Joan Mir wint Moto3 race in Catalunya, Bo Bendsneyder vijftiende

224
Joan Mir (36) Jorge Martin (88)
Joan Mir (36) Jorge Martin (88) | foto© Racesport.nl - Rene Vos

Joan Mir heeft zondag de Moto3 wedstrijd van de Gran Premi Monster Energy de Catalunya op zijn naam geschreven. De Leopard Racing coureur kwam na 22 ronden als eerste over de streep voor Romano Fenati en Jorge Martin. Bo Bendsneyder kwam na een moeilijke wedstrijd als vijftiende over de finish.

Bij de start was het de Italiaan Romano Fenati die de leiding nam. Poleman Jorge Martin kwam slecht van zijn plaats en moest meteen een aantal plaatsen inleveren. Het hele veld kwam zonder kleerscheuren door de eerste paar bochten. Nederlander Bo Bendsneyder kende een goede start en kwam na de eerste ronde door op de elfde plaats, een plaats achter zijn teamgenoot Antonelli.

Al snel ontstond er een kopgroep van zes rijders met onder andere leider van het kampioenschap Joan Mir en de man die van pole vertrok, Jorge Martin. Helaas maakte Bendsneyder al vroeg in de race een foutje waardoor hij de kopgroep moest laten gaan en terugviel naar de vijftiende plaats in de race.

In de tweede groep ging het vervolgens mis voor Gabriël Rodrigo, die in de laatste chicane met een fikse highsider zijn race vroegtijdig zag eindigen.

Door de vele inhaalacties in de kopgroep wisten Marcos Ramirez en Tatsuki Suzuki het gat te dichten en ontstond er een groep van acht man die lange tijd bij elkaar bleef. Met nog zes ronden te gaan was het Niccolo Bulega die zijn groep aanvoerde en een gat van meer dan drie seconden dicht reed, terwijl Romano Fenati het tempo opvoerde en vooraan het veld een gaatje probeerde te slaan. Op het rechte stuk werd hij echter alweer teruggehaald door Joan Mir.

In de laatste ronde was het nog steeds een groep van elf rijders die streden voor de winst en het podium. Martin begon als eerste aan de laatste ronde, maar in bocht 13 was het Mir die een verrassingsaanval plaatste en binnendoor kwam. De Spanjaard gaf de leiding niet meer uit handen en kwam als eerste over de finish. Martin kwam buiten zijn lijn en zag Fenati ook nog voorbij steken, waardoor de Italiaan de tweede plaats pakte en Martin uiteindelijk als derde de geblokte vlag zag.

Estrella Galicia 0,0 rijders Enea Bastianini en Aron Canet kenden een sterke race maar moesten genoegen nemen met de vierde en vijfde plaats. Achter hen was het Marcos Ramirez, gevolgd door de Italianen Andrea Migno, Fabio DiGiannantonio, Niccolo Antonelli en Niccolo Bulega die de top tien compleet maakten in een wedstrijd die opvallend weinig crashes kende.

Voor Bo Bendsneyder eindigde de race uiteindelijk in een deceptie. De Nederlander kwam geen moment in het spel voor vanwege een bandenprobleem en het gebrek aan grip, viel hierdoor zelf terug naar de negentiende plaats om in de laatste ronde door crash voor hem en een inhaalactie nog als vijftiende de zwart / wit geblokte vlag te passeren.

Ook voor de Belg Livio Loi was het een race om snel te vergeten. Hij reed de gehele race buiten de punten en kwam uiteindelijk als 25e over de finish.

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag