Rea wint chaotische flag-to-flag race in Australië en beëindigt zegeloze reeks

2938
Jonathan Rea aan de leiding in Race 1 - Phillip Island Grand Prix Circuit | © Russell Colvin

Jonathan Rea heeft zaterdag de eerste World Superbike race van het weekend gewonnen op Phillip Island. De race begon onder regenachtige omstandigheden maar al gauw droogde het op waardoor er gewisseld moest worden naar slicks. Daarmee behaalde Rea zijn eerste overwinning in ruim zes maanden tijd voor Toprak Razgatlioglu en Alex Lowes.

Zaterdag om 16:00 uur lokale tijd, 06:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit voor de eerste World Superbike race van het weekend over 22 ronden op het Phillip Island Grand Prix Circuit.

Na een regenachtige start van de dag werd de Superpole sessie op een nagenoeg volledig droge baan verreden, echter was er voorafgaand aan deze Race 1 weer flink wat regen gevallen waardoor de coureurs allemaal op regenbanden stonden. Vlak voor de start van de race scheen de zon wel weer en waaide het ook stevig waardoor het asfalt weer snel kon opdrogen.

Het was polesitter Álvaro Bautista die het beste wegkwam en als leider de eerste bocht inging voor de goed gestarte Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea. Andrea Locatelli schoof op naar de vierde positie voor Alex Lowes en Garrett Gerloff, daarachter waren het Axel Bassani, Michael Rinaldi, Xavi Vierge en Lucas Mahias in de top tien. Michael van der Mark was ook goed van zijn plaats gekomen en reed op P11.

Bij het ingaan van de tweede ronde zette Rea een aanval in op Razgatlioglu in bocht 1 (Doohan Corner) maar de Kawasaki coureur ging wijd en kwam zelfs in het gras terecht. De zesvoudig wereldkampioen verloor opmerkelijk genoeg nauwelijks tijd waardoor hij weer als derde op de baan kwam achter Bautista en Razgatlioglu.

Razgatlioglu, Rea en Lowes waren duidelijk sneller dan Bautista maar de Spanjaard reed zeer verdedigende lijnen. Ook op het rechte stuk kon hij weer wat meters goedmaken op de concurrentie.

Bij het ingaan van de derde ronde probeerde Rea het nog een keer om Razgatlioglu te passeren in bocht 1 (Doohan Corner) en ditmaal slaagde hij erin om de tweede positie over te nemen. De Noord-Ier aarzelde niet en ging vervolgens ook voorbij aan Bautista in bocht 4 (Miller Corner) waardoor hij de leiding overnam.

Een ronde later volgde Razgatlioglu dat voorbeeld en nam hij de tweede plaats over van Bautista bij het aanremmen voor Miller Corner, de voormalig wereldkampioen wilde Rea niet laten ontsnappen. Ook Lowes wist dat hij zo snel mogelijk voorbij moest gaan aan Bautista en deed dat op knappe wijze in bocht 8 (Hayshed). Van der Mark reed op dit moment op de tiende positie.

Terwijl Razgatlioglu zijn achterstand naar Rea dichtreed werd Lowes dwarsgezeten door Bautista die zijn positie niet zomaar wilde opgeven. Dat kostte de Kawasaki coureur tijd maar hij leek in staat te zijn om met het tempo van Rea en Razgatlioglu mee te kunnen.

Bij het ingaan van de zesde ronde dook Razgatlioglu uit de slipstream en nam hij de koppositie over van Rea. Langzaam maar zeker begonnen er droge plekken te ontstaan vanwege de fel schijnende zon en de stevige wind.

Daar leek Razgatlioglu problemen mee te krijgen en in de zevende ronde wisten Kawasaki coureurs Rea en Lowes hem allebei te passeren, ook Bautista reed daar nog kort achter en was vastberaden om zich te mengen in deze strijd. Bij het opkomen van het rechte stuk had Lowes een betere exit en zette hij zijn machine naast die van Rea om zodoende de leiding over te nemen. Van der Mark kwam in deze ronde naast de baan terecht en viel terug naar de laatste plaats, hij besloot vervolgens om de pits in te gaan en te gokken op een andere set banden.

Aan het eind van de tiende ronde besloten Rea en Razgatlioglu de pits in te duiken en een set slicks te laten monteren. Een groot aantal coureurs volgde dat voorbeeld terwijl Lowes en Bautista op de baan bleven met hun steeds warmer wordende en harder slijtende regenbanden.

Een ronde later dook ook Bautista de pits in om te wisselen naar slicks terwijl Lowes nog buiten bleef. Het was duidelijk dat slicks nu de enige juiste keuze waren want de coureurs die al gewisseld waren reden veel snellere rondetijden.

Aan het eind van de twaalfde ronde wist Lowes dat er niets anders op zat dan ook de pits in te duiken waardoor Scott Redding, nog steeds rijdend op regenbanden, de nieuwe raceleider werd voor Kyle Smith en Oliver König. Echter was Jonathan Rea alweer opgeklommen naar de vierde plaats en kwam hij met grote stappen dichterbij, de Kawasaki coureur was zo’n acht seconden per ronde sneller.

Aan het eind van de veertiende ronde zocht Redding de pits op en in de vijftiende ronde was Rea aanbeland bij Kyle Smith, de laatste coureur die nog op regenbanden reed. Zonder enige moeite ging Rea voorbij aan de Engelsman waardoor hij de leiding overnam. De zesvoudig wereldkampioen had een voorsprong van ruim vijf seconden op Razgatlioglu, daar nog eens zes seconden achter reed Bautista op de derde plaats.

Terwijl Rea en Razgatlioglu een eenzame race reden werd Bautista daarachter flink belaagd door Lowes en Locatelli. In de zeventiende ronde nam Lowes de derde plaats over van de Spanjaard waarna Locatelli dat voorbeeld volgde in de achttiende ronde.

Met nog twee ronden te gaan ging Van der Mark onderuit in bocht 4 (Miller Corner). Hijzelf was ongedeerd maar de BMW M 1000 RR liep flinke schade op.

Rea bleef uiteindelijk foutloos en kwam met een voorsprong van ruim zes seconden als winnaar over de streep. Het was zijn eerste overwinning sinds de Superpole Race in Estoril op 22 mei, daarmee stond de zesvoudig wereldkampioen 24 races en 181 dagen droog. Razgatlioglu werd tweede met Lowes daarachter op de derde plaats die er een dubbel podium voor het Kawasaki Racing Team van maakte. Locatelli passeerde de finish als vierde voor Bautista en Gerloff, daarachter eindigden Axel Bassani, Xavi Vierge, Loris Baz en Tetsuta Nagashima in de top tien.

Zondag staan de laatste twee World Superbike races van 2022 op het programma met de Superpole Race om 13:00 uur lokale tijd, 03:00 uur Nederlandse tijd en Race 2 om 06:00 uur Nederlandse tijd.