Wat wil de kleine coureur in de winter? Hetzelfde als de grote coureur, trainen op de racemotor! Honderden hebben dat de afgelopen 5 maanden weer gedaan. Niet in Spanje, nee gewoon in Nederland. Op indoor kartbanen en onder begeleiding van ervaren trainers en instructeurs.

20 rijders uit het RACE-KIDS opleidingstraject rijden in hun wintertraining mee in een duurtest. Ze gaan 5 maart hun krachten meten in een 2 uurs race. Met totaal 19 teams en ruim 55 deelnemers gaan zij namens de RACE-KIDS Motorsport Rookies meestrijden om de titel Pocketbike Endurance Kampioen 2017 te veroveren.

Een sensationele ervaring volgens Henk Schotman, initiatiefnemer en manager van RACE-KIDS:

“RACE-KIDS grijpt deze duur race aan om 20 coureurs te begeleiden en ondersteunen in een teamervaring. Want in één team met 3 rijders zoveel mogelijk ronden racen is anders dan een solorace rijden. Tactiek en uithoudingsvermogen in een team. Nieuwe aspecten die een bijzondere ervaring zullen opleveren. Tijdens de indoor trainingen hebben ze al geleerd hoe samen door een bocht te rijden, in racelijnen te variëren en elkaar in te halen. Een belangrijke basis voor deelname aan een veilige en goede endurance prestatie. Daarom durven zij de uitdaging aan. Voor RACE-KIDS een leuke promotie gelegenheid en prima vuurdoop voor de nieuwe ontwikkelde 4Takt pocketbike racemotoren.”

RACE-KIDS Motorsport Rookies daagt de jeugd dus uit?

“Ja. Want met een uitzondering, zijn de meerderheid van onze deelnemers jong, gaan naar de basisschool en sommigen beginnen net te puberen. In 2016 hebben we track-day belevenissen geboden aan 1.200 kinderen. 50 weken per jaar beleven wij motorsport met al die kinderen en hun ouders samen. Motorsport is populair bij kinderen en hun ouders. Met andere partijen werken we samen aan sportstimulering en ontwikkeling. RACE-KIDS verzorgd de ‘basisschool’ opleiding in het wegrace traject. En doordat we elke weekeinde ergens anders in Nederland onze mogelijkheden aanbieden, is het aantal deelnemers zo hoog. De kinderen stimuleren elkaar om zo vaak mogelijk te komen en willen niets liever dan elke week meedoen. Daarom willen we meer kinderen uitnodigen eens te komen meedoen, ervaren hoe leuk het is om motor te rijden. Want met meer rijders uit dezelfde regio wordt samen trainen en plezier beleven steeds makkelijker en voordeliger.”

Tegen de stroom in?

“Nee zeker niet. Alleen heeft ook de wegrace motorsport vernieuwing nodig. De invulling moest blijkbaar anders. En daar hebben wij op ingespeeld. En ja ook de invulling voor volwassenen of oudere jeugd is wel echt anders dan voor kinderen van 6-12 jaar. Daar moet motorrijden vooral beginnen met lage kosten en zonder prestatiedrang. Plezier, vriendschap en zorgeloos voor ouders, zijn de vaak gehoorde reacties. We hebben aangetoond dat ons concept van flexibel huren van materiaal tot inschrijven per evenement goed aanslaat. Bekendheid met ons concept is waar we in 2017 verder aan gaan werken. In de komende weken maken we ons programma voor buiten bekend. Dat gaan we volop promoten en zo nog ouders met kind op de motor te krijgen. Nieuw in 2017 is dat we dat met de motorbranche samen doen. We merken dat veel kinderen ouders hebben die zelf motor rijden of dat gedaan hebben. Met meer dan één miljoen rijbewijshouders en over een half miljoen motorbezitters in Nederland ook niet echt verwonderlijk! Potentie genoeg, alleen heeft het tijd en branche betrokkenheid nodig om die bekendheid te krijgen bij een groter publiek. Zo maken we samen bekend dat motorrijden samen met je kind heel leuk is. De grote motorzaken en de motorbond zien dat inmiddels ook in.”