Het “Palacio de Congresos” in Valencia was zondagavond de plaats waar de traditionele “MotoGP Awards Ceremony” werd georganiseerd. Tijdens het gala werden de hoofdrolspelers van het 2019 MotoGP wereldkampioenschap gehuldigd voor hun prestaties gedurende het negentien Grand Prix weekenden tellende seizoen.

Marc Márquez kreeg de trofee overhandigd voor zijn zesde MotoGP-titel, die hij dit seozoen op indrukwekkende wijze wist te winnen door in 19 Grand Prix weekenden twaalf overwinningen, een nieuw puntenrecord en de triple (rijders, constructeur en team) voor zijn werkgever. Honda won tevens de constructeurstitel in het Moto3-wereldkampioenschap terwijl Kalex in de Moto2-klasse deze titel op haar conto mocht bijschrijven. Márquez won tevens voor de zevende keer op rij de “BMW M Award” als de beste MotoGP-coureur in de kwalificatie.

Het was niet het enige succes voor de familie Marquez want zijn broer Alex Márquez veroverde de titel in de Moto2 klasse, de tiende wereldtitel voor de Spaanse racende familie uit Cervera.

Moto3-wereldkampioen Lorenzo Dalla Porta stond voor het eerst op het podium tijdens de MotoGP Awards – net als Matteo Ferrari (Trentino Gresini), die de allereerste FIM Enel MotoE World Cup in de geschiedenis won.

Naast de drie wereldkampioenen en de World Cup-winnaar werden er vanzelf nog veel meer prijzen uitgereikt, zo verschenen ook alle nummer twee en drie uit de vier klasses op het podium. In de MotoGP klasse waren dat Andrea Dovizioso en Maverick Viñales, in de Moto2 klasse Brad Binder en Tom Lüthi, in de Moto3 klasse Aron Canet en Marcos Raminez en Bradely Smith en Eric Granado (FIM MotoE World Cup).

Maar dat was nog lang niet alles, ook “Rookies of the Year” Fabio Quartararo (MotoGP), Fabio Di Giannantonio (Moto2) en Celestino Vietti (Moto3) verschenen ten tonele terwijl Quartararo ook nog eens in het zonnetje werd gezet als beste Independent Team coureur van het jaar.

Tot slot werden ook nog de toekomstige sterren Red Bull MotoGP Rookies Cup-winnaar Carlos Tatay, Idemitsu Asia Talent Cup-kampioen Sho Nishumura, British Talent Cup-winnaar Scott Ogden en Moto3 Junior-wereldkampioen Jeremy Alcoba naar voren gehaald.

Na afloop van het gala werd de Black tie kleding ingewisseld voor een meer casual outfit en werd er flink feest gevierd tijdens de jaarlijkse IRTA-party in een iets verderop in Valencia gelegen discotheek.

Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App