Kenan Sofuoglu met recordtijd naar pole, Rob Hartog vijftiende

10
sofuoglu
Kenan Sofuoglu | foto© Racesport.nl - Tiny Kolsters

Kenan Sofuoglu heeft in een nieuw polerecord bij de WorldSSP klasse de beste startplaats weten te realiseren voor de Acerbis Dutch Round op het TT Circuit Assen. De Turkse Kawasaki-coureur was daarbij ruim sneller dan PJ Jacobsen en Michael Canducci. Rob Hartog was met de vijftiende plaats de best geklasseerde Nederlander. 

Superpole 1
In de openingsfase van de eerste Superpole bepaalden Luke Stapleford en Niki Tuuli het tempo. De twee coureurs reden allebei een tijd in de 1.39 laag en zetten daarmee de achtervolgers op een vroege achterstand. Rob Hartog kwam ook goed uit de startblokken en vocht zich snel op naar een vierde plaats. Alessandro Zaccone volgde hem daarbij op de voet, maar de Italiaanse MV Agusta-coureur ging in de Strubben onschuldig onderuit waardoor een verbetering in de slotfase er voor hem niet inzat.

In de slotfase van de sessie maakte de Est Hannes Soomer grote stappen voorwaarts. De Honda-coureur kwam eerst als naar de derde tijd en met een laatste snelle ronde nam hij zelfs de snelste tijd in handen. Ook Stapleford wist zijn tijd echter nogmaals te verbeteren waardoor hij Soomer nipt voorbleef. Door de opkomst van Soomer greep Niki Tuuli net naast kwalificatie voor de tweede Superpole. Hij hield wel Christian Gamarino achter zich.

Voor Rob Hartog was uiteindelijk een vijfde tijd weggelegd wat betekent dat hij als vijftiende op de grid mag plaats nemen. Jaimie van Sikkelerus reed ook een prima tijd, maar qua tijd leverde het hem niet meer op dan een 21e startplaats. Vasco van der Valk stelde enigszins teleur met een 29e startpositie.

Superpole 2
In de Superpole 2 stond er opnieuw geen maat op Kenan Sofuoglu. De Kawasaki-coureur zette al vroeg in de sessie de snelste tijd op de klokken en hield daarbij Lucas Mahias en Jules Cluzel op achterstand. PJ Jacobson moest in de beginfase wat tijd toegeven op de snelste mannen en de Amerikaan kwam pas later in de sessie op stoom.

In de slotfase van de Superpole brak Sofuoglu de weerstand van de concurrentie definitief door ruim onder het bestaande ronderecord te duiken. De Turk noteerde een tijd van 1.37.805 en daar had de concurrentie geen antwoord op. Sofuoglu was de enige coureur die de grens van 1.38 minuut wist te doorbreken.

Jacobson kwam naar de tweede positie, maar de Amerikaan moest meer dan zes tienden van een seconde toegeven op de polesitter. De MV Agusta rijder wordt op de eerste startrij verrassend vergezeld door Michael Canducci. De Italiaan kwam in de laatste seconden van de sessie uit het niets naar de eerste startrij.

De tweede startrij zal worden aangevoerd door Lucas Mahias, die Jules Cluzel en Sheridan Morais naast zich krijgt. Luke Stapleford eindigde de sessie als zevende en Kyle Smith, Federico Caricasulo en Kyle Ryde maken de top tien vol.

 

Handige links Acerbis Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Foto’s donderdag
Foto’s vrijdag
Foto’s zaterdag
Foto’s zondag