Molenaar NSF100 Championship: Wedstrijden in Emmen afgelast, Kas Beekmans kampioen

246
beekmans
Kas Beekmans | foto© Kas Beekmans Racing

Kas Beekmans heeft in de voorlaatste race van het seizoen het kampioenschap op een wel heel bijzondere manier veiliggesteld. Door langdurig aanhoudende regenval werd er besloten niet te rijden in Emmen. Met het afgelasten van de wedstrijden en nog maar 1 wedstrijddag te gaan is Beekmans in het kampioenschap niet meer in te halen.

De vrijdag voorafgaand aan de wedstrijddag was er op sommige plaatsen in Nederland net zo veel regen gevallen als normaal gesproken in een maand. Op de vroege zaterdagochtend bleef de regen op kartcircuit Pottendijk met bakken uit de hemel komen. Rijderscoach Leon Bovee liep met de coureurs een rondje over de baan en zag dat er op veel plaatsen plassen stonden. Ook de NSF-crew liep een ronde en wierp een blik op de buienradar, die aangaf dat er nog meer zware regenbuien over het circuit zouden trekken. Er werd overleg gevoerd door de crew met coureurs en ouders en uiteindelijk werd besloten de wedstrijddag af te gelasten, iets dat nog niet eerder is voorgekomen in het bestaan van het Molenaar NSF100 Championship.

Rijderscoach Leon Bovee licht toe waarop de beslissing is gebaseerd. “Ik ben er zelf voorstander van dat er onder alle omstandigheden gereden wordt, dat hoort bij het leerproces. Maar ook veiligheid is een heel belangrijk aspect. Er stonden vanochtend veel plassen op de baan, het water kon gewoon niet weg en op een groot circuit wordt er dan ook niet gereden. De trainingen konden weliswaar uitgesteld worden maar de vooruitzichten van wat er nog meer aan zou komen zagen er ook niet positief uit. Na het nodige overleg te hebben gehad heeft het ons doen besluiten om bij hoge uitzondering de wedstrijddag af te gelasten.”

Beekmans kon daardoor al vroeg in de ochtend zijn kampioenschap vieren. Hij volgt Loran Faber op, die in 2016 ongeslagen kampioen werd. Beekmans werd toen tweede in de eindstand, vlak voor Colin Velthuizen. Dit seizoen begon zoals verwacht: Beekmans en Velthuizen schreven om en om de overwinningen op hun naam. Het leek er dan ook op dat de strijd om de titel tot aan de laatste wedstrijd zou duren. Maar dat veranderde toen Velthuizen na een val met een Moto3 een nare blessure opliep en de wedstrijd in Veldhoven moest missen. Ook de races daarna bleek hij nog niet helemaal fit te zijn. Toch kon Beekmans zich geen fouten permitteren: nog niet eerder in de geschiedenis van de Molenaar NSF competitie waren de Rookies zo sterk. “Ja, afgelopen race was Zonta van den Goorbergh heel snel en Justin Fokkert heeft ook hele sterke races gereden”, zegt Beekmans. “En natuurlijk vind ik het jammer dat Colin geblesseerd raakte, we waren aan elkaar gewaagd. Het is ook wel een beetje gek om op deze manier kampioen te worden maar natuurlijk ben ik heel erg blij met mijn titel!”

De strijd om het Rookie kampioenschap is nog niet beslist. Daarin staat Fokkert aan de leiding. Met 171 punten voorsprong op Twan Smits en nog 200 punten te verdienen gaat Fokkert tijdens de laatste wedstrijddag op 23 september op de TT Junior Track zijn best doen om het kampioenschap veilig te stellen.