Irwin, Brookes en Mackenzie winnen British Superbike races op Donington Park

280
Tarran Mackenzie aan de leiding voor Glenn Irwin en Josh Brookes - Donington Park | foto© Ian Ward

Andrew Irwin, Josh Brookes en Tarran Mackenzie hebben op zondag alle drie een British Superbike race gewonnen op Donington Park. Vanwege zeer slechte weersomstandigheden was het programma op zaterdag afgelast en werden er maar liefst drie BSB races verreden op zondag.

Nadat gisteren het leeuwendeel van het programma op Donington Park werd afgelast vanwege zeer veel regen en stormachtige taferelen waren de weersomstandigheden op zondag vele malen beter. Er stond een vol programma klaar met maar liefst twaalf races waarvan drie voor de British Superbike klasse. Wel waren deze drie races verkort naar vijftien ronden.

Race 1
Het was Glenn Irwin die op een nog natte baan de leiding in handen nam maar de Noord-Ier pushte te hard in de openingsfase van de race waardoor hij in de laatste bocht voor start / finish (Goddards) ten val kwam. Zijn jongere broertje Andrew Irwin nam de leiding daardoor over met achter zich Christian Iddon, Danny Buchan en Josh Brookes.

Irwin wist de koppositie voor de rest van de race vast te houden ondanks dat zijn concurrenten nog heel dichtbij wisten te komen. Iddon probeerde het nog in de slotfase maar Irwin bleef foutloos waardoor hij zijn derde zege van het seizoen behaalde. Iddon kwam als tweede over de finish met teamgenoot Brookes daarachter op de derde plaats. Op dat moment was Iddon de nieuwe leider in het kampioenschap.

Race 2
De baan was nog niet volledig opgedroogd maar in ieder geval wel droog genoeg om weer met slicks te rijden. Nadat Andrew Irwin in race 1 zo’n klinkende zege behaalde ging het in race 2 weer volledig mis. Al in de eerste ronde kwam hij samen met Ryan Vickers ten val en zag zo zijn kansen verdwijnen om een tweede zege van de dag te behalen. Ook Peter Hickman en Danny Buchan gingen in de openingsronde onderuit.

Kyle Ryde nam de koppositie in handen en vervolgens ontstond er een interessant duel met onder andere Jack Kennedy, Gino Rea en Josh Brookes die zich mengden in de strijd. Ook Glenn Irwin, Jason O’Halloran, Tommy Bridewell, Christian Iddon en Tarran Mackenzie streden mee in de voorste groep.

Na een aantal ronden nam Brookes het voortouw en wist hij een klein gaatje te slaan richting de concurrentie. Uiteindelijk wist hij de marge de controleren en kwam de Australiër als winnaar over de streep voor McAMS Yamaha coureurs Jason O’Halloran en Tarran Mackenzie.

Race 3
Het was wederom racewinnaar Josh Brookes met het initiatief in de openingsfase en de VisionTrack Ducati coureur nam de leiding in handen voor Tommy Bridewell, Jason O’Halloran, Glenn Irwin, Tarran Mackenzie en Christian Iddon.

Na zo’n vier ronden had Brookes een klein gaatje geslagen terwijl er daarachter flink van posities werd gewisseld. Irwin zag dat hij tijd verloor op Brookes en ging door middel van een gewaagde maar messcherpe inhaalactie in de Foggy Esses voorbij aan Bridewell en zette vervolgens de jacht in op Brookes.

Voor Bridewell viel niet veel later het doek vanwege een technisch probleem terwijl Irwin zijn achterstand richting Brookes behoorlijk gauw wist dicht te rijden. Na zijn crash eerder op de dag was Irwin erop gebrand om nu weer een flink aantal punten te scoren en in de Schwantz corner ging hij door middel van een agressieve maar nette inhaalactie voorbij aan Brookes om de koppositie over te nemen.

Tarran Mackenzie, zoon van meervoudig Brits kampioen en voormalig 500cc Grand Prix coureur Niall Mackenzie, was echter de coureur met het hoogste tempo in de slotfase en hij wist af te rekenen met Brookes en Irwin om zodoende als winnaar over de streep te komen. Irwin werd tweede terwijl Brookes daarachter opnieuw goede zaken deed voor het kampioenschap door als derde te finishen. Wel was er na afloop nog even een meningsverschil tussen Irwin en Brookes en de twee lieten in Parc Fermé een aantal interessante gebaren zien aan elkaar.

In het kampioenschap staat Josh Brookes nu aan de leiding met 225 punten. VisionTrack Ducati teamgenoot Christian Iddon staat tweede met 209 punten, Glenn Irwin heeft er 207 en Jason O’Halloran 206.

Nederlanders
De Nederlanders in de British Supersport en British GP2 klasse reden op zaterdag al hun sprint race waardoor er op zondag nog maar één race voor hen op het programma stond. Rory Skinner won de race met overtuiging en had daarmee ook het kampioenschap binnengehaald. Rob Hartog kwam als achtste over de finish, Tomas de Vries als 22e (tiende in GP2) en Jorel Boerboom ging niet van start.

Het volgende British Superbike evenement is de afsluiter van het seizoen in het weekend van 16, 17 en 18 oktober op Brands Hatch.

 

Handige links British Superbikes Donington Park (GP) – 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App