RAP Holland: Manny van Tiburg en Lars Baron winnen in Vledderveen

609
rap-holland
RAP Holland - Vledderveen | foto© John Bruininck

Manny van Tilburg (junioren A) en Lars Baron (junioren B) zijn dag winnaars geworden tijdens de vijfde race om het Nederlands kampioenschap minibiken bij Rap-Holland. Op een zonovergoten en warm Circuit van Vledderveen waren ze de sterkste op het technische circuit.

Junioren A Race 1:
Manny van Tilburg trainde op pole position voor Ruben Nijland en Luuk de Vries. Bij de start was het echter Jaylen korporaal die vanaf plaats 4 achter Manny de eerste bocht indook. Manny heeft dit jaar (op 1 manche na op het natte circuit van Francorchamps) alle races gewonnen. Ook nu was hij gemiddeld een paar tienden per ronde sneller dan de achtervolgers en liep ronde na ronde steeds verder weg. Achter Manny ontstond een spannend gevecht met Jayden, Luuk en Ruben. Kort daarachter waren het Thimo Minnen, Senne Botman en Nino Constantin. Deze werd in het voordeel van Thimo beslist die daarmee knap vijfde werd. Het gevecht voor de laatste podiumplaatsen werd pas in de laatste bocht écht beslist. Jaylen wist de gehele race keurig te verdedigen en werd tweede voor Luuk en Ruben die daardoor net het podium mistte.

Junioren A Race 2:
Ook bij de start van race 2 was het Manny die snel uit kon checken en opnieuw Jaylen samen met Luuk en Ruben die volgde. Manny heeft vorig jaar veel geleerd en dat betaald zich nu uit in een snelle en stabiele rijder. Met opnieuw Jaylen, Luuk en Ruben in de achtervolging hadden de laatste 2 zeker een plan om te proberen plaats 2 van Jaylen af te snoepen. Ruben kwam eerst bij Luuk voorbij en wilde dit 2 rondjes later bij Jaylen ook doen met ingaan van bocht 2 maar helaas was dit te veel gevraagd voor de voorkant van de motor en crashte. Het was dus alleen aan Luuk om te proberen Jaylen van zijn tweede plaats te halen. Net als in race 1 reed Jaylen strak en verdedigend. Wat Luuk ook probeerde, hij kwam er niet voorbij. Manny won opnieuw de race voor Jaylen. Luuk mocht het podium beklimmen op plaats 3. Nino werd vierde voor Thimo en een verrassende Jay-Jay den Hoed op plaats 6 voor Gino Suurland, Levi Vlier, Senne Botman en Scott de Kwaadsteniet met een mooie top 10 klassering.

In het kampioenschap is het Manny die 59 punten voorsprong heeft op Jaylen Korporaal en Thimo Minnen die met stabiele resultaten op plaats 3 staat.

Junioren B Race 1:
In de kwalificaties waren het de (tweeling)broertjes Lars en Stijn Baron die op plaats 1 en 2 trainden voor Matthew Luisman, Teun Ticheler en Kenji Echobardo. Spannend zou het zonder twijfel gaan worden. De top 5 stond namelijk binnen 0,2 seconden getraind. Bij de start was het Kenji die crashte maar gelukkig verder kon. Na een ronde was het echter Lars die een klein gaatje kon slaan. Daarachter waren het Leon Keppel, Teun en Matthew die een mooie strijd voerde voor P2. Helaas ging het na een aantal rondes mis voor Teun, Matthew en Rick Jansen. Teun raakte het gras en crashte. Matthew kon hem niet ontwijken en Rick helaas ook niet. Met zijn 3’en crashte ze hard maar door de steun van het medical team viel alles mee. Rick had alleen erg last van zijn pols en daarmee werd besloten om niet te starten voor race 2. Lars daarentegen leek op weg naar de overwinnen maar kwam in contact met een achterblijver en crashte ook. Maar als de ene Baron er niet is, dan is de ander er wel en zo werd Stijn winnaar voor Leon. Lars werd ondanks zijn crash nog derde voor Randy de Ruiter, Kenji en Beau van Woerkom die knap zesde werd in zijn tweede race bij de Junioren B.

Junioren B Race 2:
Lars wilde maar 1 ding en dat was revanche! Hij vertrok vanaf P3 maar wist al snel aan de leiding te komen voor Leon, Stijn en Matthew. Teun moest achteraan starten vanwege zijn crash in race 1 maar sloot kort voor het eind van de wedstrijd aan voor P2. Hij reed een gat dicht van 5 seconden en mengde zich erg knap in de strijd. Na 12 minuten was het Lars die over de streep kwam, voor Leon. Teun wist met een mooie inhaalactie stijn te verschalken en werd derde. Ondanks de crash was de dag overwinning voor Lars, voor Leon, Stijn, Teun, Kenji, Matthew, Beau & Randy de Ruiter.

In het kampioenschap kan nog alles gebeuren. Lars leidt met 30 punten voorsprong op Leon. Daarachter volgen Teun, Matthew en Randy die de top 5 compleet maakt.

De volgende race is na de zomerstop op het Midland circuit in Lelystad op 31 augustus. Het kampioenschap met gelijkwaardige motorblokken is spannend, gezellig, gemoedelijk en leerzaam te noemen. Dankzij coach en oud coureur Bryan Schouten krijgen de jonge talenten veel tekst en uitleg zowel op- als naast de baan. Rap-Holland: Small bikes, big fun!