Marc Marquez het snelst op zaterdagochtend in Silverstone

19
marquez
Marc Marquez | foto© Racesport.nl - Rene Vos

#BritishGP – Marc Marquez heeft zaterdagochtend in Silverstone de snelste tijd laten noteren tijdens de derde vrije training. De Repsol Honda coureur was in een spannende slotfase van de training het snelst voor Maverick Viñales en Andrea Iannone.

Terwijl het zaterdagochtend een half uur voor aanvang van de derde vrije training van de MotoGP klasse er nog uitzag dat de regenbanden gemonteerd dienden te worden brak even later de zon door en kon ook de derde vrije training van de Octo British Grand Prix voor de koningsklasse verreden worden op een droog Silverstone circuit.

Terwijl Marc Marquez in de beginfase van de sessie de snelste tijd liet noteren was het Scott Redding die als eerste zijn tijd van de eerste dag aan wist te scherpen.

Vervolgens was het Alvaro Bautista die op hoge snelheid de controle over de voorkant kwijtraakte en onderuit schoof.

Met nog vijftien minuten te gaan waren het de Suzuki coureurs Maverick Viñales en Aleix Espargaró die als eersten op een zachte band hun eigen tot toe snelste tijden flink aan wisten te scherpen en naar de tweede en derde plaats op de lijst wisten te stijgen.

Voor Andrea Iannone ging het vervolgens mis op exact dezelfde plaats dan eerder in de sessie Bautista onderuit schoof. De Ducati coureur en snelste man tijdens de eerste dag keerde snel per scooter terug naar de pitbox om in de slotfase nog op zijn tweede machine terug te keren op de baan.

In de laatste minuten begon het ware pokerspel en verdwenen de snelste rondetijden van de eerste dag in rap tempo van de lijst. Terwijl Dani Pedrosa en Valentino Rossi met nog een minuut te gaan beiden de boot te lijken te missen voor rechtstreeks plaatsing was het Marquez die met een rondetijd van 2’00.944 naar de bovenste plaats op de lijst kwam en de snelste tijd van het weekend op de klok wist te zetten.

Viñales leek even later nog roet in het eten, de Suzuki coureur was snel onderweg en leek nog onder de tijd van de Repsol Honda coureur te duiken, een iets mindere laatste sector zorgde er echter voor dat de Spanjaard op  de finishlijn 0,003 seconde tekort kwam om Marquez van de bovenste plaats op de lijst te verdrijven.

Iannone leek weinig aan zelfvertrouwen verloren te zijn bij zijn crash een kwartier voor het einde. De Italiaan scherpte op zijn tweede machine zijn eigen snelste tijd aan tot 2’01.160, een tijd die na afloop goed bleek voor de derde plaats op de lijst.

Cal Crutchlow sloot de sessie af met de vierde rondetijd gevolgd door Redding en Andrea Dovizioso.

Pedrosa wist in zijn allerlaatste ronde zijn tijd nog aan te scherpen en daarmee van de twaalfde naar de achtste plaats op de lijst te stijgen.

Aleix Espargaró wist in tegenstelling tot teamgenoot Viñales zijn tijd in de slotfase niet meer aan te scherpen. De oudste van de twee broers Espargaró zakte hierdoor naar de negende plaats op de lijst net voor zijn jongere broer Pol die zich met de tiende plaats op het nippertje rechtstreeks leek te gaan plaatsen voor de belangrijke tweede kwalificatie.

Helaas voor de Monster Yamaha Tech3 coureur was het Valentino Rossi die in zijn allerlaatste ronde zijn lijf wist te redden en van de twaalfde naar de tiende plaats wist te komen. De negenvoudig wereldkampioen greep hiermee de laatste plaats voor rechtstreekse plaatsing dus net voor zijn neus weg.

De gehele top twaalf wist hun snelste tijd te laten noteren in deze derde vrije training. De bovengenoemde uitslag is dan ook tevens de samengestelde uitslag na drie vrije trainingen.

 

Handige links Octo British Grand Prix: