NTC: Sessler kampioen na spannende titelstrijd, Van Crugten beste Nederlander

241
Start eerste Northern Talent Cup race in Hockenheim | Foto credit: Damon Teerink

Rocco Sessler is na een spannende ontknoping Northern Talent Cup kampioen 2023 geworden. Jurrien van Crugten werd met een vierde en zesde plaats de beste Nederlander in Hockenheim. Ook Kyano Schoo, Delano Greven en Tom Kuil reden in de tweede race in de kopgroep.

Ook voor de Nortern Talent Cup werd afgelopen – net als voor het Duitse IDM kampioenschap – de seizoensfinale verreden op de Hockenheimring. Het was het zevende raceweekend voor de talentencompetitie. Het was tevens de laatste keer dat de Northern Talent Cup reed met de KTM-motoren. Volgend jaar racen de Northern Talent Cup rijders met Honda’s. Drie rijders hadden op voorhand nog kans op de titel. De Zwitser Lennox Phommara had 15 punten meer dan de Duitser Rocco Sessler en 20 punten meer dan de Deen Julius Ahrenkiel-Frellsen. Jurrien van Crugten stond voorafgaand aan de slotraces negende in de tussenstand, één positie hoger dan Kyano Schoo.

Zaterdagmorgen werd de kwalificatie voor de eerste race verreden. Lennoxx Phommara wist de pole position te pakken voor Maxime Schmid en Sesseler. Schoo wist zich keurig als vierde te kwalificeren. Van Crugten kwam vroeg in de sessie ten val waardoor hij veel rijtijd verloor. Van Crugten kwam daardoor niet verder dan een zestiende startplek. Delano Greven en Tom Kuil kwalificeerden zich respectievelijk als achttiende en twintigste voor de races.

RACE 1:
Kort na de start wisten titelkandidaten Phommara en Sessler ruim weg te rijden van de rest van het veld. Daarachter ontstond er een grote groep rijders die in gevecht waren voor de laatste podiumplaats met daarin ook de Nederlanders Schoo en Van Crugten. Ahrenkiel-Frellsen reed ook in deze groep, maar schakelde zichzelf uit in de titelstrijd door halverwege de race onderuit te gaan. Phommara reed continu op kop, maar Sessler ging in de laatste ronde in de aanval. Er volgden meerdere inhaalacties die op het randje waren. Sessler kwam als leider de laaste bocht uit. Phommara reed in de sprint naar de finish tegen het achterwiel van Sessler aan en kwam daarbij ten val. Sessler won de race en de motor van Phommara was te beschadigd om nog weer op te pakken. Hierdoor zette Sessler een achterstand van 15 punten om in een voorsprong van 10 punten voor de laatste race. Van Crugten eindigde in de strijd daarachter net buiten het podium op een vierde plaats. Schoo werd negende. In de derde groep werd Kuil de winnaar op een tiende plaats. Ook waren er punten voor Greven met een veertiende plaats.

RACE 2:
Zondagmorgen was de tweede kwalificatie die de startopstelling voor Race 2 bepaalde. Phommara was in deze sessie het snelste voor Van Crugten. De nieuwe kampioenschapsleider Sessler vertrok vanaf de vierde plaats. Schoo plaatste zich als tiende, Kuil was zestiende en Greven achttiende. Voor de titelkansen van Phommara was het beter als er een grote kopgroep bij elkaar bleef, want had hij meer kans om punten goed te maken op Sessler. Phommara kreeg wat hij wilde, want er ontstond maar een kopgroep van maar liefst zestien rijders met daarin alle vier de Nederlanders. Titelkandidaten Phommara en Sessler, maar ook Van Crugten waar veel vooraan in de groep te zien. Phomarra en Sessler deden beiden wat ze moesten doen. Phomarra deed het maximale door de race te winnen. Sessler finishte als derde en werd daarmee Northern Talent Cup kampioen 2023. Van Crugten werd zesde. In de kopgroep finishten Schoo als tiende, Greven als veertiende en Kuil als vijftiende.

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: