NK Classics: Bakker ijzersterk in Hockenheim… en kampioen

373
groepsfoto
Groepsfoto incl. Japanse delegatie op de voorgrond; Jan Frank, staande 3e van rechts, Lex 4e van rechts | foto© Ernst Hagen

Tijdens de Hockenheim Classics in Duitsland afgelopen weekend, heeft Jan Frank Bakker overtuigend beide races op zijn naam geschreven en heeft hiermee het Nederlands Kampioenschap behaald. Lex van Dijk werd tweemaal tweede.

Het laatste raceweekend voor de NK Classics dit jaar op een verkort circuit van Hockenheim (2,58 km). Een Classic evenement met heel veel deelnemers in uiteenlopende klassen. De CMRCH deelnemers (NK) ook nu weer samen met de IHRO. Er zijn speciaal voor dit evenement enkele Japanners overgekomen (kennissen van Lex van Dijk), waaronder Kensei Sato (bekend van de ‘Over’-Yamaha’s), maar nu rijdend met een Honda CB450 racer.Jammer genoeg wat afzeggingen, echter toch een goed startveld met zo’n 32 rijders.

Hoewel het donderdagavond gigantisch heeft geregend, zijn de weergoden ons verder het hele weekend goed gezind..; een veelal stralende hemel en niet zo erg veel wind.

Trainingen:
Rond 14.00 uur gaat op vrijdagmiddag de eerste training van start. Erik v.d. Starre rijdt i.p.v. zijn vader Hans op de Suzuki T500 en komt af en toe binnen voor wat controlewerk. Alex Siertsema valt aan het einde stil naast de baan met carburateurprobleem.

Ernst heeft een motor die nogal flink rookt uit de uitlaat…

Uitslag: Jan Frank Bakker is het snelst, voor Lex van Dijk, Ernst Hagen en Erik van de Starre. Hierna volgen Guust van Gool, Ton Groot en Roel Pasop.

De tweede training is op zaterdagmorgen rond 9.50 uur. Geen uitvallers deze sessie. Ernst heeft deze training op zijn reservemotor gereden.., maar ook met deze komt hij redelijk rokend binnen… De Kawa 3-pitter van Leo M. rookt ook nog steeds, dat lijkt normaler, toch loopt de machine niet goed…

Uitslag na beide trainingen en tevens startopstelling: Jan Frank snelste, met een tijd van 1.19.4. Lex tweede en Ernst derde.

Erik v.d. Starre op plek vier, gevolgd door Guust, Ton en Roel. Mike van Aken op plaats acht en tevens eerste 350-er. Leo Molenaar en Jeroen de Jager maken de top tien vol.

Race 1:
De start van de eerste race over 14 ronden is ’s middags rond 16.25 uur. Ernst gaat niet van start vanwege de olieproblemen van zijn motor(en)… Iedereen is goed weg en na de eerste doorkomst is het Jan Frank op kop, voor Lex, Erik, Ton. Guust en Roel.

Na de tweede doorkomst zien we dat Guust  voorbijgegaan is aan Ton, verder is de volgorde gelijk gebleven. Wat verder naar achter vinden we Jeroen de Jager voor Mike van Aken, Leo Smids en Alex Siertsema die de Ducati heeft verruild voor zijn Honda.

Hierachter volgen Jan Koning, Sietse Douma en Leo Molenaar.

Jan Frank neemt op de eerste plaats wat afstand van Lex, een gat dat steeds groter wordt omdat Lex last heeft van een uitlopend wiellager, waar hij gelukkig wel de race mee kan uitrijden. Vanwege de korte baan worden er al snel rijders gedubbeld, maar dit gaat allemaal zonder problemen.

Uitslag van deze wedstrijd: Jan Frank winnaar en hiermee reeds NK Classics kampioen 2018..!!

Het is overigens al zijn tiende titel..!

Tweede wordt Lex en Guust wordt heel mooi derde! Erik is door problemen met een stuiterende voorvork en opgepompte onderarmen helaas wat afgezakt.

Ton vierde voor Roel en Erik. De zevende plek is voor Jeroen de Jager, die hiermee tevens eerste 350-er is. Hierachter eindigen Mike van Aken en Leo Smids. Jan Koning wordt tiende voor Sietse Douma en Leo Molenaar. Alex is afgezakt naar de dertiende plek.

’s Avonds is er al een prijsuitreiking en een uiterst gezellige ‘einde seizoens partij’…

De laatste race wordt op zondagmiddag verreden, wederom zonder Ernst…Hoewel Jan Frank dus al kampioen is, staan er nog wel enige belangen op het spel natuurlijk… Onder andere wat betreft de einduitslag van met name de tweede en derde plek in het kampioenschap… Als Lex weet te winnen is Ernst nipt met een puntje verschil zijn tweede plaats kwijt…

Race 2:
De start over wederom 14 ronden is zondagmiddag om 14.00 uur. Iedereen is goed weg en Erik heeft kopstart met de Suzuki, voor Jan Frank, Guust en Lex…

Er is echter direct een rode vlagsituatie vanwege een valpartij in bocht twee en de race wordt stilgelegd en even later opnieuw gestart.

Jeroen is gevallen en zijn motor bleef o[ de baan liggen. Het is overigens zijn eerste valpartij in zijn raceloopbaan…, gelukkig mankeert hem niets.. Alex en Jeroen kunnen niet meer van start.

Na de herstart is Lex wat al te voortvarend vertrokken en dat levert hem (pas na afloop…) 20 strafseconden op. Erik volgt voor Jan Frank, Ton, Guust en Roel.

Bij de tweede doorkomst is Jan Frank doorgeschoven naar plaats twee en is Guust Ton voorbij. Roel volgt, voor Leo Smids, Jan Koning, Mike en Leo Molenaar, met een nog steeds onwillige Kawa…

Sietse valt uit met een gerafelde primaire ‘belt’…

Jan Frank heeft bij de volgende doorkomst de kop overgenomen, maar Lex zit in zijn kielzog en Ernst staat op het dak met zijn gebit zijn nagels te polijsten… Erik is nog derde, gevolgd door Guust en Ton. Het gaatje naar Roel is wat groter geworden.

In de vijfde ronde stopt Erik ermee vanwege de wegliggingsproblemen en zijn onderarmen. Jan Frank en Lex nog altijd aan een touwtje en de volgorde verandert verder niet.

Naar het einde van de race weet Jan Frank dan toch wat afstand te nemen van Lex en komt Ton weer dichterbij Guust…Jan Frank komt tenslotte als eerste over de streep, voor Lex… Ton heeft toch Guust weten te verschalken en pakt zo de derde podiumplek.

Ondanks de strafseconden die Lex worden toebedeeld vanwege zijn te vroege vertrek, blijft hij overigens tweede in deze uitslag…Roel Pasop is vijfde, voor Leo Smids als eerste 350-er, Mike van Aken en Jan Koning. Leo Molenaar is negende en laatste.

Na de eerste plaats in het Nederlands Kampioenschap Classics van Jan Frank, is het dus toch nog Ernst Hagen op de tweede plaats, op vier punten gevolgd door Lex van Dijk..!

Vierde in de eindstand is Gerard van den Brom, Roel Pasop vijfde en Ton Groot zesde. Marc Beltman, de kampioen van de voorgaande twee jaar is door zijn overwinningen in Chimay en Gedinne zevende. Achtste is Guust van Gool.

Negende is Henk Nebbeling en ‘good old’ Jan Koning pakt heel fraai de tiende plaats..!

Het was een prachtig seizoen, met veel mooie races en een zeer verdiende winnaar van het NK..!

 


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App