Marc Marquez ‘not happy’ na eerste test met de nieuwe 2024 Honda RC213V

13237
marc-marquez
Marc Marquez - 2024 RC213V | foto© motogp.com

De MotoGP-fabrikanten testen maandag in Misano hun eerste prototypes voor het seizoen 2024. De test is vooral belangrijk voor Honda, zij moeten namelijk Marc Marquez zien te overtuigen om hem aan boord te houden. Deze kansen zijn er maandagochtend niet groter op geworden, dat moge duidelijk zijn na de woorden die de Repsol Honda Team coureur sprak na afloop van de eerste sessie.

Het verhaal is bekend, Marc Marquez staat op een cruciaal punt in zijn carrière. Hij maar ook de overige Honda MotoGP coureurs zijn namelijk van mening dat alleen een radicale verandering aan de Honda RC213V een ommekeer zou teweegbrengen.Maandagochtend tijdens de eerste sessie zagen we Marc Marquez na een aantal ronden gereden te hebben op de huidige RC213V overstappen op de nieuwe door Honda meegebrachte MotoGP machine. Na afloop van de sessie stond Marquez de media te woord en het werd meteen duidelijk dat de Spanjaard niet vrolijk was en er weinig veranderd is aan de situatie.

Marc Marquez: “De nieuwe motorfiets vereist een andere rijstijl, maar de problemen zijn min of meer hetzelfde. We moeten blijven werken want de grip is niet veel anders dan met de huidige fiets. De positie op de nieuwe motor is anders. In het begin voelt het wat vreemd, maar dat is normaal bij een nieuwe fiets. We hebben de machine daarna een beetje aangepast aan mijn rijstijl – niet helemaal, want dat kost veel tijd. Maar zoals ik al zei: “De problemen blijven hetzelfde en dat geldt ook voor de prestaties.”

Het moge duidelijk zijn, de eerste indrukken zijn niet positief.

Marc Marquez: “Ik had er natuurlijk meer van verwacht. Als dat onze basis is, dan zijn we nog ver weg. We moeten veel dingen veranderen, maar tot de volgende test in Valencia is er niet veel tijd meer. Dat is al over twee maanden. Laten we kijken of de ingenieurs tegen die tijd een stap vooruit kunnen zetten.”

Opvallend was dat er maandagochtend veel nieuwe gezichten te zien waren in de pitbox van het Repsol Honda Team. Het moge duidelijk zijn dat Honda er alles aan gelegen is om de achtvoudig wereldkampioen aan boord te houden. Volgens Marquez zijn er zelfs een aantal aerodynamica-ingenieurs overgekomen vanuit de Formule 1 afdeling bij Honda.

De toekomst van Marc Marquez als MotoGP coureur
De woorden van Marquez, maar ook zijn gezichtsuitdrukking, spraken boekdelen en wakkeren de geruchten over zijn toekomst opnieuw aan. De grote vraag blijft, dient de Spanjaard zijn nog tot aan het einde van het volgende seizoen lopende contract bij HRC gewoon uit of voegt hij de daad bij het woord en geeft hij een klap op het plan dat er ligt om de overstap te maken naar Gresini Ducati MotoGP.

Enkele dagen geleden lekte het nieuws uit dat Marquez het voorbeeld van zijn broer Alex ging volgen en een tweejarig contract getekend zou hebben bij het Italiaanse Ducati satellietteam. In eerste instantie hield iedereen de kaken stijf op elkaar, zowel Marquez zelf, Honda en Gresini. Een dag later bleek dat het nieuws een vooropgezet plan was, dat Marquez en zijn gevolg het nieuws bewust hadden laten lekken om zo de druk bij Honda nog eens extra op te voeren. Het nieuws sloeg in als een bom, niet alleen bij de media en de fans maar ook bij de verantwoordelijke mensen van Honda. Om Marquez te weerhouden van deze overstap leek men bij HRC ineens akkoord te gaan met de extreme eisen van de Spanjaard. Zondag liet Marquez vervolgens voor de camera van het Spaanse DAZN weten bij Honda te blijven. Maandag na afloop van de eerste sessie was de toon echter weer anders en weerlegde hij zijn woorden.

Marc Marquez: “Maar ik heb ook gezegd dat het niet duidelijk is en dat dit plan kan veranderen. Je weet het niet… ik heb een plan A, B en C- waarvan ik er eerder twee noemde. Ik heb de drie plannen, alle drie ideeën zijn heel duidelijk, ik ben duidelijk over wat er moet gebeuren voor elk van deze drie plannen. Maar er is niet veel tijd. Er is een deadline. Rond India, Japan zal ik beslissen.”

Het moge duidelijk zijn dat deze uitspraken in tegenspraak zijn met eerder door de Spanjaard gedane uitspraken waar hij liet weten zijn keus voor 2024 al gemaakt te hebben. Hoe dan ook, er wordt momenteel door zowel Marquez, HRC en alle betrokken partijen een heel hoog politiek spel gespeeld.

Wij hebben de datum van de Japanse Grand Prix inmiddels vet gedrukt in de agenda (29 september t/m 01 oktober) staan. Uitgerekend tijdens de thuis Grand Prix van Honda komt er nieuws, groot nieuws waarin Marc Marquez de hoofdrolspeler zal zijn. Welke van de drie plannen het zal worden blijft tot die tijd nog ongewis, maar dat de Repsol Honda Team coureur voor zichzelf al een keuze heeft gemaakt staat vast, een keuze welke hij om politieke reden nog niet wereldkundig kan maken gezien de grote belangen en het politieke spel dat er momenteel gespeeld wordt.

Volledige uitslagen Misano MotoGP Test:

Session for IT6 MotoGP P1 | Session-for-IT6-MotoGP-P2 | Session-for-IT6-MotoGP-P1_2Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube          Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube                            Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’