Jaap Voskamp overleden

994
voskamp
foto© Kreidler database

De Racesport.nl redactie ontving het trieste bericht dat Jaap Voskamp is overleden. De voormalig bouwer van wegraceframes, die o.a. grote successen boekte in de tijd van de 50cc Kreidler wegracers, overleed zondag 2 december op 77-jarige leeftijd.

Jaap Voskamp 23-06-1941 & 02-12-2018
Jaap Voskamp werd op 23 juni 1941 geboren in Den Haag. Begonnen als fietsenmaker in de Haagse Marnixstraat. Toen het lastig werd om hiermee de kost te kunnen verdienen kwam Voskamp op het idee om een speciaal frame te bouwen voor een 50cc Kreidler wegracer. Samen met het bouwen van frames voor de motorcross (Eurocross) werd de basis gelegd voor een nieuwe toekomst, Voskamp bleek namelijk over uitzonderlijk talent te beschikken en dat was inmiddels ook Kreidler importeur Van Veen opgevallen.Voskamp trad in 1971 in dienst bij de Kreidler importeur, net op het moment dat het van oorsprong Duitse bromfietsenmerk besloot zelf te stoppen met haar wegraceactiviteiten. Na een aantal succesvolle Van Veen Kreidler frames gebouwd te hebben gaat het eind jaren zeventig steeds verder bergafwaarts met het bedrijf Van Veen.

In 1979 besluit Voskamp het zinkende schip te verlaten en samen met coureur en zakenman Jan Huberts een eigen onderneming te starten en onder de naam HUVO (Huberts & Voskamp) eigen racers en crossers te gaan bouwen. Na een aantal grote successen in met name de 50 en 80cc klasse blijkt de samenwerking met zakenpartner Huberts niet altijd even soepel te verlopen en besluit Voskamp zijn eigen weg te gaan.

Terwijl Huberts actief blijft in de wegracewereld kiest Voskamp er voor om aan de slag te gaan in de motorcross. De techneut gaat voor Kawasaki werken als begeleider van de door Kawasaki gerunde crossteams. Ook hier blijkt de techneut Voskamp geen flater te slaan en worden er grote successen geboekt met grote namen als Alwin van Asten, Remy van Rees, John van den Berk en Dave Strijbos. Ook aan dit avontuur kwam vervolgens een eind toen de Japanse Kawasaki bazen besloten het heft zelf in handen te nemen en vanuit Japan het technische op te gaan pakken.

Voskamp ging na zijn Kawasaki tijd genieten van zijn welverdiende pensioen, maar dat betekende niet dat hij stil ging zitten. Zo werkte hij tijdens zijn seizoen nog volop aan een aantal leuke projecten waarbij zijn hart bleef liggen bij de 50cc Kreidler machines. De Kreidler liefhebbers stonden dan ook nog vaak te watertanden als Voskamp weer een technisch hoogstandje had bedacht voor het inmiddels toch wel legendarisch ‘motor’ merk.

In 2016 kwam Voskamp nog een keer landelijk in het nieuws, de destijds 74-jarige Voskamp liet zijn techneut hersenen nog een keer kraken en ontwierp een simpele maar geniale vinding door een extra zitje te ontwerpen voor zijn scootmobiel. Het idee ontstond nadat Voskamp’s vrouw Ria steeds minder de deur uitkwam vanwege een zware vorm van Parkinson. Door de uitvinding kon de vrouw des huizes, zittend op een klein stoeltje dat achter de scootmobiel hangt, weer regelmatig mee naar buiten. Het echtpaar Voskamp trok sindsdien vaak veel bekijks in Zoetermeer, en dat met een simpele uitvinding van de man die in het verleden naam maakte en geschiedenis heeft geschreven als techneut in de motorsport.

Overleden
Zondag 2 december 2018 overleed Jaap Voskamp in zijn woonplaats Zoetermeer op de leeftijd van 77 jaar. Het afscheid en de crematie vindt plaats op zaterdag 8 december om 12:00 uur in crematorium Meerbloemhof, Buytenparklaan 1 in Zoetermeer.

Kreidler eigenaars worden uitgenodigd om de rouwstoet te begeleiden vanaf het uitvaartcentrum Bredewater 20a in Zoetermeer. Wilt u hieraan deelnemen dan wordt u verzocht om uiterlijk om 10:45 uur aanwezig te zijn.

Namens de Racesport.nl redactie wensen wij de familie Voskamp en verdere dierbaren veel sterkte in deze moeilijke tijd.