Hickman wint Senior TT met overtuiging voor Dunlop en Harrison en sluit 2023 Isle of Man TT in stijl af

2874
Peter Hickman en Michael Dunlop ter hoogte van de Bungalow | © Adam McMahon

Peter Hickman heeft zaterdagmiddag de Senior TT gewonnen en daarmee de Isle of Man TT van 2023 op indrukwekkende wijze afgesloten. De Monster Energy by FHO Racing BMW coureur nam in de eerste ronde de leiding over en gaf deze niet meer uit handen, een sterk rijdende Dean Harrison en Michael Dunlop maakten het podium wederom compleet.

Zaterdag was het slotstuk van de 2023 Isle of Man TT met de zes ronden lange Senior TT. Na twee weken van prachtig weer met veel zonneschijn, geen regen en alle sessies die volgens planning doorgingen was dit de apotheose van het meest historische motorsportevenement.

De dag begon om 10:30 uur met een warm-up ronde voor de coureurs die daar graag gebruik van wilden maken. Dat waren er niet veel want de meesten besloten hun energie te sparen voor de zeer veeleisende race over ruim 360 kilometer die ongeveer een uur en 45 minuten duurt. Peter Hickman ging wel de baan op met zijn Superbike omdat deze nog steeds niet helemaal deed wat de Engelsman wilde. Nadat hij op vrijdag het absolute ronderecord verbrak op zijn Superstock machine was het een optie om die machine te gebruiken in de Senior TT race maar Hickman besloot toch om met zijn Superbike BMW M 1000 RR te racen.

Ook was Michael Rutter één van de coureurs die deze warm-up ronde reed met zijn Honda RC213V-S. Vrijdagavond postte zijn team een oproep op social media waarin stond dat ze alleen de warm-up ronde zouden rijden als er minimaal £1000,- gedoneerd was in het Rob Vine Fund, een stichting die zich inzet voor de medische diensten op het Isle of Man. Die £1000,- was overschreden dus was het geluid van de fantastische RC213V-S nog een extra keer te horen op het eiland voorafgaand aan de Senior TT race, de laatste keer dat Michael Rutter en het team met deze machine zullen racen.

Om 12:15 uur lokale tijd, 13:15 uur Nederlandse tijd begon de race volgens planning en vertrok de eerste coureur om te beginnen aan zes ronden op de Snaefell Mountain Course. Nadat Milenco by Padgett’s Motorcycles coureurs Connor Cummins en Davey Todd op vrijdag allebei niet in actie kwamen vanwege ziekte waren ze er in deze afsluitende race weer bij.

Zoals meestal het geval kwam Dean Harrison het sterkst uit de startblokken en had hij de leiding in handen bij het passeren van het eerste meetpunt in Glen Helen. Peter Hickman moest een halve seconde toegeven op zijn landgenoot met Michael Dunlop daar 2,7 seconden achter. James Hillier reed op de vierde plaats voor Padgett’s coureurs Conor Cummins en Davey Todd.

Echter begon Hickman in de daaropvolgende sector pas echt aan de gashendel te draaien en in Ballaugh nam hij de leiding over van Harrison. Hij bouwde meteen een voorsprong van 3,5 seconden op terwijl Dunlop al ruim vijf seconden moest toegeven op Hickman.

Bij het derde meetpunt in Ramsey had Hickman al 4,7 seconden in handen ten opzichte van Harrison en ter hoogte van de Bungalow was het al 6,1 seconden. Hickman reed een fenomenale openingsronde met een gemiddelde snelheid van 135,349 mph gemiddeld waarmee hij 6,1 seconden in handen had ten opzichte van Harrison (134,529 mph openingsronde) en tien seconden ten opzichte van Dunlop (133,999 mph openingsronde). Achter hen waren het Cummins, Hillier en Brookes op dat moment.

In de tweede ronde hield Hickman dit tempo vast en bouwde hij langzaam maar zeker zijn voorsprong richting Harrison uit. Met een geweldige ronde van 135,507 mph gemiddeld reed hij een nieuw ronderecord in de Senior TT en had hij elf seconden in handen richting Harrison en maar liefst negentien seconden naar Dunlop.

Aan het eind van de tweede ronde kwamen de coureurs binnen voor een pitstop om te tanken, de achterband te verwisselen en het vizier te vervangen of in het geval van Dean Harrison zelfs de hele helm.

De pitstop van het DAO Racing Kawasaki team van Harrison was sneller waardoor hij zijn achterstand naar Hickman verkleinde. Ter hoogte van Glen Helen in de derde ronde was Harrison acht seconden verwijderd van Hickman en de Kawasaki coureur was niet bereid om de strijd zomaar op te geven. Aan het eind van de tweede ronde had Harrison iets minder dan tien seconden achterstand op Hickman waardoor hij binnen bereik bleef en een foutje van de Monster Energy by FHO Racing BMW coureur meteen af zou kunnen straffen.

Halverwege de vierde ronde had Hickman weer een klein stapje gemaakt en de marge vergroot naar twaalf seconden. Dunlop leek op dit moment de witte vlag te hebben gezwaaid met een achterstand van ruim dertig seconden op Hickman. Cummins reed daar ruim vijftig seconden achter op de vierde plaats dus het podium was veilig voor de Noord-Ier.

Met wederom een geweldige ronde van 134,822 mph gemiddeld had Hickman aan het einde van de vierde ronde ruim twaalf seconden in handen richting Harrison die er met een ronde van 134,493 mph alles aan deed, maar net iets tekortkwam op de feilloze Hickman. Na die vierde ronde kwamen de coureurs voor de tweede en laatste keer de pit lane ingereden voor een pitstop. Die van Harrison en het DAO Racing Kawasaki team was opnieuw net iets sneller maar het was niet genoeg om de achterstand richting Hickman drastisch te verkleinen.

In de vijfde ronde consolideerde Hickman en was hij op het circuit aanbeland bij het achterwiel van Dunlop. Hickman wist zijn grote rivaal van deze week te passeren en zijn voorsprong groeide daarmee naar een kleine zestien seconden richting Harrison.

Het kwam aan op de laatste ronde en ook Harrison leek te weten dat er vandaag niet meer inzat dan een tweede plaats. Dunlop leek nog een aanval te willen plaatsen op die tweede plaats en zat flink te pushen achter Hickman.

Uiteindelijk kwam Hickman met een voorsprong van net geen twintig seconden als winnaar over de streep en behaalde hij zijn vierde TT-overwinning van deze week. Het was de derde keer dat hij de Senior TT wist te winnen en daarmee komt hij nu op een totaal van 13 TT-overwinningen te staan.

Harrison had alles gegeven maar moest genoegen nemen met de tweede plaats, daarmee heeft hij in alle races op het podium gestaan waaraan hij heeft deelgenomen. Dunlop werd derde op veertig seconden van Hickman waardoor de drie grote namen van deze week andermaal op het podium stonden.

Ondanks dat hij de helft van de races en de helft van de TT heeft gemist kwam Cummins knap terug en werd hij vierde in deze race, de dit jaar teruggekeerde Josh Brookes werd vijfde. Verder eindigden James Hillier, John McGuinness, David Johnson, Davey Todd en Rob Hodson in de top tien.