Kas Beekmans in kopgroep naar vierde en vijfde plaats in Brno

70
kas-beekmans
Kas Beekmans - 2020 | foto© Northern Talent Cup

Kas Beekmans heeft het Northern Talent Cup seizoen op een sterke manier afgesloten. De 16-jarige coureur uit Boxtel streed in de internationale Moto3 talentencompetitie in de kopgroep mee voor de overwinning. Helaas kwam Kas net tekort voor het podium, maar met een vierde en vijfde plaats mag de jonge coureur meer dan tevreden zijn.

De vierde en tevens laatste ronde van het Northern Talent Cup seizoen werd verreden op het circuit van Brno in Tsjechië. Kas Beekmans had nog niet eerder gereden op dit circuit, maar was heel duidelijk na afloop van de eerste vrije training: “Een geweldige baan. Prachtige bochten en met hoogteverschil.” Het was dan ook te merken dat Kas naar het zin in Brno, want in de beginfase van de eerste training stond hij telkens bij de eerste drie. Uiteindelijk sloot de 16-jarige coureur de eerste sessie als zesde af. Ook in de tweede training was Kas goed onderweg en zette opnieuw een zesde tijd op de klokken.

Tijdens de derde vrije training van zaterdag gebruikte Kas een Tsjechische thuisrijder om de rijlijnen te perfectioneren. Mede door deze rijder te volgen wist de coureur uit Boxtel nog eens zes tienden van zijn tijd af te halen. Aan het einde van de middag stond de kwalificatie op het programma. Kas wist nog eens flink te versnellen, waardoor hij met een zesde tijd de sessie afsloot. Dit betekende een positie op de tweede startrij en zijn beste kwalificatie uitslag van het seizoen.

Het doel van Kas was om in de races met de kopgroep mee te gaan. Dat was dit seizoen nog niet eerder gelukt, maar daar zou op Brno verandering in komen. Kas had een goede start en zat vanaf het begin in de kopgroep van zo’n zeven rijders. Het was constant stuivertje wisselen. Kas had zijn plan klaar voor de laatste ronde. In de voorlaatste bocht nam Kas een wijdere lijn, zodat hij aan de binnenkant zou zitten in de laatste bocht. Een andere rijder had echter een nog betere lijn en dit zorgde ervoor dat Kas zijn exit in de laatste bocht niet perfect was. Hierdoor kwam de jonge coureur net tekort voor het podium en finishte hij op drie tienden van de winnaar op een vijfde plaats.

In de tweede race ging het tempo nog verder omhoog, maar dit zorgde er niet voor dat Kas de kopgroep moest laten gaan. Sterker nog de 16-jarige coureur kon goed meestrijden om de voorste plaatsen. Opnieuw hanteerde Kas dezelfde tactiek in de laatste sector en deze keer pakte het wel goed uit. Kas kwam als vierde het laatste rechte stuk op. Hij probeerde uit de slipstream van de derde rijder te komen, maar kwam uiteindelijk op de finishlijn nipt (0,06 seconde) tekort voor de laatste podiumplaats. Wel sloot Kas het seizoen af met zijn beste klassering. In zijn laatste ronde zette Kas de tweede tijd van het gehele weekend neer, waardoor hij liet zien dat er met zijn conditie niks mis is.

Mede door deze vierde en vijfde plaats is Kas als achtste geëindigd in het eindklassement van de Northern Talent Cup 2020.Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App