Miguel Oliveira (P1): ‘Dit zijn de races waar je van droomt’

231
Miguel Oliveira - Autódromo Internacional do Algarve | foto© motogp.com

Miguel Oliveira won zondagmiddag de MotoGP race op het Autódromo Internacional do Algarve. De Portugees was oppermachtig op zijn thuiscircuit en behaalde daarmee zijn tweede overwinning van het seizoen in zijn laatste race voor het Red Bull KTM Tech 3 team.

Een pole position, de snelste raceronde en de overwinning is ook wel bekend als de ‘Gentleman’s set’ en dat was precies wat Miguel Oliveira dit weekend behaald heeft. Op zaterdagmiddag wist hij in de slotfase van de sessie pole position van Franco Morbidelli te stelen maar op zondag was de Portugees absoluut oppermachtig.

De KTM coureur startte goed en ging als leider de eerste bocht in. Hij wist meteen een goed tempo te rijden en ronde na ronde zijn voorsprong op te bouwen. Oliveira bleef foutloos en kwam uiteindelijk met drie seconden voorsprong als winnaar over de finish voor Jack Miller en Franco Morbidelli

Voor Oliveira de perfecte manier om het seizoen af te sluiten en afscheid te nemen van het Red Bull KTM Tech 3 team met zijn vertrek naar het fabrieksteam van KTM. Met een thuisoverwinning voor de Portugees was het ongetwijfeld een groot feest geweest als er fans aanwezig waren geweest in Portimão maar Oliveira was vooral blij met hoe hij zijn eigen race had gereden.

Miguel Oliveira: “Het was zeker een lange race. Vergeleken met de overwinning in Oostenrijk is dit een heel andere emotie. Daar was het een inhaalactie in de laatste ronde en had ik op het podium nog veel adrenaline, hier was er geen gevecht en reed ik de hele race aan kop. Ik probeerde de race zo goed mogelijk te managen en voelt zeker goed om het op zo’n manier daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Ik denk dat het niet veel beter wordt dan vandaag, het was zeker iets waar ik jaren van gedroomd heb. Het is speciaal en super mooi om een overwinning zoals deze te behalen.

In de eerste drie ronden keek ik bewust niet op het pitbord want ik wilde gewoon mijn eigen race rijden. Dan zou ik vanzelf wel zien of er iemand met me mee kon komen of dat iemand een inhaalactie op mij zou inzetten. Mijn eerste ronde op snelheid was al een 1’40.0 en dat was een goed ijkpunt om te zien hoeveel sneller ik nog kon gaan of hoeveel langzamer in kon rijden. Toen ik een voorsprong van anderhalve seconde had probeerde ik deze langzaam groter te maken zodat ik in de laatste tien ronden iets rustiger aan kon doen.

In het kampioenschap zijn de verschillen uiteindelijk heel klein. We hebben dit jaar een ander soort races gezien en ook de opzet van het kampioenschap lijkt anders te zijn. Er zijn veel satelliet teams en rijders die ook kunnen winnen en regelmatig op het podium staan waardoor het meer onvoorspelbaar wordt. Eén ding is zeker: je moet op ieder moment het beste uit jezelf halen. Ik denk dat het volgend jaar nóg moeilijker wordt om boven de rest uit te stijgen.”

Het MotoGP seizoen van 2020 is nu ten einde gekomen. Er wordt geen officiële test meer gehouden dus de eerste keer dat we alle MotoGP coureurs weer in actie gaan zin is, als alles meezit met betrekking tot het coronavirus, in februari tijdens de officiële Sepang test.