laatste podiumplaats in de R3 Cup. Helaas moest hij in dat gevecht zijn meerdere erkennen in Tom Molenaar en Noah Bronkhorst. Niek kwam ook dit keer als tiende overall over de finish en pakte daarmee opnieuw de vijfde plaats in de Yamaha R3 Cup.

“Ik heb me gedurende het weekend steeds weten te verbeteren en dat is positief. In de beide races startte ik goed en kon ik meedoen om de podiumplaatsen. Ik finishte twee keer op korte afstand achter het podium dus we krijgen het steeds beter op de rit. Ik ben er van overtuigd dat we nog wat meer uit de, voor ons nieuwe motor, kunnen halen. We hebben nu zes weken pauze tot aan de Gamma Racing Day op Assen en we zullen die tijd gebruiken om mezelf en de motor verder te verbeteren. Ik ga met een goed gevoel naar huis al had ik uiteraard liever op het podium gestaan. We hebben met het hele team goed gewerkt en ik wil ook graag de sponsoren bedanken die dit allemaal mogelijk maken.”

Na de races in Zolder staat Niek met 115 punten op de vijfde plaats in de tussenstand van de Yamaha R3 Cup waarvoor nu 10 van de 16 wedstrijden gereden zijn. Niek staat tevens op de dertiende plaats in de tussenstand van het IDM SS300 klasse met 16 punten na vier gereden races. Het volgende raceweekend vindt plaats op 18 en 19 augustus op het circuit van Assen tijdens de zogenaamde Gamma Racing Days.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl