De drie coureurs van het KTM-Fortron Racing team hebben op het Tsjechische circuit van Brno uitstekende resultaten laten zien. Met de vierde plaats voor Koen Meuffels, de vijfde positie voor Glenn van Straalen en de 24e plaats voor Ryan Vos mogen ze tevreden zijn. Met hun resultaten waren beide Nederlandse rijders de best geklasseerde KTM RC390 coureurs.

Waarschijnlijk had er nog een podiumplaats voor zowel Meuffels als Van Straalen er ingezeten. Door een valpartij werd de Supersport 300 wedstrijd drie ronden voor het einde vroegtijdig afgevlagd door een valpartij waarbij medische assistentie werd verleend.

Met zijn vierde plaats in de wedstrijd was Koen Meuffels wederom de best geklasseerde KTM RC390 coureur.  De 21-jarige coureur uit het Brabantse Someren was zaterdag na afloop van de kwalificatie trainingen niet echt happy met zijn negende startplaats.

“Ik maakte in de Superpole 2 een gokje en dat pakte helaas verkeerd uit. Ik wilde achter een andere coureur een snelle rondetijd op de klokken laten noteren maar dat ging niet naar wens. Zoiets kan gebeuren al moest ik hierdoor vanaf de derde startrij aan de Supersport 300 wedstrijd beginnen. Daar maakte ik mijn geen zorgen over. Ik wist gelijk in de eerste ronde al enkele plaatsen winst te pakken”.

De KTM-Fortron coureur deed het daarna bewust wat rustiger aan om zo zijn banden te sparen voor het einde van de race. Het tempo lag vooral in het begin van de wedstrijd niet extreem hoog. Halverwege de race vond Meuffels het wel genoeg en begon langzaam maar zeker aan zijn opmars. Een goede beslissing bleek achteraf. Langzaam maar zeker reed hij naar de kopmannen toe die streden voor de podiumplaatsen.

“Het ging precies zoals ik vooraf had verwacht maar de lucht begon langzaam maar zeker iets te betrekken en ik was bang voor regen. Daardoor kon de wedstrijdleiding de wedstrijd vroegtijdig afvlaggen. Op een gegeven lag ik op de vierde plaats en wilde ik in de laatste ronde mijn slag gaan slaan. Helaas pakte dat anders uit doordat de race vroegtijdig werd stil gelegd door een valpartij. Maar ik ben blij met mijn vierde plaats. Ik heb goede zaken gedaan voor het kampioenschap en dat telt”.

Derde plaats
Maar ook Glenn van Straalen kon met een tevreden gevoel terug kijken op zijn vijfde plaats. De 17-jarige coureur uit het KTM-Fortron team reed een super strakke race en was tot het einde van de wedstrijd volop in de strijd voor het podium.

Voorafgaande aan de WK Supersport 300 wedstrijd was het belangrijkste doel voor Van Straalen om een goede uitgangspositie te creëren voor de wedstrijd. Met de achtste startplaats kon hij dan ook meer dan tevreden zijn.

Dat het met het gevoel goed zat liet Van Straalen in de wedstrijd zien. Direct na de start wist de KTM-Fortron coureur meteen enkele plaatsen winst te boeken. Net als zijn KTM-Fortron collega liet Van Straalen het tempo daarna een beetje zakken om zijn banden te sparen. Bij het ingaan van de achtste ronde had Van Straalen de derde positie, maar werd de wedstrijd vroegtijdig stil gelegd. Doordat de uitslag een ronde eerder werd opgemaakt moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plaats nipt achter teamgenoot Meuffels.

“Ik kwam direct na de start in het gedrang met andere rijders. Het is altijd knokken om je positie waarbij je geen onnodige risico’s moet nemen. Daardoor verloor ik even de aansluiting met de kopgroep maar dat kon ik weer meteen dicht rijden. Mijn opzet was om constant vooraan mee te rijden. Ik heb me even bewust laten terug zakken maar gelukkig ben ik weer op tijd naar voren gereden. Zonder de rode vlag situatie was ik zeker als derde gefinisht. Dat was wel even balen, maar dit soort dingen hoort bij het racen”.

Harde leerschool
Met een brede glimlach kwam Ryan Vos na afloop van de Supersport 300 wedstrijd naar de KTM-Fortron trailer rijden. Eindelijk zat het de 18-jarige Osse coureur een keer mee. Al tijdens de trainingen ging het naar wens en langzaam maar zeker begint het zelfvertrouwen van de Vos te groeien.

Met zijn 28e startplaats kon de KTM-Fortron coureur tevreden zijn.

“Langzaam maar zeker gaat het steeds beter al moet ik nog veel leren. Je moet vanaf de eerste minuut van de trainingen scherp zijn. De meeste rijders hebben duidelijk meer ervaring dan ik maar het rijden met de KTM RC390 gaat steeds beter”.

Gedurende de race was Vos in een fel gevecht gewikkeld met Dennis Koopman. Beide Nederlandse coureurs streden hun eigen onderling duel uit.

“Ik had best een goede start en na enkele ronden streed ik samen met Dennis voor de 23e plaats. We hebben beiden alles gegeven en het was echt een prestige strijd wie van tweeën die klassering pakte. Ondanks het feit dat ik deze onderlinge strijd heb verloren heb ik heel veel geleerd vandaag. En dat is voor mij wel heel belangrijk. Ik kijk nu al uit naar de volgende wedstrijd”.

Ook teammanager Arie Vos kon na afloop van de race met een tevreden gevoel terug kijken op het afgelopen race weekend.

“De jongens hebben vandaag weer laten zien dat ze met de top mee kunnen komen ondanks het feit dat de KTM RC390 over het minste vermogen beschikt. Zowel Koen als Glenn hebben laten zien dat ze uit het juiste racehout zijn gesneden. Ze hebben enorm hard moeten werken om het tempo bij te kunnen houden. Vooral bij het uitkomen van de bochten komen ze gewoon snelheid te kort waardoor de anderen iets van hun weg kunnen rijden. Maar op pure wilskracht rijden ze elke ronde weer het gaatje dicht. Het was jammer dat de race vroegtijdig werd stilgelegd anders hadden ze misschien wel weer op het podium kunnen eindigen” aldus Vos.

De volgende World Supersport 300 wedstrijd wordt verreden op 08 juli op het Italiaanse circuit van Misano. Maar het KTM-Fortron Racing team zal van start gaan in de ONK Supersport 300 tijdens de Dutch TT. Het grote motorsportevenement op het TT Circuit Assen vindt dit jaar plaats 01 juli.

 

Handige links Acerbis Czech Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag