Marco Bezzecchi behaalt dominante overwinning in India, spanning in kampioenschap terug

3201
marco-bezzecchi
Marco Bezzecchi | foto© VR46 Racing

Marco Bezzecchi heeft zondagmiddag de IndianOil Grand Prix of India op zijn naam geschreven. De Italiaan wist een dominante overwinning te behalen. Jorge Martin doet goede zaken in het kampioenschap door in een spannende laatste ronde Fabio Quartararo te verslaan die derde werd. Kampioenschapsleider Francesco Bagnaia ging onderuit waardoor de spanning in het kampioenschap terug is.

Evenement: IndianOil Grand Prix of India
Circuit: Buddh International Circuit
Categorie: MotoGP
Tijd: 12:00 – 12:40 uur
Sessie: Race
Condities: Zonnig, 35 graden

Zondagmiddag om 12:00 ging de MotoGP race van de IndianOil Grand Prix of India over 21 ronden van start. Oorspronkelijk zou de race verreden worden over 24 ronden, maar deze is door de hitte ingekort. Luca Marini moest vanwege een sleutelbeenbreuk opgelopen in de Sprint toekijken. Bagnaia en Morbidelli waren de enige coureurs die een harde voorband had, terwijl Martin de enige coureur was met een medium achterband.

Bij de start wist Jorge Martin net als in de sprint de kopstart te pakken voor Francesco Bagnaia gevolgd door Marco Bezzecchi, Fabio Quartararo en Marc Marquez. Bij het aanremmen van bocht 4 ging Martin wijd waardoor Bagnaia en Bezzecchi voorbij kwamen terwijl Marquez de vierde plek overnam van Quartararo.

Bij de eerste doorkomst had Bezzecchi de kop overgenomen van zijn landgenoot Bagnaia. Achter Bagnaia was het Martin gevolgd door Marquez en Quartararo. Wat gister in de Sprint al duidelijk werd is dat Bezzecchi een goede pace had. Dat werd in de beginfase van de race bevestigd, hij had na drie ronden een voorsprong van meer dan een seconde. In de vierde ronde nam Martin de tweede plaats over van Bagnaia, ook hij kon het gat niet dicht rijden.

Vanaf een vierde positie ging het mis voor Marc Marquez in bocht 1, na een kleine schuiver kon hij zijn weg vervolgen op een zestiende plaats. Terwijl Augusto Fernandez zijn motor in de pits zette.

Halverwege de race had Bezzecchi zijn voorsprong uitgebouwd tot vier seconden op Martin die kort werd gevolgd door Bagnaia. Op een kleine seconde van dit tweetal reed Quarataro op een vierde plek die op zijn beurt een seconde voorsprong had op Joan Mir. Marc Marquez had zich op een vijftiende plek weer terug in de punten gereden. Op dat moment gaf de Aprilia van Aleix Espargaro de geest en hij parkeerde zijn motor in de pit.

Met nog negen ronden te gaan kwam Bagnaia naar de tweede plek ten koste van Martin. Een paar bochten later ging het mis voor de leider in het kampioenschap, in bocht vijf kwam hij ten val. Hierdoor reed Fabio Quartararo op het laatste podium plekje.

In de slotfase ging de rits van het pak van Jorge Martin open, hij probeerde deze al rijdend weer dicht te doen waarna Quartararo het gat wist te verkleinen naar minder dan een seconde. Fabio Di Giannantonio zijn race kwam door een technisch probleem vroegtijdig ten einde.

Uiteindelijk wist Marco Bezzecchi als eerst over de streep te komen voor Jorge Martin, die na een spannend gevecht in de laatste ronde met Fabio Quartararo, goede zaken doet in het kampioenschap. Fabio Quartararo wist de laatste podium plek te behalen gevolgd door Brad Binder en Joan Mir. Daarachter eindigde Johann Zarco, Franco Morbidelli en Maverick Vinales als zesde, zevende en achtste. Marc Marquez wist na zijn crash een sterke race te rijden en eindige als negende terwijl Raul Fernandez weer een top 10 klassering wist te noteren.