Marcos Ramirez heeft zaterdag voor het tweede weekend op rij pole position behaald in de Moto3 klasse op het Sepang International Circuit in Maleisië. In een sessie waar hier en daar druppels begonnen te vallen was de Spanjaard het snelst voor Tatsuki Suzuki en John McPhee.

Zaterdag om 12:35 uur lokale tijd, 05:35 uur Nederlandse tijd ging de kwalificatie van start voor de Moto3 klasse op het Sepang International Circuit in Maleisië. Na een zonnige ochtend begon de bewolking zich samen te pakken boven het circuit en werd er hier en daar al een druppel gevoeld.

Qualifying 1
Terwijl de baan nog droog was en de wolken steeds dreigender werden leken de coureurs weinig haast te hebben. Zoals men normaal gesproken staat te wachten bij het einde van pit lane namen de coureurs nu rustig de tijd om de baan op te gaan, opmerkelijk aangezien de regen ieder moment uit de hemel zou kunnen komen.

De beslissing in deze eerste kwalificatiesessie zou uiteindelijk in de slotminuten vallen waarbij Albert Arenas met een 2’12.390 de snelste rondetijd reed. Achter de Spanjaard die de laatste drie races op het podium heeft gestaan eindigden Niccolò Antonelli, Jaume Masia en Can Öncü in de top vier en mochten zij verder naar Qualifying 2. Tony Arbolino klokte de vijfde rondetijd wat hem een negentiende startplaats oplevert, daarachter eindigden Raúl Fernández, Romano Fenati, Dennis Foggia, Kazuki Masaki en Stefano Nepa in de top tien.

Qualifying 2
Vervolgens was het aan de achttien snelste Moto3 coureurs om de strijd aan te gaan voor pole position. Terwijl het licht op groen sprong voor de tweede kwalificatiesessie werden er op meerdere plaatsen regenvlaggen gezwaaid maar vooralsnog leek het nog niet dusdanig te zijn dat het de Moto3 coureurs heel veel zou hinderen.

Al heel vroeg ging het mis voor Kaito Toba. De Japanner crashte in bocht 8 maar bleef ongedeerd.

Terwijl de coureurs meteen een hoog tempo lieten zien begonnen er meer druppels te vallen. Toch werd er niet geaarzeld en hielden de coureurs het tempo hoog. Sic58 Squadra Corse coureur Tatsuki Suzuki kwam vroeg in de sessie naar de voorlopige pole position met John McPhee en Albert Arenas daar kort achter.

Met zo’n vijf minuten te gaan kwamen de coureurs binnen voor nieuwe banden om vervolgens een ultieme poging te doen. Er werd tot het laatste moment gewacht om de pits te verlaten en dit zou voor een aantal coureurs later averechts werken. Om op tijd over de streep te komen om zodoende nog één ronde te kunnen rijden moest er een zeer snelle ronde uit de pits gereden worden en hier slaagde niet iedereen in. Daarom kwam slechts nog maar een aantal coureurs in aanmerking voor pole position.

Uiteindelijk was het Marcos Ramirez die zijn aanval perfect had getimed en met een 2’11.758 pole position wist te claimen, zijn tweede op rij. Tatsuki Suzuki werd naar de tweede plaats verwezen terwijl John McPhee, rijdend voor het Maleisische Petronas Sprinta team de derde tijd wist te rijden. Daarachter eindigden Albert Arenas, Celestino Vietti, Darryn Binder, Lorenzo Dalla Porta, Ayumu Sasaki, Gabriel Rodrigo en Alonso López in de top tien.

De Moto3 race over 17 ronden gaat zondagochtend om 05:00 uur Nederlandse tijd van start.

 

Handige links Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App