IDM met publiek van start in Schleiz

1018
Foto credit: IDM

De Schleizer Dreieck vormt komend weekend het decor voor de derde ronde van het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft (IDM) 2021. Een sfeervol evenement waar ook publiek bij aanwezig mag zijn en met een vol programma met races in alle IDM klassen en ook de Yamaha R3 bLU cRU Cup. Racesport.nl blikt vooruit.

De derde ronde van het IDM Superbike 1000 kampioenschap zou afgelopen weekend verreden worden op de Nürburgring. Door de noodsituatie in de Eifel, ging dit evenement logischerwijs niet door. De derde ronde van het IDM seizoen schoof daardoor een week op naar Schleiz, waar naast de IDM Superbike 1000 ook de IDM Supersport 600, IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen aan de start staan. Ook de Yamaha R3 bLU cRU Cup maakt onderdeel uit van het volle programma. Tijdens het IDM evenement mag er sinds lange tijd ook weer volop publiek bij aanwezig zijn, wat voor de organisatie van de wedstrijden op het semipermanente circuit van Schleiz een cruciaal gegeven is. Het circuit van Schleiz is uniek, door de hoogteverschillen en snelle stukken tussen de maislanden.

IDM Superbike 1000
Zoals vorige week in de voorbeschouwing op de races op de Nürburgring al aangegeven, is het erg spannend in het IDM Superbike 1000 kampioenschap. De vier voorgaande races kenden vier verschillende winnaars, waardoor het kampioenschap nog volledig open ligt. Dominic Schmitter begint als kampioenschapsleider in Schleiz. Op papier lijkt Ilya Mikhalchik, de kampioen van 2018 en 2019, de grootste kanshebber, maar hij miste vanwege verplichtingen in de WK Endurance de IDM races in Most. De IDM Superbike coureurs krijgen ook tegenstand van niet zomaar iemand, namelijk Markus Reiterberger, die de plaats van de onlangs bij het BCC Racing team gestopte Ricardo Brink heeft overgenomen. Reiterberger, die afgelopen weekend nog op het podium stond tijdens de 12 uur van Estoril voor de WK Endurance, zijn de races in Schleiz een echte thuisrace. De enige Nederlandse deelnemer in deze categorie is Pepijn Bijsterbosch, die zich graag wil revancheren na een moeilijke seizoensstart. Het Nederlandse SWPN team zal met de Belg Bastien Mackels op jacht gaan naar podiumklasseringen.

IDM Supersport 600
In de IDM Supersport 600 categorie hebben Patrick Hobelsberger en Valentin Debise na vier races evenveel punten verzameld en gaan zij gezamenlijk aan de leiding in het kampioenschap. De beste Nederlander vinden we terug op plaats vier in het klassement in de vorm van Rob Hartog. Ook Glenn van Straalen streed in de voorgaande races mee voor het podium. Voor zowel Hartog als Van Straalen is uitdagende circuit van Schleiz nieuw. Daarnaast zijn Colin Velthuizen, Rick Dunnik en Melvin van der Voort nieuwkomers in de Supersport 600 categorie. Deze drie jonge coureurs zijn goed begonnen aan het seizoen. Van der Voort en Velthuizen hebben al meerdere top-tien klasseringen achter hun staan. Dat is iets waar Jeroen Hilster ook naar op zoek is, al heeft hij ook niet eerder gereden op de Schleizer Dreieck. Roy Voermans keert terug, nadat hij in Oschersleben geblesseerd raakte en Joep Overbeeke is weer van de partij. Milan Merckelbagh is afwezig in Schleiz, nadat hij dit jaar ook door blessures de eerste twee ronden moest missen. Merckelbagh kiest ervoor om dit weekend niet naar Duitsland af te reizen en zich voor te bereiden op de IDM thuisrace in Assen, die half augustus op de planning staan.

IDM Supersport 300
In deze klasse zijn drie snelle Nederlandse coureurs afwezig. Twan Smits (invaller), Thom Molenaar (wildcard) en Sven Doornenbal (wildcard) gaan komend weekend van start in de World Supersport 300 klasse op het TT Circuit Assen. De Nederlandse ogen zijn daarom gericht op Walid Khan. In Most mocht Khan invallen bij Freudenberg KTM, nadat hij anderhalf jaar niet had gereden. Khan zorgde voor een absolute sensatie door de eerste race te winnen en in de tweede race werd hij keurig vijfde. Dit sterke optreden leverde Khan een zitje bij Freudenberg KTM voor de rest van het seizoen op. Daarnaast gaan Mieke Abbink en Luuk de Ruiter op jacht naar hun eerste punten in het IDM Supersport 300 kampioenschap, dat wordt aangevoerd door regerend kampioen Lennox Lehmann voor Marvin Siebdrath en de Belg Luca De Vleeschauwer.

Overige klassen
Ook rijden de IDM Zijspannen twee wedstrijden in Schleiz. De ervaren Josef Sattler met zijn jonge bakkenist Luca Schmidt zijn op voorhand de favorieten. In het veld ontbreken de WK-combinaties, aangezien zij dit weekend in actie tijdens het WorldSBK evenement in Assen. Voor de Yamaha R3 bLU cRU Cup is het net als de IDM Zijspannen de tweede ronde van het seizoen 2021. Voor de Yamaha competitie is het de eerste keer dat zij in hun nieuwe opzet onderdeel uitmaken van een IDM ronde. De BeNeLux rijders van de Yamaha R3 Cup hadden in het verleden hun eigen competitie, maar maken sinds 2021 onderdeel uit van de Yamaha R3 bLU cRU Cup samen met de Duitse organisator. Tijdens de eerste ronde in Oschersleben ging de winst tweemaal naar een Nederlander; Bryan Cohen.

Racesport.nl zal gedurende het weekend verslag doen van de trainingen en wedstrijden in Schleiz. De races zijn ook via een livestream op www.idm.de/live te volgen. Fotografen Damon en Henk Teerink zijn namens Racesport.nl ter plaatste om daar prachtige plaatjes te maken van alle actie aldaar.

Handige links IDM Schleiz 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Live verslag races (zaterdag)
Live verslag races (zondag)

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter