Michael van der Mark (P4): “Een fantastisch weekend voor het team, heel tevreden met de verbeteringen van de BMW”

4686
Michael van der Mark in actie tijdens Race 2 - Circuit de Barcelona-Catalunya | © Randy van Maasdijk

Michael van der Mark werd zondag zesde en vierde in respectievelijk de Superpole Race en Race 2 op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Samen met teamgenoot Toprak Razgatlioglu bezorgde hij werkgever BMW het beste weekend tot dusver sinds de terugkeer in 2019.

De emoties bij het ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team waren zaterdagmiddag duidelijk zichtbaar toen Toprak Razgatlioglu zijn pole position van eerder op de dag om wist te buigen naar een overwinning. De eerste sinds Michael van der Mark in 2021 (Superpole Race, Portimão) en de eerste in een volledige race sinds Chaz Davies in 2013 (Race 2, Nürburgring). Van der Mark kon in die race ook goed meekomen maar zou in de tweede helft te maken krijgen met hevige bandenslijtage waardoor hij als negende eindigde. Ondanks dat was de Nederlander er in parc fermé bij om het feestje samen met zijn team te vieren.

Michael van der Mark en Toprak Razgatlioglu | © Randy van Maasdijk

Zondagochtend werd de tien ronden lange Superpole Race verreden en deze werd opnieuw gewonnen door Razgatlioglu. Het was misschien wel één van de beste World Superbike races in de geschiedenis van het kampioenschap, vooral vanwege de fantastische manoeuvre van de Turkse coureur in de laatste bocht. Van der Mark streed in deze race opnieuw vooraan mee en wist uiteindelijk als zesde over de streep te komen.

Zondagmiddag werd het weekend afgesloten met Race 2 over twintig ronden en Van der Mark had duidelijk geleerd van de eerste race. Hij ging zuinig met zijn banden om en wist naarmate de race vorderde af te rekenen met Alex Lowes en Remy Gardner waardoor hij opschoof naar de vijfde positie. Een valpartij van Andrea Iannone zorgde ervoor dat de Nederlander zonder moeite naar de vierde positie kwam en daar finishte hij uiteindelijk, niet ver achter Razgatlioglu.

Michael van der Mark: “Eerlijk gezegd denk ik dat het voor het hele team een fantastisch weekend is geweest. Dit was een van onze slechtste circuits en om Toprak twee overwinningen, nog een podium en de pole position te zien pakken was geweldig. Ik had zelf dit weekend ook een paar hele sterke resultaten dus ik ben echt blij, echt tevreden met de verbeteringen op de motoren.

Eerlijk gezegd was P6 in de Superpole Race al heel goed maar vierde worden in Race 2 was een grote opluchting voor me. Het is mooi om te zien dat ik weer op een heel goed niveau zit en ik ben gewoon heel blij met het hele weekend. Ik denk dat het het hele team een grote boost geeft, en ook voor mij, voor de volgende race in Assen, waar ik erg naar uitkijk. Nu weten we tenminste hoe goed het pakket kan zijn.”

Marc Bongers, de Nederlander die het BMW project in het World Superbike kampioenschap al zolang aanvoert, was uiteraard ook zeer te spreken over de resultaten van het weekend.

Marc Bongers – BMW Motorrad Motorsport Director: “Voordat we hierheen kwamen hoopten we nog een podium te kunnen claimen. Dat was het doel na een goede test vorige week maar we zagen ook dat de Ducati’s extreem sterk waren. Vier trofeeën pakken met pole position, twee overwinningen en een podium is absoluut geweldig. Eerlijk gezegd ben ik sprakeloos. Het is ontzettend goed voor het project en ik kijk zelfs verder uit naar de rest van het seizoen, wat me meer vertrouwen geeft.

Niet alleen Toprak, ook Michael heeft het fantastisch gedaan met een vierde plaats in de kwalificatie op zaterdag, een zesde plaats in de Superpole Race van vanochtend en een zeer sterke vierde plaats in Race 2. Het is welverdiend, ik geniet nu gewoon van het moment. Het is erg emotioneel, dit weekend had alleen maar hoogtepunten. We hebben de afgelopen jaren genoeg downs gehad, dus het is goed om door het tranendal te komen.”

Marc Bongers en Toprak Razgatlioglu | © Randy van Maasdijk

Deze goede resultaten van Van der Mark en BMW komen voor de Nederlander op een perfect moment met het eerstvolgende raceweekend op het TT Circuit Assen, in het weekend van 19 t/m 21 april.

Handige links Pirelli Catalunya Round Round:

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: