Pedro Acosta (P9): Druk?…. druk maken is voor compressors

3152
pedro-acosta
Pedro Acosta - Sepang Test | foto© Red Bull Content Pool

Vele ogen waren er de afgelopen drie dagen in Sepang gericht op de bekende namen en de mogelijke herstelde verhoudingen tussen de verschillende MotoGP fabrikanten. Maar er verscheen ook in de dit seizoen in de MotoGP klasse debuterende coureur aan de start in naam van de jonge Spanjaard Pedro Acosta. De 19-jarige Red Bull GASGAS Tech3 coureur werkte echter zijn testprogramma af als een volwassen coureur tussen de gevestigde orde en noteerde een indrukwekkende negende rondetijd, en dat in pas zijn tweede optreden op een MotoGP machine.

Het zijn maar testen, rondetijden zeggen niet alles, de eerste WK-punten worden pas verdeeld begin maart tijdens het eerste Grand Prix weekend van het seizoen in Qatar,……. het zijn zomaar een paar kreten die we na afloop van een test vaak langs zien komen. Kreten die vaak uit de mond komen van fans die hun favoriet nog niet het gewenste niveau zien halen tijdens een pre-season test. Heel begrijpelijk en dat was de afgelopen dagen niet anders tijdens en na afloop van de eerste MotoGP test van 2024 in Sepang.

De door de coureurs gereden snelste rondetijden zeggen inderdaad lang niet alles. Insiders kijken echter verder dan alleen die ene snelle ronde, analyseren heel andere zaken en kunnen aan de hand van een totaalbeeld wel al een redelijke inschatting maken.

Zo is er na afloop van de driedaagse test in Sepang veel respect en waardering voor het optreden van regerend Moto2 wereldkampioen Pedro Acosta. De 19-jarige Spanjaard kan terugkijken op een geslaagde testweek in Maleisië. Acosta wist de afgelopen drie dagen alle sessies intensief te benutten, zijn GASGAS machine zich steeds meer eigen te maken en de kneepjes van het MotoGP leerproces steeds beter onder de knie te krijgen. Natuurlijk een klein beetje geholpen door drie extra testdagen (tijdens de Shakedown Test) liet hij de afgelopen drie officiel testdagen een indrukwekkend tempo zien om uiteindelijk op de derde en afsluitende testdag een snelste ronde van 1’57.365 te laten noteren. Een rondetijd die na afloop goed bleek te zijn voor de negende plaats op de gecombineerde tijdlijst en waarmee de Spanjaard uiteindelijk maar 0,683 seconde prijs hoefde te geven op de ‘bloedsnelle’ en snelste ronde van tweevoudig wereldkampioen Francesco Bagnaia. Daarnaast mogen we niet vergeten te vermelden dat Acosta slechts 0,058 seconde prijs hoefde te geven op de zevende rondetijd van de ervaren KTM-coureur Brad Binder die in 2024 over eenzelfde machine beschikt. Om het verhaal helemaal compleet te maken, Acosta werd hiermee als debutant in de klasse de tweede coureur op een KTM RC-16 (GASGAS=KTM RC-16) en gaf hiermee Jack Miller en zijn teamgenoot Augusto Fernandez het nakijken.

Maar niet alleen met zijn prestaties op de baan maakte de jonge Spanjaard indruk, ook zijn Red Bull GASGas Tech3 Racing crew stak niet onder stoelen en banken onder de indruk te zijn van de feedback die hun jonge protegé kon geven in de pitbox, feedback als een volwaardig en volwassen MotoGP coureur met oog voor de kleinste details. En als we dan als laatste nog vermelden dat ook de aanwezige mediavertegenwoordigers tijdens de gebruikelijke media debriefs aan het einde van de dag regelmatig hun wenkbrauwen fronsten en met de mond open zijn verhaal aanhoorden dan kunnen we bijna niet anders concluderen dat de MotoGP klasse in 2024 een nieuwe ster mag verwelkomen en alle ingrediënten aanwezig zijn voor een mooi seizoen: een man met snelheid, talent en charisma.

