Voor 2018 is er voor Kiyano Veijer gekozen om in Nederland in de Junioren B klasse uit te komen en in het prestigieuze Italiaanse CIV Junioren A.

Dit jaar kent het NK minibike kampioenschap een nieuwe opzet. Onder toezicht van de KNMV word het uitgevoerd door Motorclub Assen, of een andere bij de KNMV aangesloten organisator.

Afgelopen 14 en 15 April stond voor Kiyano de eerste race in het NK Junior moto racing op het programma.

Op Zaterdag 14 April werden 2 vrije en 2 kwalificatie trainingen afgewerkt. Door de nieuwe opzet en een tweedaagse evenement was er alle tijd om voor de rijder en minibike een goede setting te vinden. Tijdens deze trainingen liet de jonge VRN rijder zien dat hij in de voor hem nieuwe Junioren B klasse ook goed mee kon komen. De trainingen verliepen voorspoedig, met als resultaat dat hij aan het einde van de eerste training op een nette 2e start positie stond.

Na de vrije en kwalificatie trainingen mocht Veijer vanaf een 2e startplek vertrekken.

Dat Kiyano zijn goede vorm in de winter niet verloren was, liet hij zien door meteen kopstart te pakken. Hij reed de race tot aan de door rood onderbroken vlag race met een voorsprong van 4 seconden. Na de herstart moest hij zijn meerdere kennen in onze Zuiderbuur Nyo de Vits. Nadat de beide delen bij elkaar opgeteld waren mocht de 9 jarige VRN rijder de eerste race in de Junioren B op zijn naam schrijven.

Ook in race 2 wist Kiyano kopstart te pakken, maar ditmaal ontstond er een kopgroep van 3 man. Tot aan de finish was het een mooi schouwspel met diverse positie wisselingen. Veijer kwam deze race als 2e aan de meet.

Met een eerste en een tweede plaats mocht Kiyano Veijer zich dagwinnaar noemen!

Italiaanse lessen resulteren in flinke progressie
Een week na de eerste NK werd de reis richting Italie ingezet, waar het team zich bij het AC Racinteam mocht voegen. Op het circuit Tazio Novulare, onder de rook van Milaan, werden op Vrijdag 20 en Zaterdag 21 April de vrije trainingen afgewerkt. De jongste VRN rijder liet op beide dagen zien dat deze baan hem wel lag.

Met een kleine seconde achterstand op de snelste Italianen tijdens de vrije trainingen mocht Veijer op zondagochtend aan de 2 kwalificaties beginnen. Van tevoren werd er besproken dat kwalificeren voor de 2 races de opdracht was, aangezien er maar 22 rijders mee mogen doen aan de races bij het CIV. Vanaf het begin van de eerste kwalificatie zat het tempo er goed in en deed Kiyano het team verbazen door continu bij de eerste 6 te staan op de tijdlijsten. Tijdens de 2de kwalificatie  zat de 9 jarige scholier een beetje opgesloten en kon niet echt een vrije ronde vinden. Pas aan het einde van de training lukte het om een gaatje te vinden en kon Kiyano beginnen aan de “ultimate lap” zoals de Italianen het zeggen. Helaas aan het einde van deze ronde was er een crash vlak voor de Nederlander waardoor hij iets van het gas af moest. Het resultaat na de beide kwalificaties was een mooie 10de startplek.

In zowel de eerste als de tweede race kwam Kiyano in een groep te rijden die vochten om p8. Na beide races hard gevochten te hebben, met als souvenir de banden strepen van de concurrenten  op het Gimoto pak werd kiyano als 2x 12de afgevlagd. En kon de jonge Staphorster tevreden terug kijken op zijn allereerste Italiaanse races.

Bij terugkomst op het paddock liet het AC Racingteam weten meer dan tevreden te zijn over Kiyano zijn eerste optreden in het CIV.

De volgende race staat gepland op 11 en 12 Mei wederom in Italië. Het team heeft besloten om dit jaar alle Italiaanse races te rijden en enkele Nk’s te laten schieten.

Dit avontuur word mede mogelijk gemaakt door:

 • Veijertrappen
 • Heko-tech Beuningen
 • Veijer industriele houtbewerking
 • GK Custompainting
 • CS Racining Engine
 • KNMV
 • Sport en Business Staphorst
 • Caco sportivo/ Gimoto
 • LS2 Helmets
 • Massink
 • Veijertech