Jason Dupasquier (19) overlijdt aan verwondingen na crash in Mugello

27345
jason-dupasquier
Jason Dupasquier | foto© PrüstelGP

De zaterdagmiddag op Autodromo Internazionale del Mugello zwaar ten val gekomen Jason Dupasquier is overleden. De 19-jarige Zwitser liep bij de crash tijdens de Moto3 kwalificatie van de Gran Premio d’Italia Oakley o.a. ernstig hoofd- en borstletsel op. Ondanks dat de artsen op het circuit en in het ziekenhuis van Florence urenlang vochten voor zijn leven overleed de PrüstelGP coureur zondag aan gevolgen van zijn bij de crash opgelopen verwondingen.

De tweede dag van de Gran Premio d’Italia Oakley in Mugello is zaterdag overschaduwd door een ernstig en naar nu bekend is geworden fataal ongeval. Bij een crash in de slotfase van de Moto3 kwalificatie kwamen zaterdagmiddag drie coureurs ten val, een zware crash waarbij naar nu bekend is geworden de 19-jarige Jason Dupasquier zwaar hoofdletsel heeft opgelopen.

Jason Dupasquier kwam ten val bij het uitkomen van bocht 9 (Arrabiata 2). Zijn machine bleef op de baan liggen waarna Ayumu Sasaki en Jermy Alcoba geen kant op konden en beiden ook ten val kwamen. Sasaki en Alcoba bleven ongedeerd, maar het was meteen duidelijk dat Dupasquier – die vol op zijn hoofd geraakt werd door de machine van Sasaki – medische assistentie nodig had.

De medische hulp was snel aanwezig om de19-jarige Zwitser bij te staan en het was meteen duidelijk dat de situatie zeer ernstig was. Na ruim een half uur op de baan behandeld en gestabiliseerd te zijn door het ter plaatse zijnde FIM medisch team werd de PrüstelGP Moto3 coureur per traumahelikopter overgebracht naar een nabij het Mugello circuit gelegen ziekenhuis in Florence.

Aan het einde van de middag kwamen de eerste verontrustende berichten binnen en wist Giancarlo di Filippo (MotoGP FIM medisch officer) te melden dat er sprake was van een zeer ernstig ongeval en dat er sprake was van ernstige verwondingen.

Vervolgens kwam er een officiële melding vanuit het ziekenhuis van Florence dat de toestand van Dupasquier complex zou zijn en dat er CT-scans gemaakt werden van zijn hele lichaam om na te gaan wat het meest kritieke gebied was en waar het meest dringend moest worden ingegrepen en een mogelijk operatie zou volgen. De artsen besloten echter af te zien van een operatie, dit vanwege het feit dat de verwondingen dusdanig ernstig waren en Dupasquier’s toestand niet stabiel genoeg was om de operatie zonder problemen te kunnen doorstaan.

Zaterdagavond laat kwamen de eerste berichten dat de kans op herstel nihil was en dat het wachten was op het moment dat de ouders en naaste familie in het ziekenhuis in Florence zouden arriveren om afscheid te nemen van de pas 19-jarige coureur. Na afscheid genomen te hebben stond hun de moeilijke en vreselijke beslissing te wachten: het stopzetten van de machines die hun zoon sinds de horror crash kunstmatig in leven hielden.

Zondag om 12:00 uur kwam het vreselijke bericht dat Dupasquier, ondanks de inzet van de artsen in het ziekenhuis en het FIM medisch team op de plaats van het ongeval, in het bijzijn van zijn naasten is overleden.

Jason Dupasquier (Freiburg 07-09-2001 & Florence 30-05-2021)
Jason Dupasquier, in de MotoGP met de bijnaam Gazon or Jäzz, werd geboren in 2001 en is woonachtig in het Zwitserse Fribourg. Hij begon zijn motorsportcarrière op vijfjarige leeftijd als motorcrosser om pas op latere leeftijd over te stappen naar de wegrace. In 2015 zien we Dupasquier voor het eerst internationaal in actie komen op een wegracemachine als hij in dat jaar van start gaat in de ADAC Junior Cup. Niet zonder succes want hij weet al in het tweede seizoen de titel te behalen. In 2017 verzekerde hij zich van zijn eerste overwinning op een Moto3 machine, een seizoen waarin hij tevens zijn debuut maakte in de Moto3 klasse van het FIM CEV Repsol. In 2019 gaat hij tevens van start in de Red Bull MotoGP Rookies Cup, een seizoen waar hij als achtste wist te finishen in het klassement.

In 2020 debuteerde Dupasquier in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap als coureur van het Duitse PrüstelGP team. In zijn debuutseizoen weet hij nog geen WK punten te scoren en is de zeventiende plaats tijdens de Franse Grand Prix in Le Mans zijn beste klassering. Ook voor dit seizoen wist de Zwitser een plaats te verwerven binnen hetzelfde team. Tijdens de eerste vijf races van het seizoen weet hij in elke race WK-punten te scoren, met een zevende plaats in Jerez de la Frontera als zijn beste klassering. Zaterdag in Mugello wist Dupasquier zich als elfde te kwalificeren voor de zondag te verrijden Moto3 race van de Gran Premio d’Italia Oakley. Door een crash in de slotfase van deze kwalificatie, een crash met fatale gevolgen, zal zijn startplaats zondagmorgen in Mugello leeg blijven. De MotoGP paddock verliest in de altijd goedlachse Zwitser niet alleen een talentvol coureur maar bovenal een prachtig mens.

Namens het gehele Racesport.nl redactieteam wensen we de familie Dupasquier, alle naasten en alle leden van het Prüstel GP Moto3 Team heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Handige links Gran Premio d’Italia Oakley:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter