Jorge Martin (P2): “Er zijn dit seizoen meer kapers op de kust voor de titel”

3372
jorge-martin
Jorge Martin - Sepang Test | foto© Red Bull Content Pool

Jorge Martin was deze week in Sepang één van de frontrunners tijdens de 2024 MotoGP Sepang Official Test. De Prima Pramac Racing coureur was alle drie dagen snel, was donderdag tijdens de derde en afsluitende testdag één van de snelste mannen tijdens de langere runs en noteerde uiteindelijk de tweede rondetijd achter regerend MotoGP wereldkampioen Francesco Bagnaia. 

Jorge Martin begon dinsdag in Sepang sterk aan de eerste dag van de 2024 MotoGP Sepang Official Test. De Prima Pramac Racing coureur sloot de openingsdag af als snelste coureur van de dag. Tijdens de tweede dag zagen we de Spanjaard voor het eerst in actie komen met door Ducati meegebrachte nieuwe kuipdelen. Na afloop van de dag liet Martin echter weten nog niet overtuigd te zijn van de nieuwe Aero delen, hij twijfelde dan ook nog – ondanks dat hij de dag als tweede op de tijdlijst afsloot – of hij tijdens de derde en afsluitende dag wel gebruik zou gaan maken van deze nieuwe delen. Uiteindelijk besloot de runner-up van 2023 om donderdag toch gebruik te blijven maken van het nieuwe Aero pakket, niet onverdienstelijk want het resulteerde donderdagochtend in een snelste rondetijd van 1’56.854. Deze rondetijd bleek na afloop goed voor de tweede tijd van deze driedaagse test, op slechts 0,172 seconde van de snelste rondetijd gereden door zijn grootste rivaal van 2023 en inmiddels tweevoudig wereldkampioen Francesco Bagnaia.

Jorge Martin: “Ik was tijdens de derde en afsluitende dag best wel verrast omdat ik vooraf had besloten om toch te kiezen voor de nieuwe kuipdelen, dit ondanks dat ik er donderdag nog niet van overtuigd was dat dit voor mij de beste optie was. We besloten woensdagavond na afloop van de dag dat we de set-up voor de derde- en afsluitende testdag iets zouden aanpassen. Dat pakte goed uit, het gevoel was meteen goed en we wisten al vrij snel een geweldige rondetijd op de klok te zetten. Het was niet helemaal de perfecte ronde, in bocht drie maakte ik een klein foutje en liet ik iets liggen maar de rest van de ronde ging super. Het zien van een 1’56 op het dashboard was vervolgens wel prettig natuurlijk. We hebben donderdag twee keer een vergelijking gemaakt en ik heb in tegenstelling tot woensdag wel het gevoel dat de nieuwe kuip iets beter is. Ik ben dan ook blij dat we nu het juiste 2024 pakket hebben weten samen te stelling. Hier kunnen we nu verder mee, en dat geeft wel een gerust gevoel voor de volgende test in Qatar.”

Dat de uitslag van de 2024 MotoGP Sepang Official Test herinneringen oproept aan de titelstrijd tussen Bagnaia en Martin (1-2) van het afgelopen seizoen is niet heel erg verwonderlijk. De Prima Pramac Racing coureur zelf wil daar echt niets van weten, hij is ondanks deze uitslag van mening dat er dit seizoen meer kapers op de kust zijn en de titelstrijd in 2024 echt niet alleen tussen hem en de regerend MotoGP wereldkampioen zal gaan. Met name tijdens de langere runs waren er meerde coureurs heel erg snel en was de top van het veld erg aan elkaar gewaagd.

Jorge Martin: “Ik weet het niet, wie het ook is, ik concentreer me op mezelf, op mijn eigen vaardigheden en mijn rijstijl. Ik voel me er klaar voor, maar het is moeilijk om de tests te analyseren, omdat veel mensen een geweldig tempo hadden tijdens de langere runs, maar we weten niet precies welke banden ze gebruikten. Hopelijk ben ik degene die Pecco opnieuw kan proberen te verslaan. Ja, ik voel me behoorlijk sterk en ik heb ook het gevoel dat ik nu meer ervaring heb, mijn opmerkingen preciezer zijn en we boeken vooruitgang. Vorig seizoen was het gevoel met de nieuwe motor meteen vanaf de eerste meters super goed, dit keer moesten we iets harder werken, maar uiteindelijk hebben we een betere basis gevonden voor de start van het seizoen. Er zijn veel sterke coureurs die voor de titel zullen vechten. Ik denk niet dat het alleen maar Pecco en mij zullen zijn, er zullen veel meer coureurs zijn die mee gaan doen voor de titel. Marc Marquez staat ook waar ik hem verwachtte hier op dit circuit. Hij zat er uiteindelijk al heel dichtbij, maar let op mijn woorden in Qatar staat ie er gewoon – en zal het mij niet verbazen dat ie er gewoon klaar voor zal zijn om te winnen.”

Bagnaia en Martin waren niet alleen tijdens de time attack erg snel. Het tweetal liet ook indrukwekkende rondetijden zien tijdens een tien ronden lange run (afstand Sprint op het Maleisische circuit). Maar zoals Martin al noemde in zijn quote na afloop waren er meer snel, zo was Fabio Di Giannantonio heel erg snel onderweg en lieten de gebroeders Marquez beiden ook een indrukwekkende lange run zien. Marc Marquez was dan nog wel enkele tienden van een seconde per ronde verwijderd van de snelste rondetijden, maar ook Martin en co. weten allen dat het Sepang International Circuit niet op het lijstje van de achtvoudig wereldkampioen voorkomt als het gaat om zijn meest favoriete circuits. Neem daarbij dat hij in het verleden nooit op zijn best was op het Maleisische circuit, Marquez zijn eerste dag bijna geheel verloren ging vanwege een aantal technische problemen en het is niet zo verwonderlijk dat Martin hem voor het eerste Grand Prix weekend in Qatar al in het rijtje zet van coureurs die mee gaan doen voor de overwinning.

 

Handige links 2024 MotoGP Sepang Official Test:

Tijdschema en volledige uitslagen
FotoverslagVolg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube   Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.