Molenaar NSF100 Cup: Ligtermoed versterkt leidende positie in Staphorst

797
molenaar-nsf100
Start Molenaar NSF100 Cup race - Staphorst | foto© Mariska Grob

Thije Ligtermoed heeft op circuit De Tippe in Staphorst zijn leidende positie in het kampioenschap versterkt. Jurrien van Crugten leek op weg naar winst voor de dagzege maar na een schuiver ging Ligtermoed er met de overwinning vandoor. Rookie Shayden Rodgers werd knap derde.

Voor de vierde wedstrijddag van het seizoen trok de Molenaar NSF100 Cup naar Staphorst, waar de voorspelde regenbuien grotendeels langs zouden trekken. Alleen tijdens de eerste kwalificatie was de baan gedeeltelijk nat, verder zou het droog blijven. Het voltallige veld van 20 rijders was weer compleet met Noemie Donk, die voldoende hersteld was van de blessure aan haar arm die ze tijdens de trainingen voor de eerste wedstrijd in Veldhoven opliep. Het semi-permanente circuit De Tippe heeft lange rechte stukken, korte bochten en een hairpin voor start-finish. Markeringen als kerbstones ontbreken en vooral de rookies worden goed voorbereid om op deze lay-out te rijden. Bij afwezigheid van vaste rijderscoach Leon Bovee was het Wayne Tessels die de jonge talenten daarvoor alle aandacht gaf. Nieuwkomers zorgden in het verleden soms voor verrassende uitslagen, en ook vorig jaar was het een rookie die de wedstrijd won. Rookies Dean Gouw en Kyano Schoo lieten zien ook snel gewend te zijn aan het circuit en noteerden een geweldige tweede en derde tijd in de kwalificaties, maar de polesitter was Jurrien van Crugten. De vierde tijd was voor Julian van Kalkeren, voor Thije Ligtermoed en nog een snelle rookie, Shayden Rodgers.

Race 1
Een goede start voor de rijders op de eerste rij Van Crugten, Gouw en Schoo, die hun posities behielden. Van Crugten lukte het om direct al een klein gaatje te slaan terwijl Schoo en Ligtermoed niet lang daarna voorbij gingen aan Gouw. Ligtermoed wist de tweede plaats over te nemen waarna Schoo net niet aan het achterwiel van Ligtermoed kon blijven. De eerste drie wisten wel uit het gedrang van de achtervolgende groep te blijven en zouden in ongewijzigde volgorde finishen. Een knappe prestatie van Schoo, die daarmee zijn beste notering realiseerde. De achtervolgende groep bestond uit Gouw, Rodgers, Van Kalkeren en Timo Suos. Als in de eindfase achterblijvers op een ronde worden gezet komt Van Kalkeren ten val en valt de groep uit elkaar. Gouw ligt dan op een vierde plaats en heeft een gat op Suos en Rodgers, maar dat wordt snel weer dicht gereden. Op de finish blijft Gouw het tweetal nog net voor maar Rodgers weet Suos nog net te verschalken. De coureurs finishen daarbij binnen een tiende van een seconde van elkaar! Een zevende plaats is er voor Jay Jay den Hoed terwijl Jahmairo Williams zijn beste klassering noteert met een achtste plaats.

Race 2
Ook in de tweede race is Van Crugten het beste van zijn plek maar dit keer heeft Ligtermoed ook een prima start en vindt meteen de aansluiting. Schoo volgt wederom op een derde plaats, met Gouw, Rodgers, Van Kalkeren en Suos aan zijn wiel. Daarachter gaat het mis als Williams bij het uitkomen van de hairpin onderuit gaat en de volgende rijders hem niet meer kunnen ontwijken. Gelukkig zijn er geen blessures maar voor Luuk de Vries en Yauri Crienen die ook onderuit gaan is een goede klassering niet meer binnen bereik. Inmiddels is Van Crugten erin geslaagd weer een klein gaatje te slaan en heeft Ligtermoed zijn handen vol om Schoo van zich af te houden, terwijl ook Gouw, Suos en Van Kalkeren de aansluiting houden. Halverwege de race weten Van Crugten en Ligtermoed toch iets los te komen van de achtervolgers maar dan gaat het mis voor Van Crugten, die zich in de hairpin onderuit remt. Ligtermoed neemt de koppositie over en staat hem niet meer af. In de eindfase komt ook Gouw ten val in de hairpin en het is Rodgers die daar het beste van profiteert en tweede wordt. Suos weet nog net Schoo achter zich te houden en knap derde te worden, Van Kalkeren wordt achter Schoo vijfde. Den Hoed finisht een plaatsje hoger dan in de eerste race met een zesde plaats en Guy Mirer weet nog net Viggo Megard achter zich te houden en zevende te worden, zijn beste prestatie van het seizoen. Van Crugten wist zich na zijn val terug te knokken naar een negende plaats voor Timo Kubbinga die knap tiende werd en daarmee ook zijn beste prestatie van het seizoen neerzette.

Voor het dagklassement doet Ligtermoed de beste zaken en Van Crugten wordt tweede. Hij verzamelt net een puntje meer dan Rodgers, die mee mag naar het podium voor de derde plaats en de beker voor de snelste rookie. In het kampioenschap verstevigt Ligtermoed zijn leidende positie, hij loopt 13 punten verder uit op Van Crugten.

Thije Ligtermoed: “Ik heb gewoon zo hard gereden als ik kon, gelukkig kon ik wegkomen van de rest. Het was anders wel lastig geworden om te kunnen winnen, want je kan eigenlijk alleen in de laatste bocht, de hairpin inhalen.”

Shayden Rodgers werd derde en was de snelste rookie. Hij liet zien niet alleen op de TT Junior Track maar ook op een voor hem onbekend en heel ander circuit direct snel te zijn. “De omschakeling van de kleine baan waar ik eerder op heb gereden naar de grote baan viel me mee. De lay-out is anders maar de grip is heel goed hier. Dat je op een recht stuk naar beneden gaat was wel nieuw. Ik had natuurlijk ook een beetje geluk dat er een paar rijders voor me wegvielen maar ben natuurlijk erg blij met mijn derde plaats!”Handige links NK Junior Moto Racing Staphorst:

Tijdschema en volledige uitslagen
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter