Goed weekend voor Ernst Dubbink en Jeffrey Buis

263
dubbink
Ernst Dubbink | foto© Racesport.nl - Jan Timmerman

Het eerste raceweekend van het ADAC North European Championship heeft goed uitgepakt voor Jeffrey Buis en Ernst Dubbink. Beide hebben zij laten zien wat ze kunnen en hebben ze veel progressie geboekt.

Vrijdag was het fris en stond er veel wind. Ernst had een goede training en kwam snel in zijn ritme. Jeffrey had met de training iets meer moeite, maar kwam wel goed in zijn ritme en had de smaak te pakken voor het weekend.Net voor de eerste kwalificatie begon het te sputteren boven het TT circuit waardoor het verraderlijk werd. De curbstones waren vochtig, terwijl de ideale lijn wel droog was. Hierdoor werd het gevaarlijk om echt aan te zetten. Jeffrey zette echter een goede tijd neer en reed 5 seconden van zijn trainingstijd af. Ernst reed stabiel en pakte gedeeld de 5e en 6e plek.

In de tweede kwalificatie op zaterdag waren de omstandigheden duidelijk beter. De temperatuur was goed en de wind was gaan liggen. Bij het uitgaan van de pitstraat brak echter de ketting van Ernst. Hierdoor was de kwalificatie voorbij en moest hij starten vanaf de 15e plaats.
Jeffrey kende een goede tweede kwalificatie en reed nog eens 1,5 seconde van zijn tijd af. Dit was goed voor de 14 plaats op de grid, en de zevende plaats in zijn klasse.

Ernst kwam goed weg in de race en kwam na twee ronden als 5e door. Bij het ingaan van de Haarbocht maakte Ernst een foutje en moest aansluiten op de 9e positie. Ernst besloot af te wachten. Tot vier ronden voor de finish bleef Ernst defensief rijden, daarna begon hij aan te vallen. Bij het ingaan van de laatste ronde zat hij op derde plek. Ernst zag kansen aan het einde van de Veenslang. Daar zette hij de motor naast de tweede man en bij het ingaan van de Ruskenhoek ging Ernst binnendoor. Bij Mandeveen zat Ernst in het wiel van de koploper en in de Ramshoek nam Ernst de leiding over. Hierna moest Ernst enkel nog de Geert Timmer door en de leiding vast houden. Ernst won verrassend de eerste wedstrijd van het seizoen.

Jeffrey Startte als 14e op de grid en reed een goede en stabiele wedstrijd. De kopgroep kon hij lang bijhouden, maar die wist toch een gaatje op hem te slaan. Jeffrey wist wel de achterliggers weg te rijden en had daarop een gat van zeven seconden. Jeffrey reed een sterke en stabiele wedstrijd en finishte als beste Nederlander op de vierde plaats in de Standaard klasse. Echter werd Jeffrey bij het nawegen gediskwalificeerd omdat motor en bestuurder samen 500 gram te licht waren.

Ernst Dubbink: “Wij hadden niet op de winst gerekend toen we aan de wedstrijd begonnen. Vanaf de vijftiende plaats terug vechten naar de eerste is een hele opgave. De winst wordt daardoor alleen maar mooier. Ook Jeffrey heeft het heel goed gedaan. Hij heeft goed gereden en heeft een keurige 4e plek gepakt in de wedstrijd. Het is zonde van zijn diskwalificatie en we gaan als team uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

Jeffrey Buis: “Het was een mooi weekend waarin ik veel progressie heb kunnen boeken. Ik baal van mijn kwalificatie in de wedstrijd, maar ik heb wel veel plezier gehad in het rijden en in de wedstrijd heb ik kunnen laten zien wat ik kan. Dat is nu het belangrijkste.”

 

Handige links Acerbis Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Foto’s donderdag
Foto’s vrijdag
Foto’s zaterdag
Foto’s zondag