Moreira behaalt eerste overwinning in hectische Moto3 race in Indonesië, Veijer (P4) mist het podium op een haar

5598
collin-veijer
Collin Veijer (95) - Moto3 finish Indonesië | foto© Intact GP

Diogo Moreira heeft zondagochtend de Moto3 race op het Pertamina Mandalika International Street Circuit gewonnen. De Braziliaan besliste een hectische race door op het juiste moment toe te slaan waarmee hij zijn eerste Grand Prix overwinning behaalde. Achter hem werden David Alonso en David Muñoz tweede en derde, Collin Veijer zat daar zeer dicht achter finishte als vierde.

Evenement: Pertamina Grand Prix of Indonesia
Circuit: Pertamina Mandalika International Street Circuit
Categorie: Moto3
Tijd: 12:00 – 12:35 uur lokale tijd, 06:00 – 06:35 uur Nederlandse tijd
Sessie: Race – 20 ronden
Omstandigheden: Zonnig, 34°C

Zondagochtend om 12:00 uur lokale tijd, 06:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit op het Pertamina Mandalika International Street Circuit voor de twintig ronden lange Moto3 race. Met een buitentemperatuur van ruim boven de 30°C en een asfalttemperatuur van zo’n 60°C was het zeer warm op het Indonesische circuit.

Voordat de race begon was er nog de nodige drama voor Ayumu Sasaki. De Japanner was in de ‘Sighting Lap’ onderuit gegaan waardoor zijn machine behoorlijk wat schade had opgelopen. Het Liqui Moly Husqvarna Intact GP team kon de machine op de grid oplappen maar het was verre van de ideale voorbereiding op deze race.

Polesitter Diogo Moreira startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor de goed gestarte David Alonso en Collin Veijer. Ivan Ortolá nam de vierde plaats in handn voor Taiyo Furusato en Dani Holgado, WK leider Jaume Masià had een aantal posities verloren. Veijer viel meteen aan en ging voorbij aan Alonso, achter hem wist ook Holgado de Colombiaan te passeren.

Holgado was sterk in de openingsfase en ging in de tweede ronde eerst voorbij aan Veijer waarna hij ook meteen afrekende met Moreira. Veijer besloot om op zijn beurt ook Moreira te passeren om zo Holgado te kunnen blijven volgen.

Ivan Ortolá had een jump start gemaakt en zou daardoor twee Long Lap penalty’s moeten uitvoeren in deze race.

In de derde ronde dook Veijer uit de slipstream van Holgado en bij het aanremmen voor bocht 10 nam hij de leiding over. Holgado aarzelde echter niet lang en zette zijn machine er vervolgens weer naast in bocht 16. Op dit moment was Masià alweer opgeklommen naar de derde plaats.

In de vijfde ronde kwam er een einde aan de race van Ana Carrasco. De Spaanse ging bij het insturen voor bocht 10 hard onderuit met een high-sider, het was haar eerste uitvalbeurt van het seizoen. Op dit moment waren Masià en Alonso weer voorbijgegaan aan Veijer maar de verschillen in de kopgroep waren nog erg klein met de eerste elf coureurs binnen twee seconden.

Langzaam maar zeker werd de kopgroep kleiner doordat de eerste zeven coureurs wegreden van de groep daarachter. Aan het eind van de zesde ronde viel Veijer weer aan door zijn Husqvarna naast de GASGAS van Alonso te zetten in bocht 16, hierdoor reed hij weer op de derde plaats achter Holgado en Masià.

Holgado nam aan het eind van de zevende ronde de leiding weer over van Masià dankzij een mooie uitremactie in bocht 16. De Spanjaard gebaarde naar Masià dat hij hem moest volgen en dat ze elkaar niet in de weg moesten rijden zodat ze een gaatje konden slaan naar de concurrentie. Vanwege het stuivertje wisselen in de kopgroep kwamen de coureurs daarachter ook weer dichterbij.

Aan het einde van de achtste ronde voerde Veijer een fenomenale inhaalactie uit waarbij hij Alonso en Masià in één keer eruit remde. Hierdoor schoof hij op van de vierde naar de tweede plaats en zette hij de achtervolging in op Holgado die al een klein gaatje geslagen had.

In de tiende ronde werd Adrián Fernández de tweede uitvaller vanwege een crash in bocht 11. De Spanjaard, het jongere broertje van MotoGP coureur Raúl Fernández, is voor de rest van het seizoen de vervanger van Tatsuki Suzuki bij Leopard Racing. Voor dit team rijdt de Fernández ook in 2024, zijn teamgenoot is dan Red Bull MotoGP Rookies Cup kampioen Ángel Piqueras.

