Hickman en Glenn Irwin winnen laatste BSB races van 2022 op Brands Hatch

1337
V.l.n.r. Danny Buchan, Peter Hickman en Glenn Irwin - Brands Hatch | © Bennetts British Superbike Championship

Peter Hickman en Glenn Irwin hebben op zondag de laatste twee British Superbike races van het seizoen gewonnen op Brands Hatch. Danny Buchan en Andrew Irwin waren naast de twee winnaars de andere podiumfinishers.

Nadat Bradley Ray op zaterdagmiddag in Race 1 de British Superbike titel op zijn naam schreef werden zondagmiddag de laatste twee races van het seizoen verreden op Brands Hatch.

Race 1
Vlak voor de start ging het mis voor Tommy Bridewell doordat zijn Ducati Panigale V4 R met technische problemen te maken kreeg. Hij kon nog wel starten vanuit pit lane.

Polesitter Glenn Irwin startte goed en nam de leiding in handen voor zijn jongere broertje Andrew Irwin en Peter Hickman. Danny Buchan schoof op naar de vierde positie voor de nieuwe kampioen Bradley Ray en Danny Kent, daarachter waren het Jason O’Halloran, Christian Iddon, Tom Sykes en Charlie Nesbitt in de topt tien.

Aan het eind van de openingsronde was er al een kopgroepje bestaande uit de gebroeders Irwin, Hickman, Buchan en Ray. Bij het ingaan van de tweede ronde ging het mis voor de nieuwe kampioen doordat hij in bocht 1 de voorkant van zijn Yamaha verloor en hard onderuitging.

In de derde ronde nam Hickman de tweede plaats over van merkgenoot Andrew Irwin en zette hij de achtervolging in op Glenn Irwin. De meervoudig Isle of Man TT racewinnaar had de smaak te pakken en bij het ingaan van de vierde ronde nam hij de koppositie over van Glenn Irwin in bocht 1.

Hickman beschikte over het betere tempo en wist zich los te rijden van de gebroeders Irwin en Buchan. De achtervolgers waren echter niet bereid om de handdoek in de ring te gooien waarbij Andrew Irwin in de elfde ronde de tweede plaats overnam van oudere broer Glenn en vervolgens zijn pijlen richtte op Hickman.

In de slotfase kon alleen Buchan nog mee met Hickman maar de FHO Racing BMW coureur had alles onder controle en wist uiteindelijk zijn eerste overwinning van het seizoen te behalen. Buchan maakte er een 1-2 van voor BMW met Glenn Irwin daarachter op de derde plaats.

Er was nog drama in de laatste ronde doordat Andrew Irwin en Jason O’Halloran elkaar raakten en de Australiër daarbij ten val kwam. Irwin bleef zitten maar zou later een penalty ontvangen voor het veroorzaken van dit incident, een tijdstraf van twintig seconden en een gridpenalty van drie plaatsen voor Race 3.

Kyle Ryde werd knap vierde in deze race voor de sterk teruggekomen Tommy Bridewell en Danny Kent, verder eindigden Christian Iddon, Charlie Nesbitt, Josh Brookes en Tom Sykes in de top tien.

Race 3
De derde en laatste race van het seizoen was ook de laatste race van de dag op Brands Hatch. Glenn Irwin vertrok van pole position en ging als leider de eerste bocht in voor Danny Bcuhan en Peter Hickman. Andrew Irwin nam de vierde plaats in handen voor Danny Kent en Tommy Bridewell, daarachter waren het Kyle Ryde, Christian Iddon, Tom Sykes en Charlie Nesbitt in de top tien. BSB kampioen Brad Ray reed op P11.

Buchan viel meteen aan en nam de leiding over van Glenn Irwin. Een ronde later wist ook Hickman voorbij te gaan aan de Honda coureur waarna hij de achtervolging op merkgenoot Buchan inzette.

In de vijfde ronde maakte Andrew Irwin er een 1-2-3 voor BMW van doordat hij ook voorbijging aan oudere broer Glenn, deze vier coureurs hadden een kleine marge in handen op Bridewell en Kent.

In de tweede helft van de race wist Glenn Irwin zich weer te herpakken en ging hij achtereenvolgend voorbij aan Hickman, Andrew Irwin en Buchan waardoor hij de leiding weer terugpakte. Deze gaf de Honda coureur tot aan de finish niet meer weg waardoor hij de laatste race van het seizoen wist te winnen.

Broertje Andrew werd tweede met Buchan daarachter op de derde plaats, Bridewell sloot zijn laatste race voor het Oxford Racing Products MotoRapido team af met de vierde plaats voor Hickman en Ray. verder eindigden Josh Brookes, Danny Kent, Christian Iddon en Kyle Ryde in de top tien.

In het kampioenschap is Glenn Irwin daarmee als tweede geëindigd achter Brad Ray met Tommy Bridewell op de derde plaats.

Nederlanders
In de tweede British Supersport race van het weekend werd Jaimie van Sikkelerus zesde en sloot hij het seizoen af als vijfde in het kampioenschap. Tomás de Vries werd 24e (zesde in GP2) en eindigde als zesde in de eindstand van het GP2 kampioenschap. In de National Superstock 1000 race werd Jorel Boerboom 24e.

Hiermee is het British Superbike seizoen ten einde gekomen voor 2022, eerder deze week werd de voorlopige kalender voor 2023 bekendgemaakt.

Lees: Kalender voor 2023 British Superbike seizoen bekendgemaakt