KicXstart Yamaha R125 Cup: Badie kampioen na spannende ontknoping in Assen

313
podium-kampioenschap
Top 3 2019 KixXstart Yamaha R125 Cup: v.l.n.r. Nick Roelfsema (2), Levi Badie (1) en Kjen Caenen (3) | foto© Mariska Grob

Op de TT Junior Track in Assen werd op zondag 6 oktober de afsluitende wedstrijd van het KicXstart Yamaha R125 seizoen verreden. Het werd een ware thriller waarin Nick Roelfsema de races domineerde maar Levi Badie door beide keren als tweede te eindigen met 1 punt meer dan Roelfsema de kampioenstitel veroverde.

De finalewedstrijd van het seizoen werd net zoals de openingswedstrijd in Assen verreden en zou bestaan uit een drietal vrije trainingen, drie kwalificaties en twee races. Levi Badie begon aan het weekend met een voorsprong van 11 punten op Roelfsema. Roelfsema moest de eerste wedstrijd van het seizoen laten schieten vanwege een blessure maar won alle overige races in Assen. Zou hij dat bij de laatste wedstrijd ook doen, dan zou Badie met twee tweede plaatsen nog steeds voldoende punten verzamelen om de titel mee naar België te nemen. Maar ook zijn landgenoot Kjen Caenen was met 18 punten achterstand nog in de race om de titel.

De eerste vrije training waren er nog natte plekken op de baan maar daarna zouden alle sessies droog worden verreden, waarbij het op zaterdag zonnig maar op zondag bewolkt en koud was. Desondanks werden de snelste tijden tijdens de derde kwalificatie op zondagochtend neergezet. Roelfsema en Badie reden als enige rondetijden onder de 57 seconden waarbij Roelfsema een fractie sneller was en van polepositie zou mogen vertrekken. Kay van Steenbergen reed sterke kwalificaties en zou met een derde tijd voor het eerst dit seizoen vanaf de eerste startrij mogen vertrekken. De tweede startrij werd bezet door Kevin de Haan, Kjen Caenen en Colin Broesder. Sven Dijkstra, Luca de Vries en Lucas Arends zouden van de derde startrij mogen vertrekken.

Race 1
Roelfsema nam na het doven van de startlichten de koppositie in handen en sloeg direct een gat wat niet meer dicht zou worden gereden. In een foutloze race reed hij onbedreigd naar de overwinning. Badie voerde het groepje daarachter aan met in zijn achterwiel Van Steenbergen, De Haan, Broesder en De Vries. In de eindfase verloor De Vries de aansluiting terwijl Caenen naar hem toe reed. Niet veel later kwamen Van Steenbergen en Broesder met elkaar in aanraking waarbij van Steenbergen ten val kwam en Badie met De Haan verder zou strijden om de tweede plaats. De Haan wist Badie in de elfde ronde nog te passeren maar even later veroverde Badie de tweede plaats weer terug en zou deze niet meer uit handen geven. Een cruciale positie: zou Roelfsema de tweede race ook winnen dan heeft Badie voldoende aan nogmaals een tweede plaats om de titel veilig te stellen. Kjen Caenen wist netjes naar de vierde plaats op te klimmen voor De Vries en Broesder.

levi-badieRace 2
De strijd om het kampioenschap ging bij aanvang van de tweede race tussen Roelfsema en Badie en de spanning op en naast de baan was te snijden. Roelfsema nam weer direct kopstart maar in de eerste ronde kwamen Ayesh Remmers en Noah de Kort op een snel gedeelte ongelukkig ten val. Medische assistentie was nodig en de race werd door middel van de rode vlag onderbroken. Beide coureurs liepen niet veel later gelukkig weer zelfstandig van de baan maar hadden de nodige blauwe plekken en kneuzingen opgelopen en zouden de race niet vervolgen. Vanwege de kou in de late middag volgden er voor de andere coureurs twee opwarmronden voordat de startlichten weer op rood werden gezet. Roelfsema en Badie hadden beide het hoofd koel gehouden: Roelfsema sloeg opnieuw een gat terwijl Badie de tweede plaats strak in handen hield. Caenen en De Haan vonden nog wel aansluiting bij Badie maar er werd niet meer van positie gewisseld. Roelfsema won daarmee de race en schreef de dagzege op zijn naam maar Badie mag zichzelf de nieuwe kampioen in de KicXstart Yamaha R125 Cup noemen. Hij wint daarmee niet alleen de bijbehorende cup maar krijgt van Yamaha Motor Europe ook een jaar lang de beschikking over een Yamaha R3 om aan de R3 Cup deel te kunnen nemen. Badie heeft al laten zien daarin ook races te kunnen winnen en zal zijn uiterste best gaan doen om ook daar de kampioenstitel op zijn naam te gaan schrijven.

Roelfsema won niet alleen de wedstrijd in Assen maar ook het Rookie kampioenschap. Hij was in 2019 de snelste nieuwkomer voor Van Steenbergen en Dion Horstmann.

De Belgische kleuren waren dit seizoen goed vertegenwoordigd in de KicXstart Yamaha R125 Cup en met een eerste en derde plaats in het kampioenschap werd dat goed gevierd. Badie kijkt tevreden terug op het seizoen.

Levi Badie: ‘Dit jaar ging ik helemaal voor het R125 kampioenschap. Ik heb daarnaast ook op veel andere motoren gereden en iedere ervaring is weer extra meegenomen. Ik had dit seizoen een goed ritme en vanochtend eigenlijk ook helemaal geen stress toen ik opstond. De kwalificaties verliepen goed en in de eerste race was ik zeker van mijn zaak. Kevin passeerde me maar ik wist dat ik hem weer terug in kon halen. Pas in de tweede race begon het toch even te kriebelen, toen kwam het er echt op aan. Maar ook toen kon ik de tweede plaats goed vasthouden en dat was genoeg voor het kampioenschap!’

Kjen Caenen: ‘Ik had wel wat spanning voor de eerste wedstrijd: zouden Nick en Levi samen een foutje maken dan maakte ik nog kans op de titel. Na de eerste wedstrijd was die kans en ook de spanning weg maar ik moest in de tweede race nog wel flink m’n best doen voor de podiumplek, maar dat is gelukt!’

Nick Roelfsema: ‘Ik begon de dag met goede moed, het kon immers nog! Maar dan moest er wel ook een wondertje gebeuren en helaas gebeurde dat niet. Ik ben desondanks heel tevreden met de overwinningen van vandaag en heb een prima seizoen gedraaid. En met het Rookies kampioenschap ook nog een titel op zak.’

Met de uitreiking van de dagprijzen en de KNMV bokalen werd de laatste wedstrijddag van een mooi en spannend seizoen NK Junior Moto Racing afgesloten. Er volgt nog een afsluitende avond voor de Yamaha R125 coureurs op 16 november waar de overige prijzen zullen worden uitgereikt.