Na afloop van de derde en afsluitende testdag sprak Acosta met de media, en het zal niemand verbazen dat ook de 19-jarige debutant zelf terugkijkt op een geslaagde 2024 MotoGP Sepang Official Test.

Pedro Acosta: “Ik ben absoluut tevreden, ook over hoe deze derde en laatste officiële testdag verliep. Natuurlijk wilden we kijken wat er allemaal mogelijk was tijdens deze afsluitende testdag hier in Sepang. Vanaf de tweede sessie kon ik voor het eerst de volledige prestaties van mijn fiets gebruiken en ik kan jullie vertellen, het was fantastisch. Maar als ik heel eerlijk ben, er zit nog wel iets meer in omdat ik simpelweg niet de perfecte ronde heb kunnen rijden. Vooral bij de uitkomen van enkele bochten ging het niet echt goed. Van alles ontbreekt nog een beetje. Als je mij vraagt ​​wat ik mis dan is mijn antwoord: 0,6 seconden! [laat dat nu net het verschil zijn met de snelste rondetijd van Bagnaia. Red.) Deze jongens weten hoe ze snel moeten rijden, ze zijn echt niet dom. Het is dus geen verrassing, maar ik ben best wel blij. We zijn allemaal sneller dan het ronderecord hier op dit circuit en dat zegt natuurlijk genoeg.”

Degene die Acosta iets beter kennen wisten op voorhand dat Acosta tijdens deze test niet naar de mannen achter in het veld zou kijken, maar dat de tweevoudig wereldkampioen zich tijdens eerste test van 2024 meteen al voorin het veld zou melden mag gerust een indrukwekkende prestatie worden genoemd. Ondanks een gezond portie zelfvertrouwen gedraagt ​​de pas 19-jarige coureur zich allesbehalve arrogant. De signalen na deze eerste belangrijke test zijn duidelijk positief. De titel ‘Rookie of The Year’ heeft hij in ieder geval al gewonnen, daar liggen dan ook duidelijk niet zijn prioriteiten.

Druk? druk maken is voor compressors – een uitdrukking die we op de Racesport.nl redactie tijdens de vaak hectische Grand Prix weekenden nogal eens gekscherend gebruiken – en deze uitspraak lijkt ook op het lijf geschreven van Acosta. Het is namelijk duidelijk dat hij zich van de wijs zal laten brengen en niet zal laten beïnvloeden door de hoge verwachtingen van buitenaf.

Pedro Acosta: “Druk? “Het is maar een woord. Als je er zelf in gelooft, zul je het voelen, anders niet. Ik heb de afgelopen drie jaar van mijn leven met de druk van buitenaf om moeten gaan. Dit is voor mij vrij normaal geworden. We moeten ons gewoon niet te veel op de resultaten van deze test concentreren. Miller 14e, Marini 19e, Rins 16e, Quartararo 11e – deze jongens zullen tijdens een raceweekend vooraan staan. Daarom is het vooral belangrijk om kalm te blijven.”

Het debuut van Acosta doet velen denken aan de debuutjaren in de koningsklasse van een Valentino Rossi, een Casey Stoner en meer recentelijk Marc Marquez. Persoonlijkheden, die naast dat ze meteen bloedsnel waren en gingen winnen ook beschikten over talent, charisma en een aantal bijzondere karaktertrekken. Eens in de zoveel tijd duiken ze op, het kan zomaar eens zijn dat dit het geval is in 2024 en dat deze nieuwe ster en dit ‘uitzonderlijke’ talent luistert naar de naam Pedro Acosta. Laat het 2024 MotoGP seizoen maar beginnen!!

 

Handige links 2024 MotoGP Sepang Official Test:

Tijdschema en volledige uitslagen
FotoverslagVolg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube   Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.