Ligtermoed & Van Crugten scoren derde 1-2 voor de BB64 Academy

461
thije-ligtermoed
Thije Ligtermoed | foto© Rob Mulder

Na een zomerstop van 6 weken, stond afgelopen zaterdag 28 augustus de door COVID verplaatste wedstrijd op het stratencircuit van Staphorst op het programma. Alle 4 de BB64 Academy rijders komen uit in dé opleidingsklasse van Nederland, het Molenaar NSF100 Championship, Staphorst is in vele opzichten een vreemde eend in de bijt, het circuit wordt speciaal voor dit evenement opgebouwd, loopt deels over de openbare weg en kenmerkt zich door de lange rechte stukken en de weinige passeer mogelijkheden. Daarnaast kan er hier niet getraind worden, waardoor ervaring uit voorgaande jaren wenselijk is, iets wat het voor de rookies extra uitdagend maakt.

Na de twee kwalificatie trainingen waarvan de eerste in het nat werd verreden zagen we Van Crugten voor de vierde keer dit jaar op Pole, geflankeerd door een sterk rijdende Gouw op slechts 0.061s. Ligtermoed mocht op P5 deelnemen, De Vries die een seconde moest toegeven op de Pole tijd voerde de 4de startrij aan op P10. Opnieuw bleek dat het niveau dit jaar hoog en breed is maar liefst 10 man binnen 1 seconde, die alle 10 ook nog eens onder de Pole tijd reden van 2020.

Race 1 Van Crugten verzilverde zijn polepositie en wist als koploper de eerste bocht in te duiken, door direct een strak tempo te rijden kon hij een klein gaatje te slaan. Achter de rug van Van Crugten waren Ligtermoed, Gouw en nog een coureur verwikkeld in een mooie strijd om plek 2. Met tijden identiek aan die van de koploper was het niet mogelijk het ontstane gaatje te dichten. De Vries wist bij de start zijn positie te behouden en deze tijdens de wedstrijd nog een plekje te verbeteren. Van Crugten won zijn derde wedstrijd van het jaar, Ligtermoed wist de rookies van zich af te houden en volgde op 2 seconden als tweede, Gouw sleepte een mooie 4de plek binnen, De Vries had het lastig op dit stratencircuit en hield een P9 over aan race 1.

Race 2 Wederom was Van Crugten als snelste uit de startblokken, dit maal met direct Ligtermoed in zijn wiel die vanaf P5 een sterke start kende. Gouw en De vries hadden een matige start en kwamen respectievelijk als 5de en 12de door na 1 ronde. Ligtermoed werd ondertussen links en rechts aangevallen en verloor hierdoor de aansluiting met Van Crugten, die wederom zijn snelheid liet zien door strakke rondes aan elkaar te knopen. Inmiddels was Gouw aan een sterke comeback begonnen en pakte de één na de ander, en begon zich te bemoeien met P2. Een valpartij waar De Vries niet omheen kom zorgde voor een val van de Lunteriaan, De Vries kon zijn weg vervolgen en zou race 2 afsluiten op de 14de plek. Van Crugten stuitte in ronde 4 op een eerder gevallen snelle achterblijver, het uitblijven van een blauwe vlag zorgde dat deze rijder Van Crugten bevocht als een directe concurrent, hierdoor kon onder leiding van Ligtermoed de hele groep aansluiten bij Van Crugten. Van Crugten wist de achterblijver te passeren, Ligtermoed kon direct mee, de rest van de groep waaronder Gouw helaas niet. Een ronde later remde Van Crugten zichzelf onderuit in de hairpin en nam Ligtermoed de leiding over. Van Crugten kon zijn race vervolgen op P15, en wist zich nog knap op te werken naar de 9de positie. Gouw vond vanaf P2 drie ronden voor het eind ook zijn Waterloo in de lastige hairpin en finishte op P15.  Ligtermoed won zijn 5de wedstrijd van het jaar.

Dagklassement                                       

  • P1 Thije Ligtermoed 45 pnt
  • P2 Jurrien van Crugten 32 pnt
  • P8 Dean Gouw 14 pnt
  • P12 Luuk de Vries 9 pnt

Bo Bendsneyder:  “Opnieuw een sterk optreden van onze jongens, Thije heeft geen fouten gemaakt al zou hij het zichzelf makkelijker kunnen maken door beter te kwalificeren. Jurrien laat zien overal snel te zijn en heeft geen enkele moeite om deze snelheid direct vanaf de eerste sessie te laten zien, een valpartijtje kan gebeuren als je op de grens rijdt. Dean was vandaag misschien wel de grootste verrassing, Staphorst is geen makkelijke baan, zeker niet voor een Rookie. Je ziet het vertrouwen per wedstrijd bij hem groeien en hierdoor kan hij zomaar nog mooie dingen gaan laten zien in de komende wedstrijden. Luuk had duidelijk meer moeite met het circuit, wat ook begrijpelijk is na hetgeen hem hier vorig jaar is overkomen, daarnaast had hij pech met de valpartij waar hij geen schuld aan had. Al met al weer een goede race dag en tevreden over wat de jongens hebben laten zien”.

Thije Ligtermoed #17 : “Na de kwalificaties was ik niet tevreden, ik zal dit in de toekomst beter moeten plannen om vanaf de eerste rij te kunnen starten. In beide races had ik het lastig om snel naar P2 te komen en daar te blijven, P2 de eerste race voelde niet super, ik had graag gevochten om de eerste plek omdat ik hiervoor de snelheid had. Race 2 had ik mazzel dat we weer konden aansluiten bij P1 door de achterblijver, ik had het graag uitgevochten voor de winst, dit liep anders door het foutje van Jurrien. Blij met de dag overwinning en nu de focus op Veldhoven aanstaande zaterdag waar ik veel zin in heb!”.

Jurrien van Crugten #36 : “S ’ochtends tijdens de eerste kwalificatie was het nog een beetje nat, maar het tempo zat er goed in. Tweede kwalificatie was het droog, tempo lag heel hoog en heb ik de Pole kunnen pakken. Race 1 had ik een goede start en gelijk een klein gaatje kunnen slaan en heb dat in de loop van de race uitgebreid. En heb de overwinning gepakt. Race 2 weer een goede start gelijk weer een gaatje kunnen slaan alleen een achterblijver verdedigde dus ik kon er niet voorbij en ik ging er pas laat voorbij en daarna maakte ik een stuurfoutje en ben ik gevallen, maar ben als nog 9e geworden”.

Dean Gouw #21:  “Op dit circuit heb ik nog nooit gereden, en eigenlijk verliep de dag helemaal top. Ik zat vanaf het begin lekker op de motor en wist me als 2de te kwalificeren. Race 1 werd ik 4de en race 2 heb ik nog wat meer gegeven en wist ik tot een paar ronde voor het einde de 2de te blijven, maar helaas kwam ik te val. Uiteindelijk ben ik 8ste geworden in het dagklassement. Zaterdag alweer de volgende race op Veldhoven, ik heb er zin in!!”.

Luuk de Vries #24 P6 & P5: “Dit was niet mijn dag. Ik kon geen moment een vuist maken doordat het vertrouwen ontbrak. Het asfalt van het stratencircuit van Staphorst en ik zijn geen vriendjes. Scherven opruimen en uithuilen. Volgend weekend al weer race 5 op Veldhoven”.

De BB64 Academy is een young riders initiative, waarbij het doel is jonge Nederlandse coureurs in de Red Bull Rookies af te leveren. Dit kunnen we niet zonder onze trouwe partners MSG Software, Putoline, Van Der Pol PremiumSignmakers, Delta Braking, Macna, HJC Helmets, Forma Booths en YSS Suspension. Bent u enthousiast en wilt u uw (bedrijfs) naam verbinden aan de BB64 Academy, dan komen we graag met u in contact.Teamberichten
Bovenstaand bericht is een door het genoemde team of coureur ingezonden teambericht. Hiervoor hebben we als Racesport.nl redactie afspraken met het betreffende team of coureur. De geplaatste teksten zijn 1 op 1 overgenomen van het door het team of de coureur ingezonden teambericht. Als Racesport.nl redactie zijn we dan ook niet verantwoordelijk voor zowel de inhoud alsmede ook de tekst.

Ook jouw teambericht op de snelste Nederlandstalige motorsport website en met afstand het best bezochte wegrace medium van Nederland en België? Voor meer informatie en de voorwaarden neem contact met ons op via [email protected]Racesport.nl Supporter
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter