IDM Superbike: Alt en Mikhalchik winnen spectaculaire races in Schleiz

572
De start van de eerste IDM Superbike race met Hannes Soomes (38) en Ilya Mikhalchik (17) | Foto credit: Damon Teerink

De eerste IDM Superbike race in Schleiz werd na een spannende strijd gewonnen door Florian Alt. In de tweede race stond er geen maat op Ilya Mikhalchik. De enige Nederlander Colin Velthuizen kwam als veertiende en vijftiende over de finish.

De Schleizer Dreieck vormde het decor voor de vierde ronde van het IDM Superbike seizoen. Tevens werd het 100-jarig jubileum van de Schleizer Dreieck gevierd. Ilya Mikhalchik domineerde de trainingen op het semi-permanente circuit. In de kwalificaties was de BMW-coureur van het team van Werner Daemen maar liefst zeven tienden sneller dan de rest van het veld. Mikhalchik stond voor aanvang van de races slechts vijfde in het kampioenschap, omdat de Oekraïner in drie van de zes voorgaande races ten val was gekomen. Leandro Mercado kwalificeerde zich als tweede voor kampioenschapsleider Florian Alt. De tweede startrij werd gevormd door Hannes Soomer, Bastien Mackels en Toni Finsterbusch. De enige Nederlander in het veld was Colin Velthuizen, aangezien Rob Hartog nog geblesseerd is. De 19-jarige IDM Superbike debutant deed het goed in de kwalificaties. Velthuizen stond twaalfde na de eerste sessie en kwalificeerde zich uiteindelijk als veertiende in een veld van twintig rijders.

Race 1
Ondanks dat Mikhalchik zo dominant was in de trainingen verliep zijn eerste race erg rommelig. Bij de start ging de BMW-coureur wijd en viel terug naar plaats tien. Binnen een paar ronden wist Mikhalchik naar de top-vijf te rijden, maar toen hij Mackels wilde passeren ging het fout. Mikhalchik kwam in de grindbak terecht en kwam als twaalfde weer de baan op. Soomer had kopstart gepakt, maar kwam niet weg. Alt, Mercado en later ook Finsterbusch en Mackels maakten er een geweldige kopgroep van vijf rijders van op het ‘natuurcircuit’ van Schleiz. Vijf ronden voor het einde leek Soomer een foutje te maken, waar Alt van profiteerde. Een ronde later ging Mackels onderuit, waardoor er vooraan nog vier rijders overbleven. Soomer gaf niet op en ging het gevecht aan met Alt. Soomer nam veel risico’s en en kwam in de eerste bocht in het gras terecht. De coureur uit Estland viel terug naar de vierde plaats, maar wist nog als derde voor Mercado te finishen. Alt pakte zijn eerste zege in Schleiz op zijn Holzhauer Honda voor Fintsterbusch. Mikhalchik wist nog terug te knokken naar een vijfde plaats. Velthuizen pakte opnieuw IDM-punten door als veertiende de eindstreep te passeren.

Race 2
De grid van Race 2 wordt opgemaakt aan de hand van de uitslag van Race 1. Mercado, Mikhalchik en Daniel Kartheininger vertrokken vanaf de eerste rij, terwijl de podiumgangers van Race 1 in omgekeerde volgorde vanaf de derde startrij vertrokken. Mackels stond na zijn crash op de vierde startrij. In deze race stond er veel meer wind. In de openingsronde wist Mikhalchik de leiding te pakken voor Mercado. Dit duo wist gelijk wat weg te rijden terwijl de podiumgangers van Race 1 zich probeerden naar voren te werken. Er stond in de tweede race geen maat op Mikhalchik die een ruime voorsprong wist te op te bouwen. Mercado reed eenzaam naar een tweede plek en pakte zijn met de Kawasaki zijn eerste podiumplaats van het seiozn. Daarachter was het spannend voor de laatste podiumplaats. Alt wist in de slotfase Finsterbusch te kloppen. De sterk rijdende Jan-Ole Jahnig werd vijfde gevolgd door Kartheininger, Philipp Steinmayr, Mackels en Patrick Hobelsberger. Soomer werd slechts tiende. Velthuizen finishte in deze race als vijftiende.

Door deze uitslagen heeft Alt zijn voorsprong in het kampioenschap nog verder uitgebouwd. Alt staat nu op 181 punten. Mikhalchik steeg naar plaats twee in de tussenstand, maar heeft na acht races 70 punten minder dan Alt. Soomer staat derde in het klassement. Over twee weken – 04 t/m 06 augustus – staat de vijfde IDM Superbike ronde gepland op de Red Bull Ring. In Oostenrijk zullen echter veel toprijders afwezig zijn, omdat in hetzelfde weekend de 8 uur van Suzuka wordt verreden.

In een ander artikel op Racesport.nl zijn verslagen te lezen over de IDM Supersport, IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen races in Schleiz.