Jorge Lorenzo, Max Biaggi en Hugh Anderson in 2020 beëdigd tot MotoGP Legend

419
Jorge Lorenzo | foto© motogp.com

Jorge Lorenzo, Max Biaggi en Hugh Anderson zijn bevestigd als nieuwe MotoGP Legends. Gedurende het MotoGP seizoen 2020 zullen de Spanjaard, de Italiaan en de Nieuw-Zeelander door middel van een speciale ceremonie toegevoegd worden aan de MotoGP Hall of Fame.

Vijfvoudig wereldkampioen Jorge Lorenzo, viervoudig wereldkampioen Max Biaggi en eveneens viervoudig wereldkampioen Hugh Anderson zullen komend seizoen geïntroduceerd worden als MotoGP Legend. De Spanjaard zal in Jerez tijdens de Spaanse Grand Prix beëdigd worden, de Italiaan op Mugello in Italië en de ceremonie van de Nieuw-Zeelander zal later in het jaar bekendgemaakt worden.

Op de dag dat Lorenzo bekendmaakte dat hij afscheid nam als MotoGP coureur liet Dorna CEO Carmelo Ezpeleta meteen weten dat de Spanjaard een MotoGP Legend zou worden. Hij zal de eerste van het seizoen zijn en uiteraard vindt dit plaats op het Circuito de Jerez-Ángel Nieto waar de laatste bocht al zijn naam draagt.

Lorenzo is één van de meest succesvolle coureurs in de geschiedenis. In 2003 behaalde hij zijn eerste Grand Prix overwinning en zijn 2018 werd zijn 68e behaald op de Red Bull Ring in Oostenrijk. In 2006 en 2007 werd hij achtereenvolgend 250cc wereldkampioen en toen hij in 2008 de overstap maakte naar de MotoGP klasse stond hij in zijn eerste race meteen op pole en al in de derde race wist hij de overwinning naar zich toe te trekken. In 2010, 2012 en 2015 won Lorenzo het MotoGP wereldkampioenschap met Yamaha, de Japanse fabrikant waarmee hij in totaal 44 overwinningen behaalde. In 2017 maakte de coureur uit Mallorca de overstap naar Ducati waarmee hij drie Grand Prix zeges behaalde waarna een teleurstellende overstap naar Honda in 2019 uiteindelijk resulteerde in zijn afscheid als vaste MotoGP coureur.

Jorge Lorenzo: “Om benoemd te worden als MotoGP Legend maakt me zeer zij. Toen ik in deze wereld begon was mijn voornaamste doel om in het wereldkampioenschap te rijden. Om daarna races te kunnen winnen en vervolgens vijf wereldtitels heeft mijn verwachting ruimschoots overtroffen; het worden van een MotoGP Legend is natuurlijk helemaal uitzonderlijk. Naast de kampioenschappen betekent het benoemd worden tot MotoGP Legend dat je een afdruk hebt achtergelaten op de mensen en de geschiedenis van deze sport. Ik wil Dorna en de FIM bedanken voor hun steun gedurende al deze jaren en dat ze mij aan deze speciale groep mensen willen toevoegen.”

Jorge Lorenzo | foto© motogp.com

Max Biaggi kwam in 1991 voor het eerst in actie in de 250cc klasse. Het daaropvolgende seizoen wist de Italiaan al zijn eerste race te winnen waarna hij vanaf 1994 de onbetwiste nummer 1 werd in deze klasse. in 1994, 1995, 1996 en 1997 wist Biaggi op dominante wijze de 250cc wereldtitels op zijn naam te schrijven waarna hij in 1998 de overstap maakte naar de 500cc klasse. In zijn debuutjaar behaalde de Romeinse keizer meteen een overwinning en finishte hij als tweede in het kampioenschap achter Mick Doohan. Van 1998 tot 2005 was Biaggi actief in de koningsklasse waarin hij in totaal dertien overwinningen wist te behalen en drie keer vicewereldkampioen werd. In 2006 verliet de Italiaan de MotoGP paddock en maakte hij de overstap naar World Superbike. In 2010 en 2012 werd Biaggi wereldkampioen in het kampioenschap voor productiemachines waarna hij, eenmaal afscheid genomen als actief coureur, terugkeerde naar de MotoGP paddock met het Sterilgarda Max Racing Team in de Moto3 klasse.

Max Biaggi: “Ik voel me vereerd om een MotoGP Legend te zijn en te weten dat mijn naam daar voor altijd zal staan met andere belangrijke racers zoals Agostini, Aspar, Nieto en Sheene. Ik ben blij dat mijn carrière herinnerd zal worden en het voelt goed dat al mijn jaren hard werken nog steeds erkend worden. Ik wil iedereen bedanken die besloten hebben om mij op deze manier te eren.”

Max Biaggi | foto© motogp.com

Hugh Anderson zal de laatste van de drie coureurs worden die in 2020 geïntroduceerd worden als MotoGP Legend. Anderson maakte zijn debuut in de Grands Prix in 1960 in de 500cc en 350cc klassen waarbij hij in laatstgenoemde op het podium stond. Twee jaar later voegde de Nieuw-Zeelander ook de 50cc en 125cc klassen toe aan zijn portfolio waarbij hij in beide klassen een overwinning wist te behalen. In 1963 wist Anderson zowel het 50cc als het 125cc kampioenschap te behalen. In het daaropvolgende jaar behaalde hij wederom de 50cc titel waarna hij na een aantal gevechten voor de titel uiteindelijk in 1965 zijn vierde wereldkampioenschap behaalde in de 125cc klasse. Anderson nam uiteindelijk in 1966 afscheid en behaalde in de zes actieve jaren maar liefst 25 Grand Prix zeges en vier wereldtitels.

Hugh Anderson: “Hoe ik mij voelde toen ik het nieuws hoorde? Eerst was ik een beetje behouden: zijn mijn bescheiden prestaties wel genoeg voor deze titel? Kan ik deze uitnodiging eer aan doen? Een aantal uren later kreeg ik er een goed gevoel bij en was ik blij met het idee dat na al deze tijd in de moderne wereld, mijn prestaties in het verleden niet vergeten zijn en deze nog steeds van waarde zijn in een ander tijdperk. Ik vind het mooi dat de geschiedenis van onze sport nog steeds erkend wordt op het hoogste niveau. Bedankt.”

Hugh Anderson | foto© motogp.com

Lorenzo, Biaggi en Anderson zullen nu toegevoegd worden aan het volgende rijtje MotoGP Legends: Giacomo Agostini, Mick Doohan, Geoff Duke, Wayne Gardner, Mike Hailwood, Daijiro Kato, Eddie Lawson, Anton Mang, Angel Nieto, Wayne Rainey, Phil Read, Jim Redman, Kenny Roberts, Jarno Saarinen, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Marco Simoncelli, Freddie Spencer, Casey Stoner, John Surtees, Carlo Ubbiali, Alex Crivillé, Franco Uncini, Marco Lucchinelli, Randy Mamola, Kork Ballington, Dani Pedrosa, Stefan Dörflinger, Jorge Martinez en Nicky Hayden.