Geluk en verdriet lagen afgelopen weekend heel dicht bij elkaar tijdens de vierde wedstrijd voor de KTM RC390 Cup. De jonge Nederlandse KTM coureurs waren samen met hun Duitse collega’s uit de ADAC KTM Junior Cup voor de tweede keer te gast tijdens de GoPro Motorrad Grand Prix Deutschland. Op vrijdag werden er twee kwalificatie trainingen verreden en zaterdag de wedstrijd.

In deze schitterende ambiance wilde echter het weer niet echt mee werken. Tijdens de kwalificatietrainingen op vrijdag was het nog droog. Maar net voordat de coureurs zaterdag naar de startgrid reden kwam de regen met bakken uit de hemel vallen. Gevolg was menig valpartij waarvan Milan Merckelbagh wel het grootste slachtoffer was. In leidende positie vond de jonge Limburgse rijder vroegtijdig zijn Waterloo doordat zijn KTM RC390 plotseling van achteren weg gleed. Hierdoor verloor hij kostbare punten voor het kampioenschap. Blijdschap was er voor Koen Meuffels die zijn eerste wedstrijd won in deze standaard wegraceklasse.

 

Nederlandse KTM RC390 Cup coureurs sterk op dreef tijdens Duitse MotoGP wedstrijd op de Sachsenring

De naaste belagers van Merckelbagh zagen door diens val hun kans op flink wat punten te gaan scoren. Vooral Glenn van Straalen leek goede zaken te gaan doen. De 17-jarige coureur uit Hoogkarspel kreeg het zwaar aan de stok met een Duitse KTM coureur. Beide rijders gaven elkaar geen duimbreed toe wat resulteerde in een onschuldig uitstapje naast de baan voor Van Stralen.

“Ik weet niet waar die gast mee bezig was maar als we normaal hadden gereden hadden we tot het laatst voor de winst kunnen strijden. Gelukkig kon ik op de motorfiets blijven zitten en de race voort zetten,” aldus Van Galen na afloop van de race.

Door het uitstapje zag Guus Boes zijn kans op de winst maar het jonge talent had niet gerekend op Koen Meuffels. Beide KTM RC390 rijders maakten op de opdrogende baan een schitterend schouwspel voor het publiek. Het was continu stuivertje wisselen tussen beide coureurs. Tot de laatste ronde bleef het spannend wie zich als winnaar zou mogen laten huldigen. De meer eervaren Meuffels bleef tot de laatste bocht voor start – en finish achter zijn jongere kompaan rijden. Toen sloeg de Brabantse KTM zijn slag. Door achter Boes te blijven rijden kon hij met iets meer snelheid uit de laatste bocht naar de finish te rijden. Met een banddikte behaalde de 22-jarige zijn eerste wist in de KTM RC390 Cup. Tranen van geluk rolden over zijn wangen op het erepodium. “Tja, wat moet ik hierop zeggen”” aldus een dolgelukkige Meuffels. “Dit is mijn eerste winst in de KTM RC390 Cup. Hier heb ik hard voor moeten knokken en ik kan alleen maar zeggen dat dit een van mijn mooiste overwinningen uit mijn carrière zijn. We hebben allebei tot het uiterste gegaan voor de winst maar ik wist waar ik Guus kon pakken. Schitterend gewoon”.

Maar ook Guus Boes die als twee was gefinisht kon met een grote glimlach naar het erepodium. “Voor dit resultaat had ik vooraf willen tekenen. Ondanks het feit dat de baan nat was in het begin hadden we goede grip. Toen het opdroogde ben ik voor d de winst gegaan. Jammer dat Koen mij op het laatst aftroefde. Maar dit soort dingen hoort ook bij het racen”.

Ondanks zijn kleine uitsapje kwam Glenn van Stralen toch nog als derde over de finish. ”Met dit resultaat kan ik meer dan tevreden zijn. Ik heb hier goede zaken gedaan voor het kampioenschap. Volgende keer ga ik weer voor de eerste plaats”.

Roy Voermans behaalde op de  Sachsenring zijn beste klassering uit zijn KTM RC390 Cup carrière. De Limburgse rijder wist na een schitterende inhaalrace als vierde over de finish te komen nipt voor Dennis van Melzen.

Grootste verliezer was ongetwijfeld Bibi Damen. De 16-jarige vrouwelijke coureur uit Waalwijk presteert dit seizoen bijzonder sterk. Maar dit keer kon Damen haar draai totaal niet vinden en eindigde op een voor haar teleurstellende achtste plaats. “Het hele jaar rijd ik mee voor het podium. Maar vandaag ging het gewoon niet goed. Ik miste het zelfvertrouwen om hard te gaan” aldus een zwaar teleurgestelde Damen.

Ondanks bleef ze de schade in het kampioenschap beperkt te houden en staat ze samen met Meuffels op een gedeelde vierde plaats.

De volgende race worst op het circuit van Brno (Tsjechië) verreden.

 

Handige link GoPro Motorrad Grand Prix Deutschland

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag