Jorge Lorenzo reed zondagmiddag in Valencia zijn laatste MotoGP wedstrijd, een wedstrijd die de vijfvoudig wereldkampioen afsloot met een dertiende plaats. Het werd een respectvol afscheid waar de dertiende plaats er niet meer toe deed. Twee uur na de wedstrijd blikte de Spanjaard samen met de aanwezige media terug op zijn laatste dag als MotoGP coureur.

Precies een jaar geleden nam Dani Pedrosa in Valencia afscheid als MotoGP coureur, vandaag in Valencia was het de beurt aan landgenoot Jorge Lorenzo. De prestatie deed er tijdens deze race niet meer toe, genieten, niet crashen en aan de finish komen was voor Lorenzo de enige manier om tegenover zijn grote schare fans op een respectvolle manier zijn actieve carrière af te sluiten.

Jorge Lorenzo: “Ik ben helemaal gelukkig. Ik voel alleen maar geluk en opluchting. Toen ik zo straks over de finishlijn kwam, voelde ik me vrij omdat het dit was wat mijn sport betreft. Ik ben nog steeds gezond, nog jong en heb nu de kans om heel veel van het leven te gaan genieten. Je leeft immers maar één keer. En als je de kans hebt om ervan te genieten, moet je die kans aangrijpen. Als Grand Prix coureur hebben we zoveel verplichtingen, dat we zoveel compromissen moeten sluiten. Ik kan morgen doen wat ik leuk vind. Nee, vanaf nu, begint het vanavond….vannacht.”

Volgens Lorenzo zou hij, indien hij de tijd 20 jaar terug kon draaien toen hij een jongetje van 12 jaar oud was, alles precies hetzelfde doen als wat hij tot nu toe in zijn leven gedaan heeft.

Jorge Lorenzo: “Ik zou gewoon weer Jorge Lorenzo willen zijn, dezelfde persoon die ik tot vandaag ben. Ik zou simpelweg niets willen veranderen.”

De grote vraag was natuurlijk hoe Lorenzo zich dit weekend, maar speciaal vandaag op de grid en tijdens de race gevoeld heeft en of hij zenuwachtig was.

Jorge Lorenzo: “Gisteren probeerde ik me een voorstelling te maken van deze wedstrijddag… Ik dacht dat ik ontspannen op de motor zou zitten, dit omdat de druk eigenlijk al weg was. Maar het tegendeel was waar, ik was best heel zenuwachtig, ik voelde druk omdat ik koste wat kost in deze laatste race niet wilde crashen en de gehele race wilde volbrengen. Voor deze race zag ik al teveel lelijke crashes in de lichtere klasses. De grip was niet heel goed, het risico om te vallen was dan ook best wel groot. Aan de andere kant wilde ik nu ook weer niet helemaal als laatste eindigen tegenover de 100.000 aanwezige thuisfans. Maar het gevaar was er wel, de kans om te vallen was best wel groot. In de derde of vierde ronde besloot ik het dan ook een beetje rustiger aan te doen. Op dat moment wist ik voor mezelf dat ik de race op een fatsoenlijke manier uit kon rijden ondanks dat mijn medium voorband wel aan de limiet zat. Ik moest zorgen dat ik geconcentreerd bleef rijden, te langzaam rijden betekende onder deze omstandigheden namelijk dat je voorband snel en teveel afkoelt, iets dat kan leiden tot een crash. Ik merkte op het moment dat Tito (Rabat) me inhaalde dat ik zijn tempo niet kon volgen. Dat was het moment dat ik zag dat ik niet verder kon komen en besloot ik de ‘survival mode’-knop te activeren. Ik wilde de race finishen en genieten van deze onvergetelijke dag met de toeschouwers en de fans.”

“Ik wilde het met het team vieren omdat we ons doel hebben bereikt, namelijk het behalen van de Triple Crown, het wereldkampioenschap van de coureur (Marc Marquez), het merk (Honda) en het team (Repsol Honda). Dat is gelukt, Honda heeft alle titels in 2019 gewonnen. Natuurlijk dankzij het perfecte seizoen van Marc, die maar liefst 12 overwinningen en 18 podiumplaatsen wist te behalen. Ik heb helaas niet veel bij kunnen dragen aan het succes. Maar ik heb mijn best gedaan, ik heb nergens spijt van. De omstandigheden hebben me ertoe gebracht nu te stoppen. Nu ben ik overmand door geluk. Ik ben al 18 jaar actief binnen het wereldkampioenschap. Ik zal het rijden missen, ik zal de overwinningen missen, ik zal veel mensen missen met wie ik al jaren de wereld rondreist op zoek naar succes en glorie.”

Opvallend was de drukte op de startgrid, de aanwezigheid van veel bekenden, waaronder zijn boezemvriend Max Biaggi, en de grote belangstelling van de media – met name tv-ploegen.

Jorge Lorenzo: “Ik heb vooraf tegen mijn assistent Marc gezegd, regel maar zoveel mogelijk tv-interviews als je kunt. Dit is normaal beperkt maar dit keer wilde ik mijn gevoelens delen met de fans thuis voor de tv. Dus ik had het erg druk op de startgrid. Dat was ongebruikelijk, want normaal gesproken wilde ik altijd zo veel mogelijk rust voor een race. Tegelijkertijd nam de nervositeit toe, want ik wilde niet vallen, ik wilde geen fout maken, ik wilde de race hoe dan ook finishen. Toen het licht op groen ging concentreerde ik me op het rijden en heb ik nog een keer alles gegeven. Dat was niet veel vandaag, maar het was genoeg voor drie WK-punten.”

Wat Lorenzo in de toekomst gaat doen, en of hij binnen de sport actief zal blijven is nog niet bekend. De voormalig coureur uit Mallorca wil eerst kijken wat er op zijn pad komt alvorens hierover een beslissing te nemen.

 

Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App