Afgelopen weekeind reisden VRN-racing en Collin Veijer af naar het Autodromo di Franciacorta in Italië waar de tweede ronde van het Italiaans kampioenschap verreden werd. Niet zonder succes want de jonge coureur uit Staphorst wist er een keurige tweede plaats te behalen, een plaats die hij momenteel ook inneemt in de tussenstand van het kampioenschap.

Op zaterdag stonden de trainingen en kwalificaties op het programma terwijl er zondag tijdens de wedstrijd gestreden werd voor de punten.

Vrije trainingen
De eerste twee vrije training stonden voor Collin Veijer in het teken van het testen van de door het team ontwikkelde nieuwe onderdelen. Tijdens de derde en eerste officiële training liet de Staphorster meteen zien dat er dit weekend rekening met hem diende te worden gehouden door de sessie af te sluiten met de snelste rondetijd achter zijn naam. De Furori-ambassadeur ga na afloop van deze vrije training aan blij te zijn met de set-up en de kwalificatie trainingen met vertrouwen tegemoet te zien.

Kwalificaties
Voor de eerste kwalificatie werd er na het bestuderen van de data besloten toch een kleine wijziging door te voeren, iets dat moest leiden tot nog een kleine verbetering. Helaas bleek deze verandering in de eerste kwalificatie niet het gewenste resultaat te brengen, sterker nog de in het Italiaanse kampioenschap voor het AC-Racing uitkomende Staphorster bleek zelf niet aan zijn eerder in de vrije trainingen gereden snelste rondetijden te komen met als gevolg een voorlopige vijfde startplaats na afloop van de eerste kwalificatie. De reactie van Veijer na afloop was dan ook duidelijk; “Het lijkt wel of ik een compleet andere motor heb, deze afstelling werkt absoluut niet.”

De monteurs besloten de set-up van de machine voor de tweede kwalificatie terug te zetten naar de afstelling zoals tijdens de vrije trainingen. Nadat de lichten op groen sprongen voor de tweede kwalificatie was Veijer er als de kippen bij om zijn eigen rondetijd aan te kunnen scherpen, iets dat al in de vierde ronde lukte. De Staphorster wist in deze ronde niet alleen zijn eigen snelste rondetijd aan te scherpen maar tevens de tot dan toe snelste tijd op de klok te zetten.

Een ronde later laat zijn machine hem echter in de steek waardoor er niets anders op zat om vanaf de zijlijn toe te kijken hoe de rest van het veld verwoede pogingen doet om onder de tot dan toe snelste tijd te duiken. Nadat iedereen zich stuk leek te bijten op de snelle tijd van de Staphorster wist zijn voormalig mini-bike teamgenoot Andrea Natali in de allerlaatste ronde een tijd op de klok te zetten die 0,006 seconde sneller bleek te zijn. Natali ging er dus met de pole vandoor terwijl Veijer zich, ondanks de tegenslag, als tweede kwalificeerde.

Na de kwalificatie gaf Veijer aan het jammer te vinden van de mechanische pech en op een haar na missen van de pole. De oude set-up bleek echter goed uit te pakken, iets dat voor veel vertrouwen zorgde voor de wedstrijd.

Wedstrijd
Anders dan de vorige keer was de start van wedstrijd dit keer goed. Veijer wist als tweede de eerste bocht in te duiken om niet veel later zelfs de leiding over te nemen. Vervolgens ontstond er een groep van vier rijders die streed voor de leiding in de wedstrijd waarbij Veijer regelmatig stuivertje wisselde aan de kop van het veld.

Veijer en de vanaf de pole aan de wedstrijd begonnen Natali wisten zich vervolgens los te rijden van de twee andere coureurs in de leidende groep waarna het tweetal uit moest maken wie deze wedstrijd op zijn naam ging schrijven. Het tweetal wisselde regelmatig van positie en bij het ingaan van de laatste ronde durfde dan ook nog niemand te voorspellen wie er in deze race met de winst vandoor zou gaan.

Veijer leek in eerste instantie aan het langste eind te trekken maar twee bochten voor het einde wist de Italiaan nog een keer langszij te komen. Het lukte de Staphorster vervolgens niet meer om langszij te komen waardoor de winst naar de Italiaan gaat en Veijer als tweede de zwart/wit geblokte vlag passeerde.

“Ik heb echt genoten van deze, het was een fantastische strijd voor de overwinning, maar de volgende keer ga ik er toch echt alles aan doen om nog één trede hoger op het podium te mogen staan,” aldus Veijer direct na afloop van de wedstrijd.

Al met al een geweldige prestatie. Met een tweede plaats in de race en inmiddels ook een tweede plaats in de tussenstand van het kampioenschap aanvaarden VRN racing en Veijer met een tevreden gevoel de terugreis naar Staphorst.