1050
juniora-veldhoven
Start Junior A race Veldhoven | foto© Mariska Grob

Het NK Junior Moto Racing is op zaterdag 19 juni definitief van start gegaan in Veldhoven. Meer dan 100 jonge coureurs mochten na lang te hebben gewacht eindelijk de strijd met elkaar aangaan op kartcircuit De Landsard.

De voorjaarstrainingen op de TT Junior Track in Assen konden op zaterdag 10 april nog worden verreden maar wedstrijden in competitieverband werden vervolgens niet meer toegestaan. Inmiddels laten de versoepelingen het toe dat de jeugd weer aan competities mag deelnemen en werd de wedstrijd in Veldhoven op 19 juni de definitieve opening van het seizoen. In de minibike-klassen Junior A en Junior B, Molenaar NSF100 Cup, Yamaha KicXstart R125 Cup en de Open 125 werd er gereden om punten voor het Nederlands Kampioenschap. In de Open Minibike en Puchshop Cup, waarin ook oudere rijders uitkomen, werden er oefenraces verreden waarbij geen kampioenschapspunten konden worden behaald. De strijd was er echter niets minder om!

Junior A
In de Junior A-klasse komen de jongste rijders uit in de leeftijd van 6 tot en met 10 jaar. De Junior A-klasse is voor veel rijders de eerste échte racecompetitie, al hebben de meeste coureurs al veel getraind met hun minibikes. Zo ook de 8-jarige Miquel Sinke uit Monster. Met een vader en moeder die allebei actief zijn geweest in de wegrace kreeg hij het racen letterlijk met de paplepel ingegoten. Dat hij in Veldhoven de te kloppen man was liet hij al zien in de kwalificaties waarin hij de snelste tijd noteerde. Toch kreeg hij de overwinning van beide races niet in de schoot geworpen, want Sem Testers reed een groot deel van de eerste race aan de leiding. Daarna nam Sinke de koppositie over en stond hem niet meer af. Hij won ook de tweede race en schreef daarmee de dagoverwinning op zijn naam. Testers mocht mee naar het podium voor de tweede plaats en Mick Koomen werd derde.

Junior B
In de Junior B-klasse rijden jonge coureurs vanaf 9 jaar op het scherpst van de snede. Deze klasse is de minibike-topklasse voor deelnemers tot en met 14 jaar en de kwalificaties werden dan ook gecombineerd met de Open Minibike-klasse verreden, waarin de minste restricties voor de motor gelden. Douwe Douma was na de kwalificaties al de torenhoge favoriet: hij ging maar liefst acht tienden van een seconde sneller rond dan tweede man Gijs Huisman. In de races was Douma dan ook snel uit het zicht verdwenen, maar de strijd om de tweede plaats tussen Huisman, Senne Botman, Finn Testers, Gino Suurland en Casper Pennings bleef in de eerste race lang spannend. In de tweede race gingen Botman en Testers de strijd om de laatste podiumplaatsen met elkaar aan. Douwma was de onbetwiste winnaar van het dagklassement en Botman werd tweede voor Testers.

Open Minibikes
Geen punten voor het kampioenschap maar wel een felle strijd tussen Lorenzo Di Cicco en Tim Linde in de twee oefenraces die op zaterdagmiddag werden verreden. Beide kemphanen waren ontketend en het lukte niemand om bij ze in de buurt te blijven. Di Cicco was in beide races Linde net te snel af, maar Linde zette wel de snelste raceronde van de dag op de klokken met een ongelooflijk snelle rondetijd van 55 seconden. De middag werd echter overschaduwd door een nare valpartij: in de zesde ronde van de tweede race kwam Esther van den Berg ongelukkig ten val aan het einde van een lang recht stuk. Vanwege verdacht rugletsel werd er gewacht op een ambulance om haar de benodigde medische assistentie te kunnen bieden. In het ziekenhuis zouden er twee breuken in rugwervels worden geconstateerd maar na een nacht observatie mocht Van den Berg weer naar huis, waar ze de komende weken rustig zal revalideren. Alle coureurs en de gehele KNMV wensen haar uiteraard een spoedig herstel toe.

Open 125
In de Open 125-klasse is er de vrijheid om met ieder merk 125cc viertakt motorfiets uit te komen en zijn er weinig restricties. Vanaf 12 jaar mag je deelnemen en vorig  jaar won Loris Veneman het kampioenschap met een Suzuki GSX-R 125. Ook dit seizoen lijken de Suzuki’s oppermachtig te zijn. Toch wist Kevin de Haan met zijn Yamaha R125 de eerste race te winnen en in de tweede race als derde te eindigen, wat hem met 1 punt verschil de dagzege opleverde, voor de Suzuki-coureurs Tom Kuil en Roy Klompmakers.

Puchshop Cup
De Puchshop Cup is populairder dan ooit! Wat jaren geleden begon met een paar gastoptredens per jaar groeide uit tot de grootste klasse van het NK JMR met zo’n dertig inschrijvingen. In Veldhoven stonden er 19 coureurs aan de start van de oefenraces. De Puchshop Cup is een heel gevarieerde klasse met deelnemers in alle leeftijden. Er wordt gereden voor een 70cc Standaard- en een 70cc Expi-klassement. In Veldhoven was Pascal Mussche de snelste Standaard-coureur terwijl Bart Dijkhof de snelste was in de Expi-klasse.

Alle klassen zullen hun volgende wedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap rijden in het weekend van zaterdag 10 juli en zondag 11 juli op de TT Junior Track in Assen.