Doordat er een aantal ronden niet veel werd ingehaald sloegen de eerste zes coureurs weer een gaatje naar de rijders daarachter. In de elfde ronde viel Moreira aan in bocht 10 en nam hij kortstondig de tweede plaats over van Veijer, de Nederlander wist meteen te counteren in bocht 16. Holgado had op dit moment een klein gaatje van twee tienden maar Veijer deed er alles aan om hem niet uit het oog te verliezen.

Een ronde later werd Veijer opnieuw aan de kant gezet in bocht 10, ditmaal gingen zowel Moreira als Masià aan hem voorbij. Opnieuw wist de Staphorster te counteren in zijn favoriete bocht 16 waardoor hij Masià weer een plekje terugverwees. Op dit moment werd Scott Ogden de volgende uitvaller met een crash in bocht 16.

In de dertiende ronde stootte Moreira door en nam hij voor het eerst in een aantal ronden tijd de leiding over van Holgado. De eerste zes coureurs hadden nog steeds een kleine voorsprong op de groep daarachter maar er werden nu meerdere inhaalacties uitgevoerd waardoor de achtervolgende coureurs konden aansluiten.

In de veertiende ronde had Holgado het gedeelte bij bocht 9 afgesneden zonder dat hij van het gas ging, dit resulteerde in een Long Lap penalty voor de Spanjaard. Een ronde later sneed ook Moreira dat gedeelte af maar de Braziliaan gaf zelf al terrein prijs om zo een penalty te voorkomen.

In de zestiende ronde nam Holgado zijn Long Lap penalty waardoor hij terugviel naar de tiende plaats. Masià werd de nieuwe leider in de race voor Alonso en Veijer en het was zichtbaar dat de inhaalacties steeds agressiever werden. De eerste acht coureurs waren minder dan een seconde van elkaar verwijderd en allemaal wilden ze niets liever dan op de hoogste trede van het podium staan.

Terwijl Masià uit het gedrang probeerde te blijven door aan de leiding werd achter hem flink gestreden door de naar voren gekomen David Muñoz, Moreira, Veijer, en Alonso. Dit was koren op de molen van Holgado die na zijn penalty weer naar voren was gekomen en nog niet uitgesloten was in de strijd voor de overwinning.

In de voorlaatste ronde maakte Masià een foutje bij het uitkomen van bocht 5 waardoor Muñoz voor het eerst de leiding over kon nemen. Op dit moment werd bekend wat Holgado nóg een Long Lap penalty had ontvangen, wederom voor het afsnijden van bocht 9 waardoor hij nu wel uitgeschakeld was in de strijd voor de overwinning.

Voordat Holgado hiervan op de hoogte was voerde hij eerst nog een gewaagde inhaalactie uit in bocht 10 waarbij hij onder andere Masià naar de buitenkant van de baan dwong.

Het kwam allemaal aan op de laatste ronde die Moreira als leideri nging voor Muñoz en Holgado. Veijer was vanwege de manoeuvre teruggevallen naar bocht 7 maar deed er alles aan om naar voren te komen. Holgado had zijn Long Lap penalty niet genomen en mengde zich in de strijd voor de koppositie ondanks dat hij na afloop van de race een tijdstraf zou krijgen.

In een fenomenale laatste ronde was het Diogo Moreira die zijn aanval op het juiste moment had getimed en uiteindelijk als winnaar over de streep kwam. Hij behaalde daarmee zijn eerste Grand Prix overwinning en werd de eerste Braziliaanse winnaar van een Moto3 / 125cc race. Hij werd de eerste Braziliaanse GP winnaar sinds Alex Barros in Estoril, 2005 en hij is na Barros en Adu Celso-Santos pas de derde Braziliaan met een Grand Prix zege achter zijn naam.

Een tiende achter Moreira kwam David Alonso als tweede over de streep met David Muñoz op de derde plaats. Veijer werd in de laatste ronde nog flink dwarsgezeten door Holgado waardoor hij terugviel naar de zevende positie, toch kwam hij sterk terug in de laatste twee sectoren en passeerde hij de finish uiteindelijk als vierde. Hij kwam slechts 0,060 seconde tekort op een podiumfinish maar evenaarde hiermee zijn beste resultaat in de Moto3 klasse.

WK leider Masià werd zesde terwijl Holgado met een tijdstraf van drie seconden als veertiende eindigde. Ayumu Sasaki wist geen punten te scoren op de achttiende plaats doordat hij en zeer slechte start had gemaakt en vervolgens veel posities moest goedmaken.