Jorge Martin heeft zondagochtend op tactische wijze de Moto3 race gewonnen op het TT Circuit Assen. De Spanjaard sloeg in de slotfase van de race toe en won voor Aron Canet en Enea Bastianini. Livio Loi kwam als 25e over de finish, Ryan van de Lagemaat reed de race uit en eindigde als 28e.

Met een stijgende buitentemperatuur van 22°C en een oplopende baantemperatuur van 32°C waren de omstandigheden, naast een redelijk straffe wind, vrijwel ideaal op het TT Circuit Assen voor een spannende en chaotische Moto3 race. In de kwalificatie op zaterdagmiddag was het Jorge Martin die de pole pakte en daardoor de eerste startrij aanvoerde met Enea Bastianini en Nicolo Bulega naast zich. Daarachter stonden Aron Canet, Lorenzo Dalla Porta en John McPhee op de tweede startrij die ook oogden op de leidingspositie bij het ingaan van de Haarbocht. Ryan van de Lagemaat kwalificeerde zich als dertigste maar mocht starten vanaf de 26e plaats als gevolg van een aantal gridpenalty’s voor zijn concurrenten.

Het was Martin die een zeer goede start kende en als leider de Haarbocht in ging voor Bastianini, Dalla Porta, Bezzecchi, Di Giannantonio, Canet, McPhee en Arbolino. Het was duidelijk wat de Spanjaard probeerde te doen. Net als twee weken eerder in Barcelona ging probeerde de Del Conca Gresini een gat te slaan in de openingsronde om niet in het gedrang te komen van de coureurs achter zich.

Na twee ronden had Martin een marge van iets minder dan een halve seconde opgebouwd richting Bezzecchi, Bastianini en Canet die daar gezamenlijk achter reden. Daarachter was er een klein gaatje richting McPhee, Dalla Porta en Di Giannantonio

Een ronde later nam Canet de tweede positie over van Bezzecchi en wist het gat richting Martin al vrij gauw te dichten. In de sectie richting de Geert Timmer bocht wist de kleine Spanjaard in de slipstream van zijn landgenoot te zitten en er ter hoogte van Ramshoek aan voorbij te gaan. Het drietal daarachter, bestaande uit Bezzecchi, Bastianini en McPhee kwam vervolgens ook verder naar voren waardoor er een kopgroep van vijf coureurs ontstond. Enkele seconden daarachter werd er gestreden om de zesde positie door Masia, Di Giannantonio, Ramirez, Dalla Porta, Binder, Rodrigo en Bulega.