Hoe het de Nederlanders afging tijdens de 2022 North West 200

4468
Ilja Caljouw (14) wordt achtervolgd door Performance Racing Achterhoek teamgenoot Jorn Hamberg (95) - North West 200 | © Shaun Lewis Photography

Tijdens de North West 200 van afgelopen week verschenen er ook drie Nederlanders aan de start. Hoe hebben Ilja Caljouw, Jorn Hamberg en Nadieh Schoots hun deelname aan deze historische road race ervaren?

Afgelopen week werd voor het eerst sinds 2019 de North West 200 weer verreden. Op dinsdag en donderdag waren er voor iedere klasse twee kwalificatiesessies waarna de eerste races op donderdagavond verreden werden. De weersomstandigheden speelden voornamelijk op donderdag een grote rol van betekenis en vanwege hevige regenval werd één van de races afgelast en uiteindelijk verplaatst naar zaterdag. Dit betekende dat er zaterdag maar liefst zes races op het programma stonden.

Naast de bekende toppers zoals Glenn Irwin, Peter Hickman, John McGuinness, Alastair Seeley en vele anderen stonden er ook drie Nederlanders aan de start. Namens het Performance Racing Achterhoek team reden Ilja Caljouw en Jorn Hamberg met een Kawasaki ZX-10R in de Superbike en Superstock klasse, Hamberg kwam daarnaast ook nog in actie in de Supersport klasse op een Yamaha YZF-R6. Nadieh Schoots was één van de weinige vrouwelijke deelnemers en kwam in actie in de Superbike en Superstock klasse op een Kawasaki ZX-10R.

We vroegen de drie Nederlanders om hun ervaringen van dit indrukwekkende evenement te delen.

Ilja Caljouw: “Ik ben er natuurlijk al eens eerder geweest maar in dat jaar hebben we heel weinig ronden gereden. Met zes ronden had ik me toen net gekwalificeerd en kon ik ook maar één race rijden, dus het voelde haast wel alsof ik gewoon een nieuwkomer was. Ik wist nog wel redelijk hoe de baan in elkaar zat maar nu reed ik op een Superbike dus alle referentiepunten zijn anders. Vooral als je al zo weinig ervaring hebt op een baan zoals deze blijft er weinig van je circuitkennis over.

Met de Superbike leek het in begin af en toe meer op worstelen met een wild beest. Uiteindelijk was het wel heel gaaf om hier weer bij te zijn en ook om weer op dit niveau te kunnen rijden. Ik vind wel dat we hier ook thuishoren en je merkt meteen dat ook je eigen niveau weer omhooggaat. Uiteindelijk heb ik een veel natuurlijker gevoel gekregen met de Superbike en daar ben ik wel heel blij mee, vooral in aanloop naar de Isle of Man TT.”

Ilja Caljouw achtervolgd door meervoudig Isle of Man TT winnaar Dean Harrison – North West 200 | © Shaun Lewis Photography

Zoals inmiddels bekend zal Caljouw ook deelnemen aan de Isle of Man TT. Het zal zijn debuut worden op de zestig kilometer lange ‘Mountain Course’ maar het Performance Racing Achterhoek team heeft daar al de nodige ervaring. We zullen Caljouw en het team de komende weken uitgebreid volgen tijdens hun TT-avontuur.

Voor Jorn Hamberg was het de eerste keer op de North West 200 en dat was op zijn zachtst gezegd een hele ervaring.

Jorn Hamberg: “Het was voor mij de eerste keer hier, dus het begon al met een mooie reis naar het puntje van Noord-Ierland met mijn eigen monteurs en het team.

Eerst had ik een newcomers sessie (met de Superbike) waarbij het erop leek dat het nat zou zijn. Het liefst begin je hier natuurlijk in het droge, maar het is niet anders. Het liep wat uit en viel nog redelijk mee qua natte baan. Van tevoren heeft het team nog snel een droogweer band achter gestoken, maar voor had ik wel een regenband. Hierdoor had de motor veel beweging op de snelle stukken wat niet helemaal 100% vertrouwen gaf. Maar wat een gaaf circuit, niet normaal!

Alle vier kwalificaties vielen eigenlijk allemaal een beetje in het water dankzij de weersomstandigheden. De Superstock klasse reden we erbij om extra kilometers te kunnen maken, helaas hebben we hier niet veel kunnen meerijden.

In de tweede kwalificatie voor de Supersport klasse voelde het steeds beter en wilde ik net gaan aanzetten voor een betere tijd. En wat denk je? Achterop het circuit dikke regenbuien. De kwalificatietijd was dus niet zoals gehoopt en dat betekende een start in de tweede groep (wave).

De eerste race op donderdagavond was een wet race, dat was wel duidelijk want het hele circuit was nat. De monteurs hebben voor die tijd de motor omgebouwd naar de regensetting waar ik me in Spanje erg goed mee voelde. De start was goed en ik zat er mooi bij maar na één ronde werd de rode vlag gezwaaid. De tweede start was ook goed maar door omstandigheden liet ik een paar plaatsen gaan. Hierdoor kon ik eigenlijk net niet aanhaken met wat snelle jongens en reed ik een eenzame race waarbij ik als zeventiende finishte.

In de tweede race op zaterdag was de start oké en hadden we meteen een gevecht met  vier man, zo ging het de hele race door. Van inhaalacties uit de slipstream tot elkaar eruit remmen: overal op het circuit gebeurde het wel. Dat was echt vet om mee te maken. Ik ben als vijftiende gefinisht en normaalgesproken zou ik daar helemaal niet happy mee zijn, maar de eerste keer tijdens de North West 200 in deze klasse zeker wel!”

Jorn Hamberg met zesvoudig North West 200 Superbike winnaar Glenn Irwin in zijn achterwiel | © Shaun Lewis Photography

Nadieh Schoots is al eens eerder in actie gekomen tijdens de North West 200 in 2018, echter kwam het evenement voor haar toen vroegtijdig ten einde vanwege een crash op de Ballysally Roundabout. Na een flinke blessure is ze dit jaar terug op de roads en ging dat zeker niet onverdienstelijk.

Nadieh Schoots in actie – North West 200 | © Shaun Lewis Photography

Voor het eerst sinds 2019 was de North West 200 afgelopen week dus weer terug en was het een goede aanloop naar de Isle of Man TT die ook voor het eerst sinds 2019 weer plaats gaat vinden. Racesport.nl zal hierbij op locatie zijn om uitgebreid verslag te doen van alles wat er op en naast de baan gebeurt met geschreven verhalen maar ook veel videomateriaal.Handige links North West 200:

Tijdschema en volledige uitslagen


Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter