Mahias wint spannende laatste WorldSSP race op Estoril

330
lucas-mahias
Lucas Mahias | foto© Randy van Maasdijk

De laatste World Supersport race van 2020 werd de mooiste van het seizoen. Lang streden tien coureurs om de overwinning. Uiteindelijk wist Lucas Mahias te winnen voor Andrea Locatelli en Raffaele de Rosa. Steven Odendaal werd knap vierde, terwijl Glenn van Straalen als negentiende finishte in Portugal.

Wereldkampioen Andrea Locatelli mocht de laatste World Supersport race van het seizoen vanaf pole position vertrekken. De Italiaan reed in speciale kleurstelling vanwege zijn megasterke seizoen. In de tussenstand stonden er nog een aantal dingen op het spel. Jules Cluzel en Philipp Oettl moesten gaan bepalen wie er derde zou worden in het kampioenschap. Steven Odendaal van EAB Ten Kate Racing was met Raffaele de Rosa en Manuel Gonzales in gevecht om de vijfde positie in het kampioenschap. De wedstrijd werd verreden onder goede omstandigheden. Glenn van Straalen startte vanaf de twintigste positie op het Circuito do Estoril.

Lucas Mahias pakte de leiding na de start, voor Oettl en De Rosa. Locatelli had de vierde positie in handen tijdens de eerste ronde, met Cluzel achter zich. Odendaal reed op plaats zes, terwijl Van Straalen op plaats eenentwintig te vinden was. In de beginfase bleven de verschillen klein tussen de snelste coureurs. Er ontstond een kopgroep met Mahias, Oettl, De Rosa, Locatelli en Cluzel. Na een aantal ronden vond zesde man Isaac Viñales ook de aansluiting. Odendaal voerde de tweede groep aan op plaats zeven.

In de zevende ronde wist Odendaal aan te sluiten bij de eerste zes en de EAB Ten Kate Racing man nam Gonzalez, Danny Webb en Hannes Soomer mee richting de kopgroep. Tien coureurs maakten kans op de laatste overwinning van het jaar! Voorin werd er regelmatig van positie gewisseld.

De kopgroep van tien coureurs bleef lang bij elkaar. Mahias verrichtte het meeste kopwerk tijdens de spannende wedstrijd, samen met De Rosa en Oettl. Halverwege de race wist Odendaal een paar posities te winnen en passeerde Locatelli, waardoor Zuid-Afrikaan op plaats vier belandde. Een paar ronden later sloeg Locatelli terug. Daarna ging de wereldkampioen zich ook bemoeien met de strijd om de podiumplaatsen.

In de laatste ronde maakten nog zes coureurs kans op de overwinning. Oettl begon als leider voor Mahias, De Rosa, Locatelli, Viñales en Odendaal. Mahias passeerde Oettl in de eerste bocht. De Rosa en Locatelli profiteerden daarvan en verwezen Oettl verder naar achteren. Mahias behield de leiding tot en met de finish voor Locatelli, die De Rosa passeerde op het laatste rechte stuk. Odendaal reed een sterke laatste ronde. Hij wist twee coureurs in te halen. Oettl werd vijfde en dat was net voldoende om derde te worden in het kampioenschap, want Cluzel werd negende in de race.

Viñales werd zesde in de wedstrijd voor Gonzalez. Soomer, Cluzel en Webb maakten de top tien vol tijdens de laatste race van het seizoen. Van Straalen kwam als negentiende over de finish. Odendaal eindigt als vijfde in het kampioenschap. De EAB Ten Kate Racing coureur hield één punt over op De Rosa, die zesde wordt in het kampioenschap. Van Straalen is op plaats zesentwintig te vinden in de eindstand met vier punten. Jaimie van Sikkelerus scoorde twee punten in 2020 en eindigt daarmee als achtentwintigste.

Handige links Pirelli Estoril Round 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag




Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App