Na wat kwakkelweer op de vrijdag en zaterdag toonde de zondag zich van de positieve kant door de nodige zonneschijn en lekkere temperaturen. In de IDM Superbike 1000 klasse werd Ilya Mikhalchik de grote winnaar. Pepijn Bijsterbosch scoorde zijn eerste podium van het seizoen, Glenn van Straalen wist de dubbel te pakken in de IDM Supersport 600 klasse en ook Victor Steeman reed twee keer naar het podium in de IDM Supersport 300 klasse.

Het werd een mooie zondag op het circuit van Assen. Het raceprogramma ging van start met de eerste race in de IDM SBK1000 klasse en dat werd meteen een thriller. Mikhalchik won weliswaar met twee vingers in de neus voor Mackels die met dezelfde twee vingers in de neus tweede wist te worden.

Daarachter was het echter wel volop bal. Er ontstond een groep van acht rijders die vochten om de laatste podiumplaats. Daarbij in het eerste deel van de race ook drie Nederlanders. Bijsterbosch, Brink en de Boer vochten met Schmitter, Puffe, Kerschbaumer, Kartheininger en Finsterbusch op het scherpst van de snede met elkaar. Helaas moest Danny de Boer halverwege de race afhaken vanwege een volledig versleten achterband.

Naar het einde toe splitste de groep wat op en gingen Puffe, Schmitter en Bijsterbosch door voor de laatste podiumplaats. Puffe kwam daarbij als derde over de meet gevolgd door Bijsterbosch die op de meet Schmitter nog had weten te verschalken. Groot was de verrassing toen Bijsterbosch alsnog naar het podium werd geroepen. Puffe kreeg namelijk een straf voor het overschrijden van de zogenaamde track limit en werd teruggezet naar de zesde plaats. Een onverwacht maar niettemin zeer welkom podium voor de Dutch Comfort Houses BMW rijder die dit samen met zijn 140 gasten uitgebreid kon vieren. Ricardo Brink reed een uitstekende race en wist als achtste over de meet te komen. Bobby Bos worstelde met de setting van zijn Yamaha maar vocht zich alsnog naar een twaalfde plaats. Danny de Boer mocht met zijn versleten achterband nog een puntje aan zijn conto toevoegen door op de 15e plaats over de finish te komen.

IDM Supersport 300
Vervolgens was het de beurt aan de IDM SS300 rijders voor hun eerste race van de dag. Ook dit werd een prachtige race waarin Victor Steeman, Dion Otten en Toni Erhard van de eerste tot de laatste ronde streden om de podiumplaatsen. Direct na de start ging het mis in het middenveld waar enkele rijders elkaar raakten. Rick Dunnik ging daarbij onderuit waarna Joep Overbeeke hard over de motor van Dunnik vloog. De Zeeuw kwam er gelukkig met wat kneuzingen en dikkere ledematen vanaf maar het zag het angstaanjagend uit. In de Strubben kwamen vervolgens Niek van den Broek en Thom Molenaar met elkaar in aanraking waarbij Molenaar onderuit ging. Birgit Scheffer kon de motor van Molenaar niet meer ontwijken en ging voor de derde keer dit weekend onderuit.

Vooraan gingen de heren ongehinderd door en Erhard ging er uiteindelijk met de winst vandoor gevolgd door Otten en Steeman. De laatste zag daardoor Erhard aan zich voorbij komen in de tussenstand van het kampioenschap. Dennis Koopman reed als gastrijder naar een keurige eenzame vierde plaats. Daarachter streed een grote groep rijders om de overige plaatsen waarbij ook diverse Yamaha R3 Cup rijders die om een apart klassement streden. Finn de Bruin, Kevin Mijwaart, Jeffrey Buis en Noah Bronkhorst leken tot aan het ingaan van de laatste ronde te strijden om die podiumplaatsen. Het was echter Niek van den Broek die in de slotfase, samen met de Duitser Winkler het gaatje naar de groep dicht wisten te rijden. Winkler reed vervolgens bijzonder knap in die laatste ronde van de negende plaats naar de vijfde plaats. Kevin Mijwaart pakte de zesde plaats en daarmee de winst in de Yamaha R3 Cup. Jeffrey Buis werd zevende en tweede in de R3 Cup met direct daarachter Niek van den Broek die in de laatste bochten Finn de Bruin en Noah Bronkhorst wist terug te wijzen om zo achtste in de race en derde in de R3 Cup te worden.

IDM Supersport 600
Het programma werd vervolgd met de tweede race in de IDM SS600 klasse waarin opnieuw gejuicht kon worden door het niet al te grote contigent aan toeschouwers. Rob Hartog pakte kopstart en kreeg opnieuw Glenn van Straalen met zich mee. Hartog kon dit keer echter wat beter controleren dan in de eerste race en ging de laatste ronde in met een kleine seconde voorsprong. Helaas voor de Abbekerker vond hij vervolgens in de Haarbocht zijn waterloo door onderuit te schuiven. Glenn van Straalen kreeg daarmee de overwinning in de schoot geworpen en nam het cadeautje dankbaar aan.

Daniel Rubin werd opnieuw tweede en pakte daarmee de volle buit voor het IDM kampioenschap. Achter Rubin vochten Sander Kroeze en Vasco van der Valk om uiteindelijk de laatste podiumplaats. Kroeze wist dat gevecht prima te winnen en mocht zo mee naar het podium voor van der Valk die eindelijk weer eens een goed weekend kende. Scott Deroue werd als gastrijder vijfde met daarachter Kevin Wahr en Marc Buchner die zeker niet optimaal wisten te profiteren van het wegvallen van kampioenschapleider Enderlein. De Belg Arne de Wintere werd negende met twee plaatsen daarachter Frank Niemann en weer twee plaatsen daarachter Jeroen Hilster. De veertiende plaats ging naar de nog zeker niet geheel fitte Koen Zeelen en Milan Merckelbagh pakte de vijftiende plaats na een klein schuivertje in de Strubben dat hem een behoorlijk stuk terugwierp.

IDM Superbike
In de tweede IDM SBK 1000 race leek het opnieuw een eenvoudige overwinning te gaan worden voor Ilya Mikhalchik. Bastien Mackels ging in eerste instantie mee met zijn grote concurrent maar kreeg een ride-through penalty van de wedstrijdleiding wegens een te vroege start. Mikhalchik schakelde daarna op het standje zeker en dat gaf de verrassende Lorenzo Lanzi op de MGM Yamaha de kans om in de slotfase van de race aan te sluiten. Het werd een gevalletje erop en erover waardoor de Italiaan de eerste niet BMW overwinning van dit seizoen mocht vieren. Mikhalchik deed met zijn tweede plaats prima zaken voor het kampioenschap. Achter de genoemde twee vochten Julian Puffe, Dominic Schmitter en Sterfan Kerschbaumer om de laatste podiumplaats. Kerschbaumer schakelde zichzelf daarvoor uit door in de slotfase onderuit te gaan. Puffe won vervolgens het gevecht van Schmitter. Pepijn Bijsterbosch besloot een prima race nu als vijfde gevolgd door Toni Finsterbusch en een uitstekend rijdende Ricardo Brink. Bastien Mackels wist zich na zijn ride-through nog op te werken naar de negende plaats en Bobby Bos kwam als dertiende over de finish. Danny de Boer zal dit weekend snel willen vergeten want hij zocht na een vijftal ronden de pits op met technische problemen.

IDM Supersport 300
De tweede race in de IDM SS300 klasse werd in twee delen verreden en met name Victor Steeman had daar alle geluk bij. De Achterhoeker ging namelijk in het eerste deel in de vierde ronde onderuit in de Strubben en nam daarbij Dion Otten mee in zijn val. Beiden konden hun weg vervolgen zij het met grote achterstand. Enkele ronden later ontstond er echter een rode vlag vanwege een op de baan liggende motor van een andere rijder. Er werd vervolgens opnieuw gestart in een race over vijf ronden. De winst ging wederom naar Toni Erhard maar Victor Steeman mocht als tweede mee naar het podium. Dennis Koopman pakte de derde plaats gevolgd door Jeffrey Buis die daarmee de Yamaha R3 Cup klasse wist te winnen. Finn de Bruin werd vijfde in de race en tweede in de R3 Cup en Noah Bronkhorst finishte als zesde in de race en derde in de R3 Cup.

IDM Zijspannen
De laatste race van de dag was de tweede zijspanrace van dit weekend. Sattler/Neubert pakten daarin een gedecideerde overwinning met daarachter Kretzer/Bosch en het gastspan Moreau/Arifon. Talens/Moes werden met een achtste plaats de beste Nederlandse combinatie gevolgd door Kranenburg/van Middegaal en Vermeule/Lelubez op de tiende plaats. Smits/Verbrugge, nog derde in de eerste race, moesten met pech de strijd staken.

 

Handige links IDM Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

 


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App