OFFICIEEL: Suzuki verlaat MotoGP en EWC na 2022 seizoen

5625
Team Suzuki Ecstar op het TT Circuit Assen | © Suzuki Racing

Suzuki Motor Corporation zal aan het einde van 2022 alle motorsportactiviteiten beëindigden. Nadat in mei al bekend werd dat de Japanse fabrikant uit de MotoGP klasse zou stappen is nu officieel bevestigd dat Suzuki ook het FIM Endurance World Championship zal verlaten.

Het grote nieuws kwam op maandag 2 mei na afloop van de Spaanse Grand Prix tijdens de traditionele testdag op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto dat Suzuki aan het eind van 2022 de MotoGP klasse zal verlaten. Het nieuws kwam als donderslag bij heldere hemel en dat was ook het geval voor de teamleden bij wie dit nieuws als een bom insloeg.

Lees ook: BREAKING: Suzuki verlaat MotoGP aan het eind van 2022
Lees ook: Suzuki trekt zich terug uit de MotoGP, het nieuws dat insloeg als een bom
Lees ook: Statement Dorna aangaande MotoGP vertrek Suzuki
Lees ook: Joan Mir verrast en geschrokken van besluit Suzuki om de MotoGP te verlaten
Lees ook: Verdriet, boosheid en onbegrip bij Rins en Mir na beslissing van Suzuki om MotoGP te verlaten

Nadat er lang gewacht moest worden op een officieel bericht vanuit Suzuki Motor Company kwam dat uiteindelijk maar liefst tien dagen later op donderdag 12 mei voorafgaand aan de Franse Grand Prix in Le Mans. Er werd echter vermeld dat de Japanse fabrikant nog in gesprek was met Dorna Sports, de promotor van het MotoGP kampioenschap, omdat er een contract was getekend voor deel name tot en met 2026.

Na lang onderhandelen zijn Dorna en Suzuki er dus uitgekomen en kan de Japanse fabrikant het vertrek uit de MotoGP klasse officieel aankondigen. Daarnaast zal Suzuki ook het FIM Endurance World Championship verlaten, nota bene terwijl ze aan de leiding staan van dat kampioenschap nadat ze eerder dit jaar de 24 uur van Le Mans wisten te winnen en vierde werden in de 24 uur van Spa-Francorchamps.

Het blijft hoe dan ook een grote aderlating dat een fabrikant als Suzuki met een geweldige historie vanaf 2023 niet meer officieel deel zal nemen aan de internationale motorsport. Het bedrijf zal zich op andere zaken richten en zien motorsport daar niet als onderdeel van.

Bekijk hieronder het officiële persbericht van Suzuki Motor Company.

BEËINDIGING VAN DE MOTOGP™- EN EWC-FABRIEKSDEELNAME AAN HET EINDE VAN HET SEIZOEN 2022

Persbureau Team Suzuki – 13 juli.

Suzuki Motor Corporation en Dorna zijn tot een overeenkomst gekomen om de deelname van Suzuki aan de MotoGP aan het einde van het seizoen 2022 te beëindigen. Suzuki zal ook zijn fabrieksdeelname aan het World Endurance Championship (EWC) aan het einde van het seizoen 2022 beëindigen.

Wij zullen blijven racen in het MotoGP- en EWC-kampioenschap van 2022 en ons maximaal blijven inspannen om de resterende races te winnen. We streven ernaar om de raceactiviteiten van onze klanten te blijven ondersteunen via ons wereldwijde distributeursnetwerk.

Wij willen onze diepste dankbaarheid betuigen aan alle Suzuki-fans die ons enthousiast hebben gesteund en aan al diegenen die de motorraceactiviteiten van Suzuki al vele jaren steunen.

Toshihiro Suzuki, Representative Director en President: “Suzuki heeft besloten de deelname aan de MotoGP en de EWC te beëindigen omdat het zijn middelen moet herbestemmen voor andere initiatieven met het oog op duurzaamheid. Motorraces zijn altijd een uitdaging geweest op het gebied van technologische innovatie, waaronder duurzaamheid, en de ontwikkeling van personeel. Deze beslissing betekent dat we de uitdaging aangaan om de nieuwe bedrijfsactiviteiten voor motorfietsen op te bouwen door de technologische capaciteiten en het personeel die we via de motorraceactiviteiten hebben gecultiveerd, te herbestemmen om andere wegen voor een duurzame samenleving te onderzoeken.

Ik wil graag mijn diepste dankbaarheid uitspreken aan al onze fans, rijders en alle belanghebbenden die zich bij ons hebben aangesloten en ons enthousiast hebben gesteund vanaf de ontwikkelingsfase sinds we zijn teruggekeerd naar de MotoGP-racerij.

Ik zal mijn best blijven doen om Alex Rins, Joan Mir, Team SUZUKI ECSTAR en YOSHIMURA SERT MOTUL te ondersteunen om competitief te strijden tot het einde van het seizoen.

Ik dank u voor uw vriendelijke steun.”Